Zašto Kostelić na HRT-u nije mogao nastupiti u dresu, a Đoković da? (VIDEO)

U novinarskoj struci nužno je postojanje tzv. etičkog kodeksa, međutim etički kodeks u bilo kojoj struci ne može postojati samo zato da bi centar moći, u ovom slučaju ravnatelj, primijenio taj kodeks kada mu se nešto ne svidi

Na tematskoj sjednici Odbora za medije HDZ-ova Sunčana Glavak upozorila je na teško kršenje medijskih sloboda, u čemu prednjači HRT.

Glavak je rekla kako je sloboda izražavanja jedna od pretpostavki suvremenog, demokratskog društva i da ta sloboda označava i njihov napredak. Isto tako, mediji nisu zaduženi objavljivati samo lijepe vijesti.

“Mediji moraju govoriti i o onome što su protesti, mediji smiju i moraju smjeti progovarati i o vlastitim pogreškama. Vrlo je opasno kada se novinare dovodi u poziciju da se koristi autocenzura, a posve je neprihvatljivo kada su novinari kriminalizirani zbog kritičnog mišljenja. Isto držimo posebno nedopustivim, iako su primjeri vjerojatno mnogobrojniji, i jesu, i nisu samo dio javnog servisa o kojem se najviše govori posljednjih mjeseci. I nisu samo psoljednja dva primjera kada je glavni ravnatelj HRT-a gospodin Radman uručio dva otkaza dvjema novinarkama, usput budi rečeno, jednoj s otkaznim rokom, koliko znam, od mjesec dana, a jednoj od tri mjeseca”, rekla je Glavak. Prva novinarka u pitanju je Hloverka Novak Srzić, a druga Elizabeta Gojan.

Nedopustivim drži prema bilo kome takav odnos ako je radio ono što mu je posao, a svako izgubljeno mjesto u Hrvatskoj zaslužuje jednaku pozornost.

“Svako radno mjesto koje je izgubljeno, u bilo kojoj profesiji, zaslužuje da se o tome glasno govori u Hrvatskom saboru…Sloboda medija znači slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost, pluralizam, slobodu okupljanja, istraživanja… Nikako ne znači autocenzuru i nikako ne smije značiti zabranu”, dodala je.

Posebno je bila kritična prema HRT-ovom Etičkom kodeksu za koji smatra da se zloupotrebljava.

“U novinarskoj struci nužno je postojanje tzv. etičkog kodeksa, međutim etički kodeks u bilo kojoj struci ne može postojati samo zato da bi centar moći, u ovom slučaju ravnatelj, ili možda neki urednik, direktor, vlasnik, primijenio taj etički kodeks kada mu se nešto ne svidi, a da isti etički kodeks za njih ne vrijedi. Tko će tada njih kazniti i na osnovu čega, reći ćete postoje zakoni za to, ali postoji li etika i u upravljačkim strukturama u medijima?”

Podsjetila je na Reportere bez granica koji svake godine određuju slobode medije.

“U nekim zemljama postoji i zlostavljanje novinara, i to je jedna od mjernih jedinica slobode medija. Što se tiče HRT-a, upravo je ona bila posebno apostrofirana, i moramo to jasno reći, riječ je o javnom mediju kojeg plaćaju građani RH. Ove postupke koje je proveo glavni ravnatelj, njemu to omogućuje i zakon. U okviru zakonskih ovlasti protiv kojih smo mi u HDZ-u bili kada se mijenjao zakon”, rekla je Glavak.

Dodala je da zadaća da HRT bude u službi javnosti, a ne formirati javno mišljenje.

“Osuđujemo kriminalizaciju kritičkog mišljenja u bilo kojem mediju prema bilo kojem novinaru. Autocenzure koje su sve češće u našim medijima o kojim novinari nikad ne progovore javno, već će o tome nešto reći uz kavu, u kuloarima”, dodala je Glavak.

“Neprihvatljivim držimo i posljednje informacije da se ukida Studio 4, dakle, još jedna emisija u kojoj su se mogla sukobiti različita mišljenja, i jedna i druga strana. Poslovne vijesti se ukidaju, možda zato jer baš i nemaju više o čemu dobroga govoriti, i držimo nedopustivim da se našem najtrofejniijom skijašu Ivici Kosteliću zabranjuje gostovanje na javnom servisu samo zato jer je želio nastupiti u dresu hrvatske reprezentacije koji inače nosi. Ako bi to bilo objašnjeno mogućim prikrivenim oglašavanjem, onda ću samo podsjetiti da je i vrsni tenisač Đoković nastupio na tom istom javnom servisu u dresu svoje reprezentacije i jednako tako s nekim obilježjima koje je nosio na svom dresu”, kazala je Sunčana Glavak.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content