Fra Mario Knezović: Isus između branitelja i policije (audio)

U četvrtak su hrvatski branitelji iz Savske došli ujutro na Trg sv. Marka dati potporu Imunološkom zavodu, jer kako su rekli: “znamo što znači Imunološki za Hrvatsku i kako Vlada nema razumijevanja da država bude i dalje vlasnik. Došli smo dati potporu da konačno Vlada donese odluku da Imunološki zavod nastavi sa svojim radom.”

Nakon što su radnici otišli, tridesetak branitelja podiglo je suncobrane i donijelo stolice. Zatražili su da ih povodom Dana Oružanih snaga primi premijer Zoran Milanović. Međutim, premijer je taj dan na sjednicu Vlade ušao na sporedna vrata, a kasnije otišao u Rovinj i nije se susreo s hrvatskim braniteljima.

Na Trgu sv. Marka oko 22 sata zavladalo je opsadno stanje. Crkva im je srećom otvorila svoja vrata, te pružila braniteljima utočište u crkvi sv. Marka. Interventna policija nikoga nije privela, iako je u nekoliko navrata brutalno pokušala ući u crkvu, što prema Vatikanskim ugovorima ne smije činiti. Katolički svećenici nekoliko su puta stali između policije i branitelja.

Veći dio večeri na vratima crkve sv. Marka stajao je pater Ike Mandurić, situacija je bila doista mučna jer je u crkvi bilo oko 20 teških invalida.

Hrvatski branitelji koji traže razgovor sa premijerom Milanovićem proveli su noć u hladnoj crkvi sv. Marka. Policija ih je držala u blokadi i noć su proveli bez vode, hrane,lijekova, nisu mogli obavljati fiziološke potrebe u susjednom župnom uredu.

Jučer i prekjučer svjedočili smo zaista mučnom događaju, koji nas tjera promišljati o osjećajima onih koji su protjerani u crkvu ali i onih koji su ime zakona i naredbe to morali učiniti.

Kako bi Isus postupio kad bi stajao na vratima crkve između branitelja-invalida i policije? Put mira je put istine i pravde koji mora biti potpisivan ljubavlju. Zaštitu Crkve trebaju svi oni koji su na bilo koji način ugroženi, ali i oni koji u ime zakona savjesno obavljaju svoju službu. Promišljanje o mučnim događajima na Trgu svetoga Marka u Zagrebu i vapaj za mir poslušajte u propovijedi fra Marija Knezovića.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content