Gospa Sinjska u Drnišu, Oluja u Zagrebu

Može li zdrav razum prihvatiti prijedlog da se od ove godine npr. proslava Gospe Sinjske održi u Drnišu? Teško da bi predlagači takova nakaradnog prijedloga ostali ne počašćeni statusom poremećene osobe. No, slični prijedlozi, koji se kose sa zdravim razumom, čuju se o promijeni proslave Oluje iz jednoga u drugo mjesto.

Svašta smo naviknuli čuti iz ustiju političara, ali što je previše, previše je. Tako su od trenutno vladajuće političke strukture u Hrvatskoj izrečeni prijedlozi da se dan Domovinske zahvalnosti umjesto u Kninu proslavi u Zagrebu. Kako bi se ublažio podmukli plan izmještanja proslave iz Knina, spominje se organizacija vojnoga mimohoda u Zagrebu. Očito je kako Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem želi zaobići Knin kako bi očuvali svoje uši od zasluženih povika, negodovanja i zvižduka.

Polemika oko proslave dana Domovinske zahvalnosti i Oluje po sebi je besmislena. Otvaraju se, očito planski, teme oko toga kako bi se relativizirala ta slavna vojna pobjeda s kojom je stavljen pečat na hrvatsku slobodu i samostalnost.

Svima je jasno i bjelodano da je Knin bio leglo srpskoga oružanoga otpora slobodi i samostalnosti Republike Hrvatske. Oslobađanje Knina i slamanje toga otpora, koji je počeo „balvan revolucijom“, a završio vojnim slomom kruna je vojne operacije Oluja. Ako je podizanje hrvatskoga stijega na kninskoj tvrđavi bio znak pobjede i slobode, onda to treba slaviti upravo u mjestu gdje se to zbilo i točka.

Tko će Vladi, pa i hrvatskoj predsjednici, zabraniti mogućnost da vojni mimohod organiziraju na neki drugi državni blagdan? Licemjerno je od sadanje „lijeve“ Vlade slušati prijedloge kako im je stalo do vojnoga mimohoda u Zagrebu kada su sve prije četrnaest godina učinili da promijene i datum proslave dana državnosti. Svi smo do 2001. godine znali da je 30. svibnja bio dan hrvatske državnosti, a danas rijetki znaju da je to 25. lipnja. Hoće li se nešto slično dogoditi i s Kninom i Olujom?

Ne mogu se oteti dojmu, a da ne ustvrdim da takve vladine ideje, prema kojima se nejasno odnosi i hrvatska predsjednica, nisu stvorene negdje izvan Hrvatske, na pamet mi padaju Beograd i Bruxelles. Umjesto da se Vlada potrudi da se Kninu dadne još veće značenje, oni razvodnjavaju povijest i izigravaju bedake.

Kako bilo da bilo, sigurno je da će Knin ostati u srcima simbol pobjede i da će narod, onaj domoljubni, svojemu srcu dati oduška u Čavoglavama uz pučko veselje i pjesme Marka Perkovića Thompsona. A ako budemo slijepo slušali prijedloge onih na vlasti, treba očekivati da će se dan sjećanja na Vukovar slaviti u Vinkovcima.

FRA MARIO KNEZOVIĆ/MISIJA

Odgovori

Skip to content