Karnevalska povorka ‘crnokošuljaša’

Foto Tomislav Kristo/HANZA MEDIA

Nakon suzavca u zagrebačkom gay-klubu dva nova događaja priređena su u prilog neprijateljskim tezama o “fašizaciji” društva. U Vukovaru je osvanuo plakat sa slikom stabla na kojemu su nacrtane ljudske figure kako vise s natpisom “srpsko obiteljsko stablo”, a Jelačić placom prodefiliralo je pedesetak muškaraca obučenih u crne košulje s prijetećim porukama Srbima.

Mržnja kao poveznica

Ti su događaji ocijenjeni kao primitivni, nacionalistički, radikalno desni, šovinistički i tome slično. I teško je takve ocjene osporiti. Ali svaka strana ima dvije medalje, kao što i svaka posljedica ima svoj uzrok. Ne, nećemo se vraćati u devedesete godine i razaranje Vukovara niti na svakogodišnje obilježavanje četničkog ustanka u Srbu, ali nekako nam se čini kako je sve ovo u uskoj vezi s, blago rečeno, provokativnim, a, točnije rečeno, šovinističkim pisanjem glasila Srpskog narodnog vijeća. Mržnja je, dakle, ona ključna riječ koja povezuje te dvije strane medalje.

I tu negdje prestaje svaka sličnost. Za vukovarski neugodni incident, neku vrstu neumjesnog performansa, osumnjičen je jedan nepromišljeni mladi, jedva punoljetni dječak. Zagrebačkim trgom defilirala je prije smiješna nego zastrašujuća skupina pripadnika jedne praktički nepostojeće političke stranke predvođena Draženom Kelemincem koji je po svom egzibicionističkom habitusu najsličniji Ivanu Pernaru.

Ta je demonstracija priređena u dane karnevala i ponajviše je i sličila na karnevalsku povorku. S druge strane, iza spomenutoga glasila, plaćanog iz državnog proračuna, stoji najjača politička stranka i nacionalno vijeće srpske manjine te jedan vrlo utjecajan političar, koji se političkim djelovanjem naslanjaju na verbalnu agresiju prema Hrvatskoj koja svako malo stiže iz Beograda.

Val osuda

I prema očekivanju, vukovarski i zagrebačku događaj oštro su osudili gradonačelnik Vukovara pa onda ministar Orepić, za kojega je plakat na Trpinjskoj cesti gori od četničkih hordi(!), te na koncu i cijela Vlada, iako je bio neradni dan. Oni su unaprijed prozvani odgovornima pa su se morali ograditi. Osuđujući incidente oni se brane od optužbi na vlastiti račun. Pisanje „Novosti“, u kojima se država proglašava, besmislenom, regresivnom, ustaškom, zločinačkom, crknutom, itd. (sjetimo se halabuke kad je Zoran Milanović samo spomenuo “šaku jada u beogradskoj čaršiji”) nitko nije osudio, niti političari niti središnji mediji.
Ni jedan zastupnik nije tražio pauzu. Da se kojim slučajem na naslovnici „Novosti“ pojavilo “hrvatsko obiteljsko stablo” opet nitko ne bi zucnuo.

Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content