Anđelko Milardović: Studijem politologije vlada Partija

Split treba dobiti studij politologije, tvrdi to u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Anđelko Milardović, čiji je sveučilišni udžbenik “Uvod u politologiju” prije koji mjesec doživio svoje drugo izdanje. Od onog prvog prošlo je dvadesetak godina.

Koliko je politologija u Hrvatskoj napredovala između dvaju izdanja vašeg udžbenika?

– Napredak politologije u posljednjih dvadeset godina možemo promatrati u kontekstu tranzicije i transformacije društva. Išao je u pravcu relativnog napuštanja ideološko političkog monizma iz doba starog režima diktature proletarijata, prema modelu otvorenog društva i prihvaćanju simulacije demokracije kao predmeta istraživanja, s teškom promjenom mentalnog koda, to jest duha institucije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Tu je ostalo sve isto!

Politologija u Hrvatskoj uklapala se u svjetske istraživačke trendove, radila na konceptualnoj transformaciji, bolonjizaciji studija te nadasve deklariranju, ali nedovoljnom prakticiranju pluralizma na institucionalnoj razini u pluralističkom društvu. Stoga se može govoriti o nevjerojatnoj lakoći monopolističkog postojanja FPZG u pluralističkom okruženju RH.

Na što točno mislite?

– Deklarativno je prihvaćen politički i ideologijski svjetonazorski pluralizam, dok dotična institucija uzgaja ideologijski monopol ljevičarske provenijencije. Akteri koji ne pripadaju toj misaonoj galaktici uspješno se sotoniziraju i isključuju. Ideologijski monizam ima svoj kontinuitet u nadasve bliskim odnosima dotične institucije ponajprije s političkom galaksijom SKH, u tranziciji sa SDP-om. Dokaz tomu je bliska suradnja dijela staroga kadra s Partijom i novoga sa SDP-om, i to preko Savjeta SDP-a i diplomacije.

Nije sporno da je dio profesora sa FPZ-a blizak SDP-u, no politolozi mlađe generacije ipak su politički i ideološki nezavisni…

– To je točno, zato sam i govorio o dijelu nastavničkog kadra, ne o svima. S druge strane ne možemo se oteti dojmu povijesnog revizionizma glede institucionalne povijesti hrvatske politologije. Studente se uči da je prvi studij politologije osnovan 1962. u Zagrebu. Ali se ne kaže da je svoj potpis na osnutak stavio dr. Vladimir Bakarić. Dalje se izbjegava priznati da je prva institucija u povijesti hrvatske politologije bio Političko-kameralni studij osnovan u Varaždinu 1769. godine, a ne FPZG.

Jedna Foucaltova knjiga nosi naslov “Znanje i moć”. U slučaju rečena povijesnog revizionizma znanje je u funkciji moći i nasilja nad jednom povijesnom činjenicom.

Zar nije ono što nazivate monopolom FPZ-a srušeno osnutkom Hrvatskih studija devedesetih?

– Ne, nije srušeno! Jer na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nije osnovan studij politologije. Devedesetih sam bio jedan od autora programa studija u osnivanju, koji je moćnim kracima iz Lepušićeve 6 vrlo uspješno blokiran. Bilo je i drugih pokušaja demonopolizacije u Dubrovniku, no svaki pokušaj institucionalne pluralizacije trebao bi biti odobren od strane monopola.

A postojanje monopola kosi se i sa člankom 49. Ustava RH, jer monopol u otvorenom društvu različitim tehnikama moći uspješno guši konkurenciju. Opredijelili smo se na konkurenciju u svim područjima. Jedino je područje politologije rezervirano za jednu monopolističku grupu u pluralističkom okruženju.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ/SLOBODNA DALMACIJA

Odgovori

Skip to content