KOMUNISTI I UDBAŠI U POTPUNOSTI PREUZIMAJU SUDSTVO PRIJE GUBITKA IZBORA

TKO ĆE KOGA AKO NEĆE SVOJ SVOGA? – Odbor za Ustav odlučio: Mladen Bajić, Sanja Barić i Iva Čalić predloženi za ustavne suce

U najvećoj oporbenoj stranci, HDZ-u, kažu pak da im ne odgovara nitko od ponuđenih kandidata.

Odbor za Ustav tajnim je glasovanjem utvrdio listu kandidata s koje bi Sabor trebao izabrati dva ustavna suca. HRT neslužbeno doznaje da su izabrani upravo oni kandidati koje je predložila vladajuća koalicija – bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, profesorica ustavnog prava Sanja Barić te sutkinja Ivana Čalić, javnosti poznata po nepravomoćnoj presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media.

Tko će od njih postati ustavni sudac, odlučit će Sabor dvotrećinskom većinom. Za dva prazna mjesta na Ustavnom sudu prijavilo se 11 kandidata, s kojima je Odbor razgovarao prije više od mjesec dana. U međuvremenu nisu održane međustranačke konzultacije u kojima bi se vidjelo može li tko od kandidata dobiti potporu 2/3 zastupnika, tj. 101 glas.

U SDP-u neslužbeno objašnjavaju da konzultacija nije bilo jer su iz oporbenih klubova dobili jasnu poruku da ne mogu očekivati potporu za svoje favorite. U najvećoj oporbenoj stranci, HDZ-u, kažu pak da im ne odgovara nitko od ponuđenih kandidata.

Izvor: narod.hr\hrt/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content