Je li ministar Ostojić umiješan u incident s kukastim križem?

Kako vrijeme odmiče tako se sve više otkriva skrivena politička pozadina instaliranja kukastog križa na splitskom stadionu uoči utakmice Hrvatska-Italija. Najnovija izjava Zorana Cvrka, i to ni manje ni više nego povjerenika za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza, da su znali za kukasti križ prije utakmice potvrđuje da je, barem što se tiče HNS-a, utakmica ipak odigrana s ciljem da se diskreditira u međunarodnoj javnosti ne samo hrvatska nogometna reprezentacija, nego što je još važnije ugled same države.

Čelnici HNS-a nisu mala djeca koja ne znaju što rade i morali su biti svjesni da nakon brojnih kazni što su ih međunarodne nogometne institucije izrekle hrvatskoj nogometnoj organizaciji pojava kukastog križa na splitskom travnjaku može izazvati još oštrije kazne. Oni su, dakle svjesno prešli preko te činjenice, drugim riječima izravni su krivci za štetu koju je ovaj incident s političkom pozadinom nanio ne samo sportu nego i samoj Hrvatskoj. Pri tome treba imati u vidu da se protiv Hrvatske posljednjih mjeseci intenzivirala kampanja kojoj je cilj da se država proglasi fašističkom, te da je na tim temeljima osnovana, pa je pojava kukastog križa u Poljudu samo dio te kampanje. Priznanje Zorana Cvrka trebalo bi biti pravna i politička osnova da se cijeli Hrvatski nogometni savez na čelu s njegovim stvarnim čelnikom i uzurpatorom Zdravkom Mamićem jednostavno raspusti.

Međutim ovaj incident treba razmotriti u širem kontekstu i u tom smislu analizirati postupke ali i izjave nadležnih državnih organa koji bi se trebali brinuti za očuvanje ne samo reda u zemlji, nego i njezina ugleda u inozemstvu. To se dakle odnosi prije svega na policiju, ali i na obavještajnu zajednicu koje su u ovom slučaju totalno zakazali, ili čak prešutno propustom dozvolili da dođe do incidenta s teškim posljedicama. Prije svega treba ustvrditi, je li sofisticirana operacija izrade kukastog križa na travnjaku mogla biti djelo huligana odnosno torcide koji su na udaru kritika. S novim otkrićima da je kukasti križ uočen čak dva dana uoči utakmice, jasno je da je u tom pogledu pala na ispitu policija, odnosno ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Ranko Ostojić je istaknuti član SDP-a kojemu rano otkrivanje kukastog križa nije išlo u prilog, jer njegova pojava diskreditira vodeću oporbenu stranku HDZ.

U takvoj situaciji Ranko Ostojić se sam raskrinkao, jer se s kukastim križem prvo sprdao na svojem facebook profilu, iako je u ovakvom ozbiljnom incidentu trebao službeno reagirati. A kad je dao intervju sam je sebe kao ministar policije uvalio u sumnju da je i on prije utakmice znao za provokaciju. U izjavi za RTL u jednom trenutku on kaže da ne vjeruje da će policija otkriti počinitelje, ali će i dalje nastaviti razgovarati. Postavlja se logično pitanje kako ministar policije ne vjeruje svojoj policiji i čak predviđa da ona ne će otkriti počinitelje, kao da se radi o poslu koji je trajao nekoliko sekundi, a ne nekoliko sati. U istom intervjuu na drugom mjestu tvrdi da je ta stvar napravljena od nekoga i da će to policija sigurno pronaći, pa dodaje da je jednaka odgovornost na onima koji su dozvolili da se Hrvatska u svijetu osramoti zbog toga što nisu poduzeli sve na vrijeme. Dakle, na jednom, mjestu Ranko Ostojć tvrdi kako ne vjeruje da će policija otkriti počinitelje,a na drugom da će ih „policija sigurno pronaći“. A kad je u pitanju odgovornosti onih koji su to dozvolili, onda je u svjetlu novih činjenica upravo najveća odgovornost na samom ministru policije Ranku Ostojiću

Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content