(FOTO) Najposjećenija komemoracija do sada : HRT izvijestio o 25 tisuća posjetitelja, austrijski mediji govore o 65 tisuća ljudi

OBILJEŽENA 70. OBLJETNICA BLEIBURŠKE TRAGEDIJE – (FOTO) Najposjećenija komemoracija do sada : HRT izvijestio o 25 tisuća posjetitelja, austrijski mediji govore o 65 tisuća ljudi

Na Bleiburškom polju obilježena je 70. godišnjica bleiburške tragedije u svibnju 1945. kada je komunistička jugoslavenska vojska likvidirala desetke tisuća pripadnika vojske poražene NDH i civila.

Komemoracija, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića, počela je molitvom odrješenja na groblju Unterloibach koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Procjenjuje se da je ove godine na Bleiburgu bilo posjetitelja više nego proteklih godina. HRT je izvjestio da se
na Bleiburškom polju okupilo se više od 25 tisuća ljudi, te da je stiglo više od 350 autobusa iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Austrijski mediji pak govore o brojci od 65 tisuća posjetitelja, a policija je morala osigurati i dodatni prostor na livadama zbog velikog broja posjetitelja, koji su bili raspoređeni skroz od polja na kojem je bila komemoracija do grada Bleiburga – na gotovo dva kilometra ceste i livade.

Komemoraciji su uz vodstvo HDZ-a prisustvovali brojni drugi uzvanici te predstavnici branitelja koji prosvjeduju ispred Ministarstva obrane, Đuro Glogoški te Josip Klemm. Dočekani su gromoglasnim pljeskom. Uz predstavnike branitelja komemoraciji je prisustvovala i građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ s predstavnicom dr. Željkom Markić.

Cijeli tekst s fotografijama možete pogledati ovdje.

Odgovori

Skip to content