Kako SDP-ovi bleferi troše državni novac: 96 dana putovanja – 0 poslova

Političko kadroviranje u APIS-u postaje jedan od najvećih skandala SDP-a, tamo su uhljebili čak 114 članova SDP-

Za predsjednika Uprave APIS IT-a Hrvoja Somuna već smo doznali da voli djelatnike sa stranačkom iskaznicom. A sada doznajemo da Somun voli i putovati, imao je 26 poslovnih putovanja, 96 dana provedenih na putovanjima, 226.300 kn potrošenog novca i 0 sklopljenih poslova.

Iako je Somun poslovno često putovao Europom i SAD-om, APIS ne samo da nije ništa izvozio nego nije radio čak ni s domaćim privatnim sektorom. Klijent mu je bila Vlada. Sve je poslove dosad sklopio samo s državom i ZG Holdingom.”.

Političko kadroviranje u APIS-u (Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama) postaje jedan od najvećih skandala SDP-a, osim što su, po medijskim napisima, tamo uhljebili čak 114 članova SDP-a i osoba prijateljski ili rodbinski povezanih sa strankom- čini se da rade sustavni mobing nad zaposlenicima, političkim neistomišljenicima, čak i zbog potpore sindikalnim aktivnostima.

SDLSN je upozorio na udaljavanje s posla predstavnice radnika u NO-u iako uprava nije pokrenula postupak izvanrednog otkaza što je preduvjet udaljavanja s posla. S posla je izbačena bivša šefica računovodstva APIS-a koja je, kako tvrdi Sindikat, došla u nemilost uprave nakon što je na sjednicama NO-a počela propitivati visoke troškove službenih poslovnih kartica u inozemstvu te nakon što je odbila provesti nezakonite naloge isplate naknade za prijevoz i pomoći pojedinim radnicima, objavio je Večernji list.

Dobila je zadatak da vodi skladište, a nakon toga, temeljem anonimnih dojava, uprava je bivšoj šefici računovodstva iskopala “krimen” traženja donacija od IBM-a iz 2010. i 2012. godine u iznosima od četiri i pet tisuća kuna za potporu njihovoj sindikalnoj podružnici.

Protiv bivše šefice računovodstva iz APIS-a nisu podnijeli kaznenu prijavu, ali su ipak zaključili da je napravila nemjerljivu štetu APIS-u te je udaljili s posla. Sindikalci tvrde da je čak predsjednik uprave APIS-a izjavio kako vjeruje da zaposlenica nije uzela novac za sebe, već za sindikat. Inače, to je uobičajena praksa, tvrde u Sindikatu. Odnosi s IBM-om nisu narušeni.

Najšokantnije je obrazloženje koje je Sindikat dobio za udaljavanje bivše šefice računovodstva i članice NO-a s posla od člana uprave APIS-a Denisa Hrestaka. On je ustvrdio da je udaljavanje “preventivne naravi”, odnosno zbog sprečavanja tužbe za mobing. S. Kuhara iz SDLSN-a Večernji list je upitao je li siguran da su dobili obrazloženje člana uprave u kojem sprečavanje tužbe za mobing argumentira novim mobingom, a Kuhar je odgovorio da dvojbe nema jer je bio na tom sastanku.

U članku o mobingu sindikalci su se osvrnuli i na aferu o političkom zapošljavanju koja je dovela do toga da je u dvije godine po partijskoj, prijateljskoj ili rodbinskoj liniji uhljebljena četvrtina zaposlenih u APIS-u: “Dolaskom nove šefovske garniture povećao se broj zaposlenih koji po struci nisu informatičari, ali su svejedno uhljebljeni na dobro plaćenim radnim mjestima u tvrtki u kojoj po svojoj profesiji ne predstavljaju ‘core business’, zahvaljujući odgovarajućoj članskoj iskaznici ili povezanosti s političkim strukturama izvan i unutar tvrtke.” Dodaju kako “takvi kadrovi svoj profesionalni hendikep nadomještaju održavanjem partijskih kružoka.”

Iz APIS-a ocjenjuju da je tu riječ o pokušaju ocrnjivanja te tvrtke i njezinih zaposlenika te da im se bez ikakvih dokaza i temeljem insinuacija nanosi nesaglediva poslovna i reputacijska šteta.

Dodaju kako je razlog tome pokretanje postupka otkazivanja ugovora o radu zaposlenici koja je iznuđivanjem novca ‘na ruke’ od vanjskih dobavljača i zloupotrebom položaja počinila tešku povredu radne dužnosti i protiv koje će, najavljuju, biti podnijeta kaznena prijava.

Iz APIS-a pojašnjavaju da je riječ o zaposlenici koja je na mjestu šefice službe za financijsku operativu od njihovog najvećeg dobavljača, preko službenog e-maila, izvan svih procedura i zakonskih propisa, tražila donacije ‘na ruke’ za već protekle događaje, za što postoje nedvojbeni materijalni dokazi. Pritom, navode iz APIS-a, ni sindikat niti njihova spomenuta članica i dalje ne vide ništa sporno u tome pa navode da je u pitanju uobičajena praksa traženja donacija.

“Činjenica da je navedena radnica članica Nadzornog odbora APIS IT-a, i tako nadređena Upravi, još povećava težinu tog nedjela”, naglašavaju iz APIS-a.

Također napominju da zaposlenica nije upotrijebila ni jedno pravno sredstvo koje joj stoji na raspolaganju za zaštitu prava iz rada i u vezi s radom, ako smatra da su joj ta prava povrijeđena, već pritiscima putem medija pokušava omesti pravni put i utjecati na odluku suda o davanju suglasnosti za otkaz ugovora o radu.

“Od trenutka kad je Uprava APIS IT-a doznala za te prekršaje pravilnika o radu i krenula ih sankcionirati, bila je izložena kontinuiranim pritiscima, gdje su se izmišljale svakakve afere s ciljem odvraćanja pozornosti od slučaja koji stoji iza svega”, priopćili su iz APIS-a te naglasili da Uprava neće podleći pritiscima nekih članova sindikata niti će traženje donacija, i to u gotovini, ‘na ruke’, bez plaćenog PDV-a na donaciju, od vanjskih dobavljača, proglasiti normalnim modelom rada.

Do rješavanja svih sudskih sporova molimo medije da klevetničke optužbe dotičnih osoba ne iznose kao činjenice”, navode iz APIS-a te dodaju da će zbog svih kleveta iznesenih na račun tvrtke i njezinih radnika zaštitu potražiti na sudu te se suzdržati od daljnjeg komentiranja slučaja za koji traje sudski postupak.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content