Zašto plaćamo portale koji pljuju po braniteljima?

Financije za atak na ‘šatordžije’ odobrili Sarnavka, Andrea Zlatar Violić i ‘muškarača’ Mima 

Hrvatski porezni obveznici, a da vjerojatno ni ne znaju financiraju cijeli niz portala, od kojih se neki svojevoljno i nadasve kulturno bave pljucanjem po hrvatskim braniteljima.
Ministarstvo kulture kojim rukovodi samozatajna HNS-ova ministrica Andrea Zlatar Violić, proteklih je mjeseci prozivano zbog financiranja cijele palete portala, koji su iz njihove perspektive očito značajni za hrvatsko društvo i kulturu. Jedan od takvih portala jest i H-Alter koji se na svojim internetskim stranicama predstavlja kao Udruga za medijsku kulturu čiji je nakladnik ista udruga registrirana u Zagrebu. Prezentiraju se i kao novine hrvatske alternative, a njihovi pomni uradci te aktivnosti financirani su donacijama cijeloga niza organizacije koje uključuju već spomenuto ministarstvo, Grad Zagreb pa čak i primjerice HEP. Na tom mediju osvrću se na razna događanja na hrvatskoj društveno političkoj sceni, a u skladu s time nedavno su se dotakli susreta hrvatskih branitelja prosvjednika sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Medij kojega financiraju hrvatski porezni obveznici u više se navrata doticao prosvjeda branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici, nazivajući iste ‘šatorašima’. Dijela su to proizašla iz pera Marinka Čulića. U tekstu pod naslovom ‘Kolinda G-K’, američki čovjek’ dotiče se Đure Glogoškoga te konstatira:

-Otvoreno se stavlja na znanje da su dvije strane na zajedničkom zadatku, a vidi se i podjela posla, u kojoj šatoraši obavljaju grube rušilačke radove, a Kitarović daje politički softver u obliku sugestije da promjene koje se valjaju Savskom imaju američku podršku- konstatira autor. No, tu sa svojim zaključcima ne staje pa tako nadodaje: ‘I zato sada u Hrvatskoj gledamo prizore koji neodoljivo podsjećaju na nešto što se već prije drugdje dogodilo, a to se najbolje vidi na primjeru šatoraša u Savskoj 66. Iako im pronicljivost nije jača strana, to su uočili i srednjestrujaški mediji pa njihov protest nazivaju hrvatskim Majdanom, čime se jasno sugerira što oni hoće. Hoće, jasno, dolazak HDZ-a na vlast, što su otvorenim drukanjem za Grabar-Kitarović na nedavnim izborima djelomično već ostvarili, ali krajnji i glavni cilj je pobjeda na parlamentarnim izborima, a stvara se atmosfera smjene vlasti i bez izbora’.

Dakako, ovo nije jedini tekst u kojem se spomenuti autor dotiče braniteljskih prosvjeda i njihove veze sa novoizabranom predsjednicom. U još jednom uratku pod naslovom ‘Komedija na Pantovčaku’ dotiče se predsjedničina susreta s braniteljima prosvjednicima.

-Šatoraši ne žele išta čuti o gospodarskom “stanju nacije” i državne blagajne. Ni kome se ima odbijati od usta da bi se njima ustavno zajamčio materijalni status najpovlaštenije društvene skupine- kaže autor. No, niti tu ne staje pa tako u svojem kulturnjačkom stilu u kontinuitetu poručuje:’Scenarij mora ići dalje sve dok politikantski topnici ne budu uzmogli zaurlati od sreće: “I drugi je pao! Oba su pala!” Tada će, kao nožem odrezano, prestati svaki razlog i za veteransko “nezadovoljstvo”. Po vukovarskom obrascu kada su indoktrinirani stožeraši uličnim nasiljem i poduprti autobusnim izborima pomogli “novom HDZ-u” preoteti vlast SDP-u’.

Od kuda novci

I mogle bi se tako do u nedogled nabrajati H-Alterove umotvorine, ali je znatno intrigantije zagrebati ispod površine te načeti kasicu iz koje izlaze naši novci kojima se financira i ovakav sadržaj.

Naime, temeljem prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture je za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 21 medij, od čega 18 postojećih i tri nova medija koji su se istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora. Kada već članovi povjerenstva za neprofitne medije dodijeljuju vaše novce valja imati na umu tko su osobe koje u istom sjede. Sedmeročlano povjerenstvo čine Dejan Kršić, Nada Zgrabljić Rotar, sveprisutna Sanja Sarnavka, Đurđica Klancir, Stojan De Prato, Željko Blaće te Mima Simić koju je svojedobno novinar Romano Bolković nakon gostovanja u Nedjeljom u 2 prozvao ‘muškaračom’.

No, vratimo se na Ministarstvo kulture koje je u drugom krugu za financiranje odabralo 18 postojećih neprofitnih medija, od kojih za najvišu podršku u visini od 250 tisuća kuna godišnje, pet najbolje plasiranih medija: H-alter, Forum, Treći sektor- Civilno društvo na malom ekranu, Lupiga i Kulturpunkt, za srednji iznos od 170 tisuća kuna šest medija: Cenzuru tv, VoxFeminae.net, Radio Student, Tris.com.hr, Booksu i In-portal, a za sredstva u visini od 70.000,00 kuna odabralo je: Gong.hr, Libela.org, RadioNet, Crol.hr, Pogledaj.to, Nepokoreni grad i Prosvjetu, piše na službenim stranicama Ministarstva.

Kakve to portale plaćaju porezni obveznici?

Nakon prvog kruga natječaja ministrica je uvažila molbu još jednog prijavitelja u kategoriji novih medija te zbog male bodovne razlike i iznesenih argumenata diskrecijskom odlukom dodijelila dodatnu potporu portalu Autograf. Ne treba previše analizirati da bi se došlo do zaključka kako su potporu plaćenu iz džepova hrvatskih građana, dobili neki, najblaže rečeno, čudni portali. Znate li koliko porezne obveznike košta ‘Vodič kroz sise i guzice? Znate li da ste pristali financirati portal koji vas na kulturnoj razini savjetuje ‘Drkati ili biti’? Jeste li znali da financirate medij koji se bavi dubokom analizom odgovarajući na pitanje ‘Zbog čega lezbijke doživljavaju više orgazama nego heteroseksualne žene’? ‘Mmm da, ženski orgazam’ dio je sadržaja plaćenoga iz vaših džepova. Bez da vas je itko pitao pristali ste platiti studiju: Što sve treba znati o dildu’, ali i savjete kako upotpuniti užitak seksualnim igračkama. Znate li da ste platili i sadržaj u kojem se objašnjava zbog čega lezbijke vole gay pornografiju? Mediji koji objavljuju ovakve pikantne sadržaje oni su koji su dobili novac iz fonda kojim raspolaže Ministarstvo kulture. Vaš novac slio se tako u poslovanje dvadeset i dvaju neovisnih medija. A nepovratno je na njihove račune sjela podeblja cifra.

Muf – ženski spolni organ

O kakvim je portalima riječ dovoljno govori i naziv jednoga od njih – Muf. U žargonu ženski spolni organ. U obrazloženju Povjerenstva koje je odlučilo o dodjeli novca stoji kako je Muf medij iza kojega stoji Udruga za feminizam i kulturu te zato zaslužuje potporu stoga što, prema tvrdnjama iz Ministarstva, predstavlja hrabro, orginalno te značajno medijsko osvježenje. Mufu je dodaju potrebno omogućiti da povećaju broj autora i suradničkih tekstova. Da se priči doda doza sumnjičavosti, portalu Obris.hr stoga što im manjka autora sredstva nisu dodijeljena. Natjecao se, ali i dobro prošao H-alter koji je u svoju blagajnu spakirao 250 tisuća kuna. Dio nagrađenih portala svoje stranice niti ne ažurira na dnevnoj bazi pa je tako primjera radi Kulturpunkt, medij nagrađen sa 250 tisuća kuna u rubrici vijesti vodeću objavio 9. rujna. Također, čudan je i kriterij odabira koji je po svemu sudeći ideološki jer sa 70 tisuća kuna nagrađen je časopis Nepokoreni grad i emisija Radio Borba iza kojih stoje Mladi zagrebački antifašisti. Na listu povlašenih ugurao se i portal Autograf iza kojega kakve li slučajnosti stoji Drago Pilsel. Naime, ovaj portal nije prošao na natječaju jer dobio je loše ocjene. Ipak, tu se u priču uključuje Zlatar Violić uvažavajući Pilselovu molbu te mu svojom diskrecijskom odlukom donira 70 tisuća kuna.

Autor: I.Delić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content