DETALJAN PROGRAM: VIDIK fest 2015.

Donosimo detaljan program ovogodišnjeg VIDIK fest-a 

13.04.2015. OTVARANJE

19.30 sati/ Nadbiskupsko sjemenište/ Humanitarni koncert za pomoć udruzi PROVIDNOST – Iz tame u svjetlost

Nastupaju: Mješoviti ansambl Elektrodalmacija, Maja Andrijolić i Marin Čargo, VIS Konkatedrala, VIS Mihovil

Gosti: don Ivan Kovačević i Ante Jurišić

Udruga Providnost – iz tame u svjetlost osnovana je 2011. godine na inicijativu liječenih ovisnika koji su program završili u zajednicama katoličkog predznaka – Cenacolo. Nakon što su u zajednici dobili pomoć, podršku, ljubav i vjeru odlučili su nesebično dati sebe, svoje iskustvo susreta sa živim Bogom svima onima kojima je to potrebno. Osnovna aktivnost Udruge je Savjetovalište koje od osnutka Udruge vode duhovnik don Ivan Kovačević i predsjednik Udruge liječeni ovisnik Ante Jurišić (8 godina u zajednici Cenacolo od čega je 5 godina odgovorna osoba u kućama u Hrvatskoj, Poljskoj i Italiji. U toj ulozi bio je odgovoran za provođenje pravila zajednice, organizaciju poslova te za razgovore s roditeljima ovisnika i pristupne razgovore sa samim ovisnicima). U savjetovalištu su ovisnicima na raspolaganju članovi udruge. Tu im se daju informacije o svim oblicima liječenja, ostvaruju se kontakti s terapijskim zajednicama i zdravstvenim ustanovama, te se upoznaju s mogućnostima nakon rehabilitacije. Humanitarni koncert namijenjen je za organiziranje informatičkih tečajeva i edukativnih radionica za članove udruge.

Plakat_Koncert_mini

—————————————————————————

14.04.2015.

18.30 sati/ Gradska knjižnica Marko Marulić u Splitu, Ulica slobode 2/ Predavanje „Palijativna skrb u gradu Splitu – možemo li bolje?“ doc. dr. sc. Marka Jukića

Predavanje ima za cilj ponovno buđenje svijesti kako bismo konačno nešto napravili u gradu Splitu za bolesnike kojima je potrebna palijativna skrb. Kroz predavanje će biti rečeno što podrazumijeva pojam palijativna skrb, koji su standardi za palijativnu skrb te tko i kako treba organizirati palijativnu skrb na području grada Splita.

Doc. dr. sc. Marko Jukić je specijalist anesteziologije i intenzivne medicine, subspecijalist intenzivne medicine, u KBC-u Split.

Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine, član mobilnih kirurško-anestezioloških ekipa (1991.-1994.). Koordinator je saniteta pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske od 1994. do 2000. godine. Osnivač je i voditelj Ambulante za liječenje boli u KBC-u Split.

Predavač je na kolegijima Anesteziologija i intenzivna medicina i Medicinska humanistika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Organizator je i predavač na poslijediplomskim tečajevima prve kategorije o liječenju boli.

Urednik je i autor sveučilišnih udžbenika iz područja anesteziologije i intenzivne medicine. Autor je knjige o razvoju anesteziologije u Hrvatskoj.

————————————————————————————————-

20.00 sati/ Pinakoteka samostana Gospe od Zdravlja u Splitu/ Predavanje „Život i djelo o. Ante Gabrića“ p. Mirka Nikolića (DI) povodom 100. godišnjice rođenja o. Ante Gabrića i otvaranja biskupijskog postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića.

O. Ante Gabrić rodio se u Metkoviću u obitelji s devetero djece. U Metkoviću je završio osnovnu školu i dva razreda građanske škole prije nego što se odlučio za Isusovačko sjemenište u Travniku, gdje je primljen 1926. godine, a radi latinskog jezika ponovo je morao krenuti od drugog razreda i nadoknaditi razliku predmeta za prvi razred. Maturirao je 1933. godine, a iste godine je primljen u isusovački novicijat. Školovanje nastavlja u novicijatu u Zagrebu gdje je nakon dvije godine izgovorio isusovačke redovničke zavjete. Nakon toga je upisao studij filozofije koji do 1938. godine polazi na sveučilištima u Italiji. Ostao mu je samo završni ispit kojega je pao 22. lipnja 1938. godine, ali bez obzira na to, odmah potom u srpnju 1938. godine vraća se u Metković i objavljuje roditeljima da ide u Indiju. U zoru 10. listopada 1938. godine ukrcao se na parobrod u metkovskoj luci i otišao je kao misionar u Indiju. Godinu dana učio je engleski i bengalski jezik. U misiji Boshonti zaređen je za svećenika 1943. godine. Posvećuje se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Pomaže ljudima u bijedi. Organizirao je rižinu banku te na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Posebno se brinuo za udovice hindsua koje nakon smrti supruga nisu bile sposobne zakonski nasljediti imovinu koju su skupa stekli za vrijeme svog braka te zbog pritisaka rodbine i šire zajednice bile su marginalizirane i protjeravane. Za udovice hindusa, koje su prognane iz društva, osnovao je dom, a djecu smješta u sirotišta. Pomaže u gradnji koliba, nasipa i putova. Organizirao je prehranu školske djece. Talentiranu djecu slao je na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju “Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime “Otac Ante Gabrić”. Za života je pokrstio na tisuće ljudi. Usko i često je surađivao s Majkom Terezom. Umro je 20. listopada 1988. godine u Kalkuti, a pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji “Maria Polli”. Na sprovodu je bilo oko 20.000 ljudi katolika, muslimana i hindusa. Pokopan je sa šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora.

—————————————————————————

15.04.2015.

18.00 sati/ Dominikanski samostan u Splitu, Hrvojeva 2/ Predavanje „Zašto gubimo mlade?“ doc. dr. sc. Tomislava Franića

Adolescencija i prijelaz u ranu mladost je buran period u kojem mlade lako gubimo i u doslovnom i u moralnom smislu. Riječ je o periodu koji poželjno završava formiranjem odrasle samosvjesne osobe, ali tako ne mora biti. Predavanje ima namjeru osvijestiti izazove tog razvojnog perioda u psihosocijalnom, ali i biološkom smislu.

Doc. dr. sc. Tomislav Franić je specijalist psihijatrije i subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije u Klinici za psihijatriju KBC-a Split. Uz klinički rad s pacijentima sudjeluje u izvođenju nastave iz psihijatrije na različitim studijskim smjerovima više fakulteta Sveučilišta u Splitu (Medicinski fakultet, Forenzički studij, Zdravstveni studij, Pravni fakultet, Kineziološki fakultet, Filozofski fakultet). Autor je niza znanstvenih radova. Osobito područje interesa mu je adolescencija. Citiran je u prestižnim znanstvenim časopisima poput JAMA, a za prezentacije i radove dobio je i nekoliko međunarodnih priznanja. Glavni je istraživač za RH u prvom i jedinom FP7 projektu u KBC Split MILESTONE koji se bavi tranzicijom iz adolescencije u ranu mladost, a provodi se u 8 EU zemalja (UK, Nizozemska, Belgija, Irska, Francuska, Njemačka, Italija i Hrvatska).

————————————————————————————————

19.30 sati/ Gradsko kazalište mladih, Trg Republike 1/ Predstavljanje drame ”Snađi se, druže” Silvane Dragun

O knjizi govore: prof.dr.sc. Goran Dodig (psihijatar), Rade Perković (bivši intendant HNK Split), Zoran Bošković (nakladnik), Mladen Vuković (novinar)

U zabavnom dijelu programa nastupaju glumci Gradskog kazališta ”Mali princ” iz Omiša i glazbeni gost Milan Terze.

Drama ”Snađi se, druže” je provokativna politička satira koja stanje hrvatskog društva i aktualni politički trenutak promatra kao grotesku s elementima antidrame. Pisana britkim i jednostavnim stilom drama se čita u jednom dahu, a originalnim stilom i razigranom kompozicijom društvenu patologiju razotkriva u agonističkoj političkoj borbi do istrebljenja. Čitajući dramu čitatelj će prepoznati mnoštvo ”bisera” naših političara, dobro se nasmijati i zapitati kako je ova nadrealna priča nekim čudom postala naša stvarnost. Knjiga je posebna i po tome što pokazuje da satira može biti provokativna i duhovita bez govora mržnje. Ona ne odbacuje vrednote nego prokazuje i ismijava mane društva te otkriva što se događa kad izmanipulirana većina zavjetom šutnje da suglasnost pokvarenoj eliti da rade što hoće. Čitatelja se želi potaknuti na sagledavanje krize u kojoj se nalazi naša zemlja s jednim konstruktivnim odmakom od zbilje.Nakon knjige ”Sloboda na kušnji” i zbirke pjesama ”Aureola”ovo je treća knjiga splitske autorice Silvane Dragun.

————————————————————————–

16.04.2015.

17.30 sati/ Kino Karaman/ Dokumentarni film ”Tamo gdje cvatu palme” Ljiljane Bunjevac Filipović (50 min)

Tko je bio otac Ante Gabrić saznajte u dokumentarnom filmu ‘Tamo gdje palme cvatu’ u produkciji HRT-a. ”Postao je Indijac i ostao Hrvat…uvijek je govorio da ima dvije domovine, Hrvatsku i Indiju. Gradio je ceste, otimao zemlju Gangesu, podizao naselja, organizirao škole, propovijedao Evanđelje u najudaljenijim krajevima Bengalske prašume… najpoznatiji hrvatski misionar, a opet tako se malo o njemu zna…”, stoji u najavi filma Ljiljane Bunjevac Filipović ”Tamo gdje palme cvatu”. Film je snimljen u Indiji u župi Mariapolly gdje je otac Ante proveo svoje posljednje godine života i svećeništva, te u njegovom rodnom Metkoviću. U Indiji je pokopan 1988. sa grudom hrvatske zemlje i bočicom Jadranskog mora koje je ponio sa sobom kada je dolazio u Indiju, onako kako mu je i bila želja.

Direktor fotografije i snimatelj filma je Branko Cahun, tonski snimatelj Željko Dudić, redateljica i scenaristica Ljiljana Bunjevac Filipović, a suradnici Zvonimir Atletić i Miljenko Marinac.

————————————————————————————————-

19.30 sati/ Franjevački klerikat na Trsteniku/ Tribina ”Perspektive izlaska iz društvene i ekonomske krize”

Gosti: prof.dr.sc. Slaven Letica (sociolog), prof.dr.sc. Ljubo Jurčić (ekonomist), Jurica Dobrinić (Udruga Franak)

Sadašnja društvena i ekonomska kriza u Hrvatskoj je prema svom trajanju i posljedicama jedna je od najtežih kriza od početka razvitka modernog hrvatskog društva. Korupcija, pljačka, loša gospodarska i monetarna politika učinili su svoje. Kako to da Hrvatska koja ima bogate resurse u poljoprivredi i energetici, ima političare koji te resurse ne znaju usmjeriti izlasku iz krize? Kako riješiti probleme kredita u švicarskim francima? Kakva nam treba reforma? Što misle o bušenju nafte u Jadranu? Na ta i brojna druga pitanja koja muče građane govorit će Jurica Dobrinić iz Udruge Franak, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić (Ekonomski fakultet u Zagrebu) i sociolog prof. dr. sc. Slaven Letica.

Slaven Letica

Sociolog, kolumnist, publicist, političar i sveučilišni profesor. Autor je i koautor 16 znanstvenih i popularno znanstvenih knjiga i udžbenika izdanih u Hrvatskoj i SAD-u te više od sto znanstvenih i stručnih članaka. Vrijedno je, izdvojiti: Zdravstvo u Hrvatskoj: razvoj, stanje i perspektive (1981), Kriza i zdravstvo (1984), Zdravstvena politika u doba krize (1984), Intelektualac i kriza (1984), Četvrta Jugoslavija (1989), Obećana zemlja (1992), Divlje misli (1993), The Road from Paradise (SAD, 1993, koautor), Habits of the Balkan Heart (SAD, 1993, koautor), Postmoderna i genocid u Bosni i Hercegovini (1997, koautor), Političko pleme (1999), Strašni sud (2002), Medicinska sociologija (2003, koautor).Oženjen je Gordanom Cerjan-Letica, sociologinjom, izvanrednom profesoricom na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Imaju dva sina.

Ljubo Jurčić

Doktor ekonomskih znanosti, sveučilišni profesor, bivši ministar i saborski zastupnik Ljubo Jurčić rođen je 20. ožujka 1954. u Ružicima kod Gruda u Bosni i Hercegovini.1990. se zaposlio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebui s kolegom Dubravkom Markovićem utemeljio tvrtku ZTT za trgovinu elektromaterijalom. Njegova nastojanja da spoji znanost, ekonomiju i politiku dovode ga 2002. godine u fotelju ministra gospodarstva u kolacijskoj (Račanovoj) Vladi Republike Hrvatske. Ovaj bivši ministar gospodarstva i SDP-ov premijerski kandidat 2007. godine prošle godine je osnovao novu političku stranku Novi val-stranka razvoja.

Jurica Dobrinić, član Udruge Franak, koordinatora pravno-ekonomskog tima

—————————————————————————

17.04.2015.

17.30 sati/ Kino Karaman/ Film ‘‘Drekavac’’: Fantastična komorna rock opera s elementima horora (25 min)

Film ”Drekavac” redatelja Ivana Mokrovića dobitnik je nagrade Glasa Koncila ”Zlatna uljanica” (2014.) za promicanje etičkih vrijednosti na filmu.

Film predstavlja kritiku ljudske sebičnosti koja se ogleda u uskraćivanju pomoći bližnjemu. Okosnicu priče predstavlja zlodud ”drekavac”iz slavenske mitologije koji dolazi po duše djece koja nisu krštena. On utjelovljuje iracionalno zlo i strah koji čovjeku može poslužiti kao opravdanje za zlodjela koja čini, dok istinska prijetnja po čovjeka počiva u čovjeku samom. Film na dojmljiv način ilustrira različite, pa i iskrivljene perspektive ljudske hrabrosti i požrtvovnosti, pod kojima je puno prihvatljivije i lakše suočiti se s nepoznatim i pobjeći od odgovornosti nego sebi i drugima priznati vlastite propuste i grijehe. Mit i pučko vjerovanje o drekavcima poslužilo je Ivanu Mokroviću kao temelj oko kojeg je izgradio svoju filmsku priču o lovcu Aleksandru. Koristeći fantastično biće kao glavni motiv, Mokrović se odlučio otići korak dalje odigranog filma te je na platno zajedno sa skladateljimaVidom Adamom Hribarom i Dinom Osmanagićem donio rock operu, jedinstvenu glazbenu struktura bez govornih dijelova, odnosno koja se pjeva uz glazbenu pratnju moderne orkestracije.

————————————————————————————————-

18.30 sati/ Gradska knjižnica Marko Marulić/ Okrugli stol na temu ‘‘Kriza u kulturi’’

Sudjeluju: Trpimir Jurkić (glumac HNK Split), Ana Maria Botteri Peruzović (akademska slikarica), Filip Glavina (kazališni producent), Bruno Pavić (filmski redatelj)

Hoće li smjena ministrice A. Zlatar Violić donijeti ikakvu značajnu promjenu u Ministarstvu kulture? Tko su danas najveći gutači proračuna za kulturu? Tko su najveći profiteri a tko najveći gubitnici režimskih škara? Po kojem se ključu dodjeljuju sredstva namijenjena za javne potrebe u kulturi? Ima li korupcije i klijentelizma u kulturnim institucijama? Zatvara li Kulturna strategija Grada Splita vrata nezavisnoj sceni? Gdje su korijeni krize u kazalištu? Kako kultura može pomoći gospodarstvu? Imamo li probleme s identitetom? Živimo li u kulturi straha i tko generira kaos u našem društvu? Kakva nam je kultura u medijima? To suneka pitanja na koja će angažirani djelatnici u kulturi grada Splita pokušati odgovoriti kako bi građane upoznali s problemima koji kroz kulturu reflektiraju društvenu, ekonomsku i moralnu krizu.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content