UDBAŠIMA NE IDE BAŠ NAJBOLJE U NJEMAČKOJ

Penava: Nobilo i Mičić su pritisnuli Udbaša Lasića pa je promijenio iskaz

“Mogu vam potvrditi da je Ivan Lasić sam tražio kontakt s Božom Vukušićem i Vicom Vukojevićem i da je htio reći što zna o ubojstvima emigranata”, rekao je Penava

Nastavljeno je muenchensko suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića svjedočenjem Petra Penave, koji je rekao da je Udbaš Ivan Lasić promijenio iskaz jer su ga pritisnuli odvjetnik Anto Nobilo i Tomislav Mičić.

Na početku ročišta odvjetnik Beyer priložio je sudskom vijeću zabilješke jučerašnjeg svjedočenja Ivana Lasića i zamolio da se kao takve uvedu u spis obrane. Navodi da je akcija Pismo dokaz da je SDS na državnoj razini također izvodila likvidacije, te da nije bilo super-tajne službe u tajnoj službi.

Naveo je i da su izjave koje je Ivan Lasić dao Boži Vukušiću dijelom istinite, dijelom lažne a dijelom autorizirane od samog Vukušića. Svjedok je i sam o svemu tome jučer svjedočio, kazao je Beyer.

“Dobro bar je svjedok jučer dao svoj iskaz bez batina”, našalio se sudac Dauster.

U nastavku ročišta iskazivao je Petar Penava, a sudsko vijeće pitalo ga je o zahtjevima Tomislava Mičića da lažno svjedoči protiv Vukušića i Vukojevića.

“Sastali smo se u Stuttgartu. On mi je govorio o procesu koji se tada vodio protiv Krunoslava Pratesa te kako nije lijepo da se pred Nijemcima svađamo. Trebao sam u intervjuu u Globusu reći da su Vukušić i Vukojević udbaši i sve loše o njima, kako bi ih ocrnio u javnosti i kompromitirao pred sudom. Ja nisam pristao, pa mi je po jednom drugom Hrvatu, poručio da ćemo svi biti poubijani”, prepričavao je Penava.

“I sad, nakon moga zadnjeg svjedočenja, u Hrvatskoj je podignuta optužnica protiv mene. Mičić je imao moć jer su iza njega stajale Udba i mafija. Po Njemačkoj zove svjedoke i govori im što trebaju reći na sudu. Mičić mi je više puta prijetio, jer ja znam jako puno o njemu. Od njega znam i da je odvjetnik Rosebrock sveukupno od Udbe primio oko 40.000 €”, posvjedočio je Penava o transakcijama koje su preko Perkovića i Ante Nobila te Mičića išle za obranu Krunoslava Pratesa, koji je u Njemačkoj ranije osuđen za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

“Mogu vam potvrditi da je Ivan Lasić sam tražio kontakt s Božom Vukušićem i Vicom Vukojevićem i da je htio reći što zna o ubojstvima emigranata. To znam od političkog emigranta dobrovoljca Domovinskog rata i susjeda Ivana Lasića, pokojnog Stanka Lasića, jer je preko njega Ivan Lasić kontaktirao Vukušića i Vukojevića”, objasnio je Penava i time opovrgnuo navode iz jučerašnjeg Lasićeva svjedočenja. Lasić je, nakon šest svjedočenja pred raznim sudskim tijelima, jučer iznenada promijenio iskaz i ustvrdio da je raniji, snimljeni iskaz dao pod prisilom, nakon otmice i mučenja. I sudac Dauster jučer je primijetio čudnu promjenu iskaza, ali i nedostatak vidljivih ozljeda, kao i dobro stanje Lasića koji daje iskaz 1992. godine pred kamerom.

“Nakon izručenja Perkovića i Mustača Njemačkoj, Nobilo i Mičić su bili u Mostaru i izvršili pritisak na Ivana Lasića”, kaže Penava objašnjavajući naglu promjenu Lasićeva iskaza.

Odvjetnika Beyera je zanimalo od koga ima saznanja da su Nobilo i Mičić bili u Mostaru na sastanku s Lasićem.

“Nakon mog gostovanja u jednoj TV emisiji, nazvao me čovjek iz BiH tajne službe i to mi rekao”, objašnjava Penava.

Odvjetnik Nobilo se obratio tada sucu Dausteru: “Sramota je da ja nikad u životu nisam bio u Mostaru, za razliku od vas”.

“Da, bio sam više puta u Mostaru, odgovara Dauster i nije to jedina razlika između nas. Ja recimo,imam gušću kosu i sjediju bradu”, nasmijao se sudac Dauster.

“Rekli ste da je Ivan Šimunović bio suradnik Josipa Perkovića. Od koga imate te informacije”, pitao je Nobilo Penavu.

“Rekao mi je pokojni Drago Sudar”, odgovorio je Penava, na što je Nobilo ustvrdio kako je “kod svjedoka je previše izvora mrtvo”.

Nikakvo čudo, u svijetu u ovom trenutku umire tisuće ljudi i isto toliko se rađa. Samo nakon ovog procesa možemo napuniti jedno groblje”, komentirao je sudac Nobilovu primjedbu o umrlim izvorima, koje navodi svjedok Penava.

“Od koga ste saznali da je oružje kojim je likvidiran Stjepan Đureković bilo deset dana prije ubojstva kod Pratesovog brata”, pitala je obrana, na što je Penava odgovorio: “Hrvatska služba sve sazna. Neću vam reći”.

Nobilo je prosvjedovao kod suca, pa je sudac opomenuo Penavu i naložio mu da odgovori.

“Rekao mi je Tomislav Mičić. Opće poznato je da je Perković komunicirao s Pratesom a sve potrebno je odrađivao Mičić”, rekao je Penava i dodao da je u spisima vidio izvještaj od «Boema».

“Tko vam je to pokazao”, pitao Nobilo, a Penava mu je rekao da mu je pokazao čovjek iz SIS-a, Lekić.

Nakon još niza pitanja odvjetnika Nobila, koja su se odnosila na razne situacije iz Penavinog kruga kretanja, tko, kako, zašto, sudac ga je prekinuo rekavši da stvarno nema namjeru slušati što se i kako u Hrvatskoj radilo od 90-ih do danas.

“Ionako sam previše tolerantan po tom pitanju”, rekao je Dauster i odredio stanku od 20 min te savjetovao Nobilu da se konzultira sa svojim njemačkim kolegama. Nakon pauze nije više bilo pitanja za svjedoka Petra Penavu.

direktno.hr/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content