UDBI USPRKOS: Nakon petnaest izgubljenih godina Hrvatska se vraća kući

KOLINDA KOD MERKEL – Nakon petnaest izgubljenih godina, Hrvatska se vraća kući. Udbi usprkos

Nijemci osjećaju da je Hrvatska napokon dobila dužnosnicu koja nije opterećena udbaškim naslijeđem, a to im je važno jer znaju da su udbaške strukture povezane s organiziranim kriminalom

”Kao nekome tko je radio na pretpristupnim pregovorima i uvjeravao EU da će Hrvatska biti konstruktivan partner, bila sam razočarana kada je nakon ulaska u Uniju došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković. To je bilo nepotrebno. Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala”, rekla je, između ostalog, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu Deutsche Welleu, kojim taj njemački državni radio najavljuje službeni posjet hrvatske predsjednice Njemačkoj.

Hrvatska predsjednica će, podsjetimo, u utorak doputovati u službeni posjet Njemačkoj, gdje će se sastati s kancelarkom Merkel i saveznim predsjednikom Gauckom.

Zaokret u vanjskoj politici Hrvatske

Što posjet Njemačkoj znači za hrvatsko – njemačke odnose obzirom da su ti odnosi zahladili zbog ‘Lex Perković’, je li ovo hrvatski zaokret u vanjskoj politici, okretanje od Britanije prema Njemačkoj te znači li ovako brzi posjet hrvatske predsjednice Berlinu da službena Njemačka ocjenjuje kako će Kolinda Grabar Kitarović promijeniti stav Hrvatske prema bivšim udbašima zbog kojih su i zahladili odnosi Njemačke i Hrvatske, upitali smo dvojicu hrvatskih vanjskopolitičkih analitičara.

”Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuu Deutsche welleu rekla kako smatra da je ‘Lex Perković’ bio problem. Svojim domaćinima dala je do znanja kako smatra da je to bio nož u leđa našim najvećim podupirateljima za ulazak u EU. Shvatio sam to kao vrstu isprike Hrvatske zbog svega što se dogodilo, premda predsjednica ne snosi odgovornost za te događaje. Ipak, odgovaran je njezin prethodnik, Ivo Josipović. Mislim da će njezine poruke biti pozitivno prihvaćene u Njemačkoj, što je dobra podloga za razgovore o njemačkim ulaganjima i europskoj politici”, procjenjuje nezavisni novinar i analitičar Željko Peratović, koji izvještava sa suđenja Perkoviću i Mustaču te koji prati njemačke medije i tamošnje događaje.

Peratović: Njemačka ne želi odcjepljenje Republike Srpske

Pojašnjava potom da je Ivo Josipović izgubio podršku Njemačke i SAD-a zbog svojih bliskih odnosa s Dodikom i bezrezervnog podržavanja politike trećeg entiteta.

”Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za redefiniranje Daytona, ali ne i za odcjepljenje Republike Srpske. Ona je na liniji s politikom Njemačke i SAD-a oko Bosne i Hercegovine, dok je Josipović podržavao Dodika koji Republiku Srpsku želi pripojiti Beogradu. Bivši predsjednik zato je i izgubio svaku podršku u Njemačkoj. Kolinda Grabar Kitarović, kao osoba iz NATO-a, dobro zna kakav je stav SAD-a i Njemačke oko Bosne i Hercegovine i cijele jugoistočne Europe. Mislim da je hrvatska predsjednica Deutsche Welle-u dala istinski državnički intervju i da će taj njezin nastup biti dobro primljen u Njemačkoj”, primjećuje Peratović.

Podsjeća potom da je njemački predsjednik Gauck za nedavnog posjeta Hrvatskoj na Pravnom fakultetu govorio o potrebi lustracije u hrvatskom društvu.

Njemački predsjednik itekako zna što je to lustracija

”Gauck je svojevrsni simbol njemačke lustracije jer je u istočnoj Njemačkoj kroz ‘češljanje državnog arhiva’ pokrenuo čišćenje države i društva od zloglasnog Stasija, odnosno tajne policije DDR-a. Hrvatski mediji jedva da su zabilježili o čemu je govorio Gauck. Nisu primijetili da su poruke bile upućene i njegovom domaćinu, Ivi Josipoviću, s kojim taj dan, začudo, nije bio Saša Perković. Jasno je da će predsjednik Gauck, s imageom utemeljitelja lustracije od zloglasnog Stasija, lakše uspostaviti komunikaciju s Kolindom Grabar Kitarović, nego je to mogao s Ivom Josipovićem. Zbog toga je hrvatska predsjednica, uostalom, i dobila podršku Njemačke još u kampanji, a zbog toga je i danas podržavaju. Nijemci osjećaju da je Hrvatska napokon dobila dužnosnicu koja nije opterećena udbaško komunističkim naslijeđem, a to im je vrlo važno jer znaju da su udbaške strukture povezane i s organiziranim kriminalom i s politikom i s gospodarstvom… Slično je, uostalom, u gotovo svim zemljama bivšeg komunističkog lagera, odnosno u Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji… To Europi najviše i smeta. Zato se od suđenja Perkoviću i Mustaču očekuju velike stvari. Ne samo pravda za žrtve, već i svojevrsna katarza u Hrvatskoj, ali i u Srbiji te u Bosni i Hercegovini. Sada je i Aleksandar Vučić bitan. Srbija je priznala da ima mikrofilmove na kojima je zabilježeno sve što se tiče tajne službe u SR Hrvatskoj. Zasad to još ne žele dostaviti sudu u Muenchenu, no službena Njemačka i EU rade na tome da se to promijeni. Zbog svega toga, suđenje Perkoviću i Mustaču treba pridonijeti raščišćavanju s ‘udbom’ i na području Srbije te Bosne i Hercegovine, a ne samo Hrvatske, zaključuje Peratović.

Domazet: Treba nastaviti društvo čistiti od udbe

Slično razmišlja i Davor Domazet-Lošo, geostrateg i geopolitičar koji je u više navrata javno upozoravao da strateški partneri Hrvatske trebaju biti Njemačka i SAD, a ne Velika Britanija, kamo su naginjali dojučerašnji predsjednik, prva potpredsjednica Vlade i hrvatski premijer…

”Odlazak u Njemačku najbolji je potez Kolinde Grabar Kitarović u dosadašnjem mandatu. To je otklon od dosadašnje hrvatske politike protežiranja jugosfere i promicanja probritanskih interesa. Hrvatska se, simbolički rečeno, vraća kući, a kuća joj nije istočno od Dunava, već zapadno i sjeverno od te rijeke. Nakon petnaest izgubljenih godina, ovaj posjet ima i simboličan značaj, jer bi Hrvatska ovim potezom trebala naznačiti drugačiju politiku. Predsjednica može na području nacionalne sigurnosti učiniti puno da se Hrvatska udalji od komunističko udbaške ideologije. Suđenje Perkoviću i Mustaču može tome pridonijeti. To suđenje trebalo bi iskoristiti da sigurnosne službe počnu raščišćavati udbaške kadrove u Hrvatskoj – od medija, kulture, gospodarstva, pravosuđa i politike. Oni su sve zauzeli, sve koče i razaraju. Hrvatska televizija je, primjerice, sramota za Hrvatsku. Nadam se, stoga, da neće sve ostati samo na deklarativnoj osudi politike koje je dovela do ‘Lex Perković”, napominje Domazet.

Primjećuje potom kako činjenica što će Merkel već primiti Kolindu Grabar Kitarović pokazuje koliko je Njemačkoj stalo do Hrvatske, što svakako, prema Domazetovu mišljenju, treba iskoristiti.

Autor: Damir Kramarić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content