VIDEO: Predsjednica u BiH uz najviše počasti, Lijepu našu i ruku na srcu

 PRVI SLUŽBENI POSJET –  “Mogu kazati da će Hrvatska uvijek biti na raspolaganju BiH i na njenom putu ka europskim integracijama. Hrvatska i BiH jesu i ostat će prijateljske zemlje”, kazala je Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini, prvi njezin takav put u inozemstvo otkako je na dužnosti.

Nakon sastanka u zgradi predsjedništva BiH u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i hrvatska predsjednica na konferenciji za novinare istakli su važnost suradnje dviju zemalja.

Predsjedavajući Ivanić se u ime BiH i svih njenih građana zahvalio hrvatskoj predsjednici na snažnoj podršci BiH na europskom putu. Hrvatska predsjednica kazala je da je u posjet došla automobilom kako bi na simboličan način pokazala koliko su BiH i Hrvatska bliske jedna drugoj, ali istaknula je da je temelj posjete apsolutna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i podrška jednakopravnosti i konstitutivnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata, ali i svih drugih naroda koji žive u BiH.

Hrvatska predsjednica je pozdravila i pristup EU prema BiH, odnosno britansko-njemačku inicijativu kaja ima korijene u hrvatskoj inicijativi.

“Mogu kazati da će Hrvatska uvijek biti na raspolaganju BiH i na njenom putu ka europskim integracijama. Hrvatska i BiH jesu i ostat će prijateljske zemlje”, kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je istakla da na današnjem sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nije bilo posebnog govora o otvorenim pitanjima oko kojih dvije zemlje raspravu vode godinama.

Na novinarski upit podržava li deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora o federalizaciji BiH, hrvatska predsjednica rekla je da joj nitko ne može zamjeriti interes za hrvatski narod, ali je ponovila da prije svega poštuje suverenitet i terotorijalni integritet BiH, te da pozdravlja domoljubne namjere HNS-a, ali da ne bi komentirala pojedine odrednice deklaracije jer je to unutrašnje pitanje BiH o kojem predstavnici hrvatskoga naroda trebaju razgovarati s predstavnicima drugih naroda u BiH, prenosi Dnevni avaz.

Ivanić je izrazio zahvalnost svoje zemlje Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova.

Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH. To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je.

“Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje”, kazao je Ivanić. Istaknuo je da je Hrvatska uvijek bila prijatelj koji je pomagao BiH. Razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao je kao iskrene i otvorene.

Hrvatskoj je predsjednici prije službenih razgovora pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu priređen svečani doček uz državničke počasti.

Uz crveni tepih u njezinu čast postrojena je počasna postrojba Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država.

Grabar-Kitarović je još tijekom predizborne kampanje nagovijestila kako će BiH biti prva država koju će posjetiti bude li izabrana za predsjednicu jer tu zemlju vidi kao najvažnijeg susjeda Hrvatske, koja je zainteresirana za njezinu stabilnost i za položaj hrvatskog naroda u njoj.

“Hrvatska je veoma zainteresirana za stabilnost BiH, njezin ulazak u EU i NATO i prije svega konstitutivnu ravnopravnost sva tri naroda”, kazala je uoči posjeta predsjednica Grabar-Kitarović.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content