SDP ‘ZABORAVLJA’ REAGIRATI KAD SU ‘NJIHOVI’ U PITANJU

Bez imalo kompleksa: Rasipnički povećali naknade za predsjedničku kampanju, a sada spočitavaju donacije u dobrotvorne svrhe

Napadi na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović od strane SDP-a nisu ništa novo, ali pritom zaboravljaju što su sami učinili po pitanju naknade u ime troškova izborne promidžbe, kao i da reagiraju na “suprotnu stranu”, a “svoje” čuvaju.

Koliko je tko dobio u ime troškova izborne promidžbe?

Državno izborno povjerenstvo je u ime troškova izborne promidžbe predsjedničkim kandidatima koji su na predsjedničkim izborima osvojili više od 10 posto glasova isplatilo ukupno 2,8 milijuna kuna.

Ako se gleda pojedinačno, kandidat SDP-a Ivo Josipović je u prvom krugu za naknadu troškova dobio milijun kuna, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 968.000 kuna. Kandidatu Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću pripalo je 427.000 kuna. Milan Kujundžić iz Saveza za Hrvatsku ostaje nije dobio naknadu jer u prvom izbornom krugu 28. prosinca 2014. godine nije osvojio više od 10 posto glasova birača.

Za drugi izborni krug Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 200.000 kuna, a Ivo Josipović 194.000 kuna.

Naknade su isplaćene na posebne račune koje su kandidati otvorili za financiranje troškova izborne promidžbe.

Novim Zakonom pred same izbore povećali naknadu

Vlada je prije predsjedničkih izbora novim Zakonom o izbornoj promidžbi povećala naknadu za izbornu promidžbu. Odlučili su da će pobjednik u prvom krugu izbora dobiti milijun kuna, svi koji prijeđu prag dobit će manje, ovisno o broju glasova.

Kandidati za predsjednika su se pobunili, ali Vlada na to nije reagirala, nego je rečeno da, ako taj novac ne žele, mogu poslati obavijesti DIP-u, odreći ga se i taj novac će ostati u proračunu.

“Niti me tko pitao za takvu odluku, niti ju podržavam. Mislim da u vremenima koja jesu teška ne treba povećavati iznos za financiranje kampanje. Mislim da ima još dovoljno vremena da Vlada razmotri je li to baš najbolja odluka”, rekao je tadašnji predsjednik Republike i predsjednički kandidat Ivo Josipović u vrijeme te odluke za Dnevnik RTL-a.

“Sasvim nepotrebnom u vrijeme ovakve gospodarske krize” tu je odluku ocijenila predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. “Sa svoje strane ni kunu toga novca ne namjeravam zadržati, već ga dati u dobrotvorne svrhe”, istaknula je Grabar Kitarović tada, što je kasnije i napravila.

Kandidat Milan Kujundžić poručio je kako ne podržava nakanu Vlade da se potroši više novca za izborne procedure dok je “narod tako siromašan”.

Na prethodnim predsjedničkim izborima, 2009./2010. godine, Josipović je u prvom krugu dobio 250 tisuća kuna, kao i Milan Bandić, Nadan Vidošević i Andrija Hebrang – svi koji su osvojili više od 10 posto glasova, a u drugom krugu Josipović i Bandić dobili su još po 250 tisuća kuna.

Napad SDP na predsjednicu zbog ‘izbjegavanja plaćanja poreza’

SDP je napao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog činjenice da je novac koji je dobila za troškove izborne promidžbe prebacila na račun HDZ-a kako bi izbjegla plaćanje poreza, jer stranke ne moraju plaćati porez na donacije, i kako bi više novca ostalo za humanitarne svrhe.

Predsjednica im nije ostala dužna, jasno je odgovorila: “Samo ću kratko reći: mislim da je to podcjenjivanje inteligencije hrvatskih građana i da hrvatski građani jako dobro razumiju o čemu je riječ. Novci koji su sjeli na moj račun, koje mi je država dala za kampanju, ja ne želim ni jedne jedine lipe od toga. To sam cijelo vrijeme govorila u kampanji, želim da ti novci odu u humanitarne svrhe, da budu donirani potrebitima”.

Objasnila je i činjenicu da su novci isplaćeni s njezinog računa, platilo bi se 40 posto poreza na dohodak, plus još PDV na donacije, znači ljudima bi zapravo otišlo jako malo novca.

Gdje su bili SDP-ovci kada je Andrea Zlatar Violić uzimala novac i naknadno ga vraćala?

Ministrici Andrei Zlatar Violić fotelja se nije tresla jako dugo, dok konačno Državna revizija nije otkrila trostruko kršenje propisa, no nitko iz SDP-a nije reagirao, nego su prilikom ostavke zahvaljivali ministrici za predan rad prilikom kojeg se, eto, dogodila omaška.

Podsjetimo, tijekom dvije godine novac sa službenih kreditnih kartica je podizan u gotovini. Tek naknadno je vraćan na račun Ministarstva, a na takav način se službena kartica ne smije koristiti s obzirom kako ona služi samo za pokrivanje troškova. Zanimljivo je kako revizija kaže da je novac koji je tako posuđen 2013. godine, vraćen tek lani u lipnju, kada je revizija ušla u Ministarstvo. Drugim riječima, nakon što je postalo jasno da će se skandal otkriti.

Spominje se i uzimanje predujmova za putne naloge – uzeli bi novac za putovanja, ali kako su stvarni troškovi bili manji, nisu ga vraćali u Ministarstvo u propisanim rokovima. Navodno je jedna od zaposlenika, koji su na kraju 2013. dugovali 152.000 kuna, bila i ministrica Zlatar Violić.

Tu je i trošenje novca na reprezentaciju iako nije napisano koga je to ministrica častila i s kojim razlogom.

Čak i kada se sve otkrilo nije smijenjena nego je sama dala ostakvu, a premijer Zoran Milanović razriješio je dužnosti. To dovoljno govori i o Vladi i o SDP-u kao stranci.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content