Kuljiš: Milanović će izbjeći dolazak u Knin, jer se plaši debakla

Hoće li Hrvatska 4. kolovoza ove godine dobiti svoju četvrtu vojnu paradu u Zagrebu i zašto je to postao još jedan datum oko kojeg se Hrvati dijele, pitanje je koje se postavilo u još jednoj emisiji Svjedok, Gordana Malića.

U samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj, održana su tri vojna mimohoda. Prvo postrojavanje zbora narodne garde, održano je u svibnju 1991. godine na stadionu nogometnog kluba Zagreb. Četiri godine kasnije uoči vojno-redarstvene akcije Oluja, održan je veliki mimohod hrvatskih oružanih snaga na zagrebačkom Jarunu. 1997. godine održan je vojni mimohod pobjednički bedem.

Hoće li Hrvatska 4. kolovoza ove godine dobiti svoju četvrtu vojnu paradu u Zagrebu i zašto je to postao još jedan datum oko kojeg se Hrvati dijele, pitanje je koje se postavilo u još jednoj emisiji Svjedok, Gordana Malića.

”Oluja se treba proslaviti u cijeloj Hrvatskoj. Međutim, 5. kolovoza je datum koji bi trebao biti rezerviran za Knin jednostavno zato što je Knin bio simbol pobune Srba u Hrvatskoj ’90-ih godina što je bila čežnja tijekom cijelog Domovinskog rata i što je oslobađanje Knina značilo da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu i da je slomljen taj velikosrpski projekt”, rekao je Ante Nazor, povjesničar. Također je napomenuo kako nema alternative što se tiče 5. kolovoza.

”Knin kao što je bio svih ovih godina, hrvatski državni vrh, branitelji u prijepodnevnim satima, dizanje zastave, to je jedan simbol, to je jedna poruka građanima Hrvatske, ali i cijelom svijetu da je Hrvatska u svojem kraljevskome gradu”, istaknuo je Nazor.

Krešimir Ćosić, umirovljeni general – pukovnik HV-a, rekao je kako on misli da je najvažnije da trebamo imati središnje obilježavanje, kao i do sada, sukladno dobroj tradiciji, gdje mora biti nazičan čitavi državni vrh i to mora biti u Kninu. ”Mi se moramo držati određenih običaja, određene tradicije, određenih vrijednosti i moramo poštivati običaje hrvatskih branitelja. Na tom mjestu u to vrijeme, treba biti državni vrh, predsjednica republike, predsjednik Sabora i predsjednik hrvatske Vlade”, rekao je Ćosić.

”Kako je to 20. obljetnica Oluje, koja bi de facto, uz Domovinski rat trebala postati temelj države, a nas se sustavno vraća u 10. travanj i 29. novembar. Da ne bi slavili 5. kolovoza, ono što je temelj Hrvatske države, Hrvatska danas ima glavnu krizu, a to je kriza identiteta. Mi ne znamo što je identitet hrvatske države, odnosno temelj na kojem ona počiva”, rekao je Davor Domazet, umirovljeni admiral HRM-a.

Dražimir Jukić, predsjednik Zbora ratnih postrojbi naglašava kako je ova Vlada pokušala izazvati podjele i u Vukovaru i u Kninu, najvjerojatnije zato što je izborna godina i žele ostati na vlasti. Da im ništa drugo nije cilj.

”Vojna parada danas u 2015. godini Hrvatskoj ne znači ama baš ništa. Ono što bi trebalo i ono što bi bilo lijepo, što bi bilo emotivni trenutak je da se branitelji u dionici Oluje okupe na takvom jednom mjestu, da uz jedan mimohod odaju počast onima kojih nema, onima koji su ostavili živote u toj akciji. Dakle ono što se događa u Normandiji od ’45. pa nadalje”, rekao je Krešimir Dolenčić, redatelj vojnog mimohoda 1995. godine.

Postavlja se pitanje hoće li ove godine predsjednik Vlade Zoran Milanović doći u Knin, odnosno, boji li se da će ostati izviždan, a to je komentirao i publicist i novinar Denis Kuljiš. ”Predsjednik Vlade namjerava izbjeći kompromitaciju jer gdje god se pojavi u tim takvim domoljubnim situacijama, bez obzira na sva njegova nastojanja i prijateljevanja s raznim protagonistima toga rata, u kojem je eto on bio spriječen da sudjeluje, on doživi jedan mali debakl. On ne može podnijeti da bude nepopularan u bilo kojoj grupi ljudi i spreman je to kompenzirati bilo kakvim nastojanjima koja su po mojem mišljenju deplasirana.”

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content