Misa u prigodi Dana grada Slunja

Misno slavlje predvodio biskup Bogović

Slunj, (IKA) – U prigodi Dana grada Slunja, na blagdan Preobraženja Gospodinova 6. kolovoza slavljena je misa koju je predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji župnika i slunjskog dekana mons. Mile Pecića, a koja je okupila brojne predstavnike državnih, županijskih i općinskih i vlasti. Bio je to završetak velikih događaja ovih dana kada se komemorirala pobjednička akcija Oluja hodom branitelja od Kamenice do Slunja. Biskup Bogović je na svečanoj misi govorio o događajima prije 22 godine, a u duhu blagdana Preobraženja Gospodinova.

Prije 22 godine i Slunj je doživio preobrazbu jer se narod nakon četiri godine progonstva mogao vratiti svojim obiteljima i započeti obnovu i izgradnju, na čemu možemo zahvaliti našoj vojsci i policiji. Slobodu od 6. kolovoza neki će nazivati drukčije, no naš pojam ima opravdanje u povijesti. Mi ne slavimo dan kada je netko poražen nego slavimo dan svoje pobjede pod ljudskim i kršćanskim vidom.

To je bio napredak za narod, no u toj radosti neki nam se neće pridružiti. To je pitanje krvne slike, figurativno se izrazio biskup Bogović, usporedivši domovinu s organizmom u kome ako je jedan dio bolestan, onaj zdravi se bori protiv virusa u bolesnom dijelu. I nas je upravo spasilo zajedništvo i s pravom se divim krvnoj slici naroda. To je i duboka kršćanska poruka, predavati se za druge, kao što je to učinio i Isus. On je svoje rane dao za nas, a cijela povijest kršćanstva izgrađena je na ranama. Glavna snaga dana koje slavimo bila je ljubav prema domovini i narodu, jača od bilo kakve vojske ili diplomacije. Neka nam ovi dani budu škola da učimo zahvaljivati, zaključio je biskup Bogović.

Na misi je mons. Pecić krstio mlade Kiru i Bornu, čime je dobiven najbolji poklon za Dan grada, dvoje novih članova kršćanske obitelji.

IKA

Odgovori

Skip to content