Rezolutna državnica lako i smireno do smaknuća: Milanović šaptom pade

Prorežimski mediji s Puhovskim i sličnima uzalud pokušavaju ‘oprati’ premijera pred narodom i predsjednicom. Začuđuje Lekin zaokret

Smireno, pribrano, suvereno, odmjereno – tako je nakon sat vremena, koliko je dama čekala gospodina, djelovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Samouvjerena i potpuno sigurna u ono što govori, stala je pred novinare i očitala lekciju nekulturnom i nemarnom premijeru.

Istovremeno rezolutna i oštra, hladna, ali i šarmantna, ispalila je nekoliko hitaca ‘u sridu’ i s iznenađujućom lakoćom ‘riješila’ problem zvan Zoran Milanović. No njegovo neodazivanje na sastanak na Pantovčak zapravo i nije veliko iznenađenje, tako da se akcija ‘Razvali Milanovića’ pokazala lakom za izvedbu sama po sebi. Sredila ga je kao beba zvečku i Milanović šaptom pade.

Prvi udarac ujutro, akcija ‘Sastanak’

”Zoran Milanović je svojim nedolaskom na sastanak na Pantovčak u pitanje doveo državne institucije i volju građana. Ovakvo postupanje predsjednika Vlade u normalnim civiliziranim državama, da se uopće ne odaziva pozivu predsjednice Republike, sasvim je nezamislivo. Time Milanović dovodi u pitanje institucije države kao i volju građana. Gospodinu Milanoviću poručujem da interese države stavi ispred vlastitih interesa i da počne obnašati odgovorno dužnost predsjednika Vlade prema svim građanima Hrvatske”, rekla, je među ostalim, predsjednica ujutro nakon 60-minutnog iščekivanja ‘gospodina’.

Nakon pojave informacije iz Vlade o (odvojenoj) proslavi Oluje, ujutro u Kninu pa poslijepodne s mimodohom u Zagrebu, slijedi akcija broj 2.

Drugi udarac poslijepodne, akcija ‘Oluja’

”Nije točno da je dogovoreno da će se održati dvije proslave Oluje – u Zagrebu i Kninu. Vladi sam danas poslala dopis u kojem predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici Milanovićeva ureda, mog ureda, Sabora, zapovjednici iz Oluje, predstavnici vojske, policije, Glavnog stožera. Držim da je to pitanje na kojem se ne smijemo razdvajati. To je jedan od najslavnijih datuma novije hrvatske povijesti i želim da ga dostojanstveno obilježimo. Kroz odbor bi našli način kako najbolje obilježiti taj dan”, istaknula je predsjednica.

Između redaka, očito je da vrhovna zapovjednica za rješenje sukoba oko Oluje ima asa u rukavu. Asa kojeg će otkriti pokaže li se točnim Milanovićev probni balon o odvojenim slavljima na isti dan.

Prorežimski mediji s Puhovskim i njemu sličnim uzalud pokušavaju ‘oprati’ Milanovića

Neki ‘dušebrižnici’ komentiraju da je predsjednica u reakciji pretjerala. Ne, nije pretjerala, jedino na čemu joj se može prigovoriti jest da je dosad bila i previše strpljiva. Trebala je ovako nagaziti puno ranije.

Vlasti, blagorečeno, naklonjen HTV u središnjem je Dnevniku kao prvog analitičara istaknuo ni manje ni više nego Žarka Puhovskog, koji je mrtav hladan konstatirao kako je predsjednica sastanak na Pantovčaku sazvala mimo ovlasti. I ostali prorežimski mediji pokušavaju oprati Milanovića od odgovornosti i spasiti ono malo ugleda što mu je možda ostalo. Tako se spominje kako se Milanović prema Ustavu nije ni obvezan odazvati, da bi se odazvao da je riječ o pozivu njemu kao premijeru, a ne kao predsjedniku SDP-a. Da je imao pravo procijeniti treba li se odazvati ili ne, držimo li se Ustava.

Ali nazovimo stvari pravim imenom. Sve nabrojeno je hrpa protokolarnih gluposti, a ovdje se ne radi o korištenju ustavnog prava nego o nedostatku političke kulture.

Na nazovi ”gospodina” ne treba trošiti riječi. Dovoljno je reći samo jedno. Ako tko dosad nije mislio da dotični nije papak, sada je dobio konačnu potvrdu – gospodin je papak, ipak i definitivno. Složit će se s tim i mnogi koji su mu prije četiri godine dali glas. Zoran Milanović je jedno veliko razočaranje. Šteta, 2007. godine je djelovao upravo obećavajuće.

A danas, iz SDP-a ni riječi, ni šapta. Zoran Milanović danas ne postoji. Ignorira predsjednicu, državu, ali i sam sebe. A njegov vjerni priljepak, Vesna Pusić, je pak u ovoj priči uspjela barem donekle osvjetlati obraz i svoj nedolazak na Pantovčak opravdala službenim putem.

Leko neugodno iznenadio

Pomalo začuđuje, međutim, što je predsjednik Sabora Leko podržao Milanovića izjavom kako je Kolindin poziv neodređen.

Podsjetimo, u ponedjeljak je predsjednik izjavio da bi na mjestu Milanovića i sam inzistirao da mu predsjednica objasni koji su ciljevi pozivanja stranaka na konzultacije, a predsjedničinu izjavu kako Milanoviću treba “dati šansu da se urazumi” ocijenio je nekorektnom.

Ovakva je kritika Kolindi iz Lekinih usta iznenadila. Leko je na početku mandata odavao dojam glasa razuma, rijetko viđenog u SDP-ovom kuršlusu, počevši od čestitke novoj predsjednici, koja je u slučaju Milanovića izostala, a kasnije i posjetom Kolindi u Ured na Pantovčak. Dosad je vješto balansirao između zaraćenih strana, očito je to i iz odnosa prema braniteljima iz Savske, koje je više puta primio i saslušao u Saboru, dok ih Milanović sustavno ignorira, sve od ‘tajnog’ sastanka u listopadu. No Leko je sada, iz kojekakvih razloga, promijenio ploču. Što se dogodilo, iskristalizirat će se zasigurno u danima koji slijede.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content