SUĐENJE UDBI: ROMAN LELJAK – nakon mog svjedočenja, Mustača i Perkovića proglasit će krivima

Paljenje automobila je bio znak upozorenja meni, netko je htio pokazati da je jak, kaže slovenski istraživač uoči sutrašnjeg svjedočenja u Münchenu

“Premda je zapaljen automobil mog susjeda, to je ipak bio znak upozorenja meni, nije bitno čiji je auto, netko je htio pokazati da je jak i da mi može napraviti što hoće, teško da se dogodilo slučajno” – tim je riječima Roman Leljak, vodeći slovenski istraživač zločina Udbe komentirao paljenje susjedovog automobila javljajući se telefonski u emisiju Bujica.

Leljak je paljenje automobila povezao sa svojim skorim svjedočenjem na suđenju Mustaču i Perkoviću za ubojstvo Đurekovića na minhenskom sudu, na kojem će Leljak svjedočiti u ponedjeljak i utorak, 18. i 19. svibnja.

“U ponedjeljak i utorak imat ću mogućnost iznijeti značajnu dokumentaciju koja će prevagnuti u presudi suda kojom će biti optuženi krivima. Iznijet ću dokaze kako je Udba vršila likvidacije u inozemstvu po postupcima kakve su Mustač i Perković vodili i neće biti nikakve sumnje”, samouvjereno je poručio je Leljak.

Leljak je pri tom istaknuo kako dosad nije imao nikakvih prijetnji. Nije želio spekulirati jesu li paljenje automobila izvršili pripadnici slovenske ili hrvatske Udbe, dodao je tek da je Udba organizirana, složna jugoslavenska služba.

Planuo automobil ispred kuće svjedoka protiv Perkovića i Mustača
U Radencima u Sloveniji u subotu oko 21.30 sati planuo je požar na automobilu marke Mercedes, na privatnom parkiralištu ispred kuće Romana Leljaka, svjedoka na muenchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravu Mustaču zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Zahvaljujući brzoj intervenciji, požar se nije proširio na kuću.

Automobil je vlasništvo susjeda koji svoj automobil uz Leljakovu dozvolu već mjesecima parkira na njegovu privatnom parkiralištu, koje nije vidljivo osim za one koji neposredno pored njega prolaze.

S druge strane dvorišta Leljakove kuće nalazi se još jedno parkiralište gdje automobile parkiraju Roman Leljak i njegova supruga koje je vidljivo s više strana.

“Ako se radi o podmetnutom požaru sa ciljem zastrašivanja Romana Leljaka koji je pozvan kao svjedok u Muenchen u procesu protiv Zdravka Mustača i Josipa Perkovića da svjedoči 18. i 19. svibnja 2015., može se pretpostaviti da je počinitelj smatrao da je taj automobil u vlasništvu Romana Leljaka ili nekoga drugoga člana njegove obitelji, a izabrao ga kao metu jer je bio parkiran na slabo vidljivom mjestu”, ocijenio je za direktno.hr obiteljski prijatelj Leljakovih.

Dodao je kako sumnju da se radi o namjernoj paljevini pojačava činjenica da je u pitanju automobil marke Mercedes kod kojih se vrlo rijetko događaju pogreške u električnim instalacijama koje dovode do požara.
Leljak također ne vjeruje da se vozilo samo zapalilo i sumnja da bi mogla biti riječ o “poruci” njemu osobno budući da bi trebao svjedočiti u Muenchenu na procesu koji se vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Nije mi jasno kako bi kod takvog automobila moglo doći do samozapaljenja i ne isključujem mogućnost da se radilo o opomeni meni osobno”, kazao je Leljak.

Slovenska policija sinoć nije obavila očevid zbog mraka, to treba učiniti danas, pa se za sada ne može donositi konačan zaključak radi li se o kvaru ili namjernoj paljevini automobila.

Leljak ima dokument koji tereti Perkovića

Suđenje udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, kada je u ožujku trebao svjedočiti slovenski istražitelj arhiva Roman Leljak, bilo je otkazano radi bolesti jedne od sutkinja.

Leljak je siguran da će biti još postupaka za hrvatske žrtve, a na suđenju Perkoviću i Mustaču svjedočit će o dokumentima koje je pronašao u slovenskom arhivu i po kojima se jasno vidi kakva je bila “struktura zločina” i kako i tko je donosio odluke o likvidacijama emigranata, tko je organizirao i pod kojim uvjetima samu likvidaciju, kao i iz kojih struktura su, u određenim slučajevima, dolazili počinitelji likvidacija.

Leljak, između ostalog, posjeduje dokument jugoslavenske tajne službe koji tereti Josipa Perkovića u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.” Riječ je o pravilniku koji je napravljen u samo 17 primjeraka, jedan je završio u slovenskom arhivu i ja ga imam”, rekao je Leljak i dodao da je taj dokument preveden na njemački jezik i dostavljen njemačkim pravosudnim organima.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content