ŽESTOKI SUKOBI MILANOVIĆA I PUSIĆKE

Svađaju se, urlaju, psuju! Skoro su se fizički ‘zakačili’! Doznajte zbog čega – Sukobi između premijera i ministrice Pusić sve su intenzivniji

Napušta li HNS vladajuću koaliciju, pitanje je to koje se posve legitimno nameće nakon sve češćih istupa čelnika te male stranke, za velike karijere. Posljednji u nizu glas je pustio ministar gospodarstva te potpredsjednik stranke Ivan Vrdoljak, potvrdivši ono što je i vrapcima na grani jasno – HNS je naime otpočeo pretkampanju za parlamentarne izbore. Ta samo bi naivac i povjerovao da iz ljubavi prema domovini i naroda obilaze Hrvatsku hvaleći se uspjesima koji se ponajbolje mogu opisati rejtingom HNS-a, ali i brojem uhljeba u državnim tvrtkama.

No, o tom po tom. Prema Vrdoljakovim kazivanjima u idućih mjesec dana u stranci će promisliti koji su najpametniji načini izlaska na izbore. Samouvjereni ministar javnosti je gostujući u Slavonskom Brodu poručio kako HNS-u ne treba koalicijski partner da bi stekli parlamentarni status jer taj status dobiju bez problema i to s ne malim brojem zastupnika. Mora da je ministar u svojim kalkulacijama, u kojima se ionako nije pokazao vještim, smetnuo s uma činjenicu da ovoga puta u svojim redovima nemaju šofera Ratka Čačića koji im je ionako isposlovao status kojega danas imaju, a koji pak na izbore kreće razjaren i željan uspjeha, gurajući za sobom Reformiste, još jednu od brojnih zvijezda na bujnom hrvatskom političkom nebu. Ipak, govoreći o tome da im koalicija ne treba Vrdoljak je jasno dao do znanja da s aktualnim koalicijskim partnerom SDP-om nisu u najboljim odnosima, što se dalo naslutiti i iz njihovih ranijih javnih, ali i onih manje javnih nastupa.

Svjestan je poražavajućeg odnosa i sam Zoran Milanović, koji u svoj skromni koalicijski brod umjesto haenesovaca pokušava ugurati podjednako mrtve Laburiste te Gabrićev Nacionalni forum, na čiji značaj riječi ne treba trošiti. Dovoljno je istaknuti kako se liječnik gotovo istodobno druži s bivšim predsjednikom Josipovićem, te aktualnim premijerom koji se vole kao pas i mačka. Razdorima u vladajućoj koaliciji doprinijeti bi mogla i taština dvaju šefova stranke, jer Vesna Pusić i premijer Milanović već mjesecima nisu u dobrim odnosima. Štoviše, ova ga toliko ljuti da su se jedne prilike prema kazivanjima upućenih skoro fizički sukobili. Uz to, njihovi sukobi iz dana u dan sve su rigorozniji, a Milanović joj nikako ne može i ne želi oprostiti to što se Pusić ponaša i postavlja kao da je ona premijerka želeći držati sve konce u rukama. Uz svađe, čuti se mogu i prepirke, psovke te vrijeđanja koja ovaj dvojac zaraćen do krvi izmjenjuje.

Dok se u Vladi nižu sukobi šefica diplomacije kuje svoj plan kojim se nastoji domoći fotelje glavne tajnice UN-a,za što se više nego ozbiljno priprema. Sprema se za to izboriti svim mogućim sredstvima, pa tako i napuštanjem predsjedničke fotelje u HNS-u. A kada se za to i službeno odvaži malo će u njenim redovima biti onih koji će za šeficom pustiti suzu. Koliko god se u javnosti trudili demantirati unutarstranačke sukobe, gdje ima dima ima i vatre. Jasno je svima iole upućenima da se u HNS-u traži ime koje će zamijeniti Pusić. I premda je sve do nedavno upravo ona bila zagovornica ideje da na njezino mjesto dođe Vrdoljak, ovaj dvojac više nije u dobrim odnosima. Kamen spoticanja bilo im je imenovanje ministra kulture Šipuša, koji je nestranački čovjek. Dok se za njega zalagala Pusić, ministar je bio taj koji je u toj fotelji želio vidjeti nekoga iz svoje stranke.

U fotelju prvog čovjeka HNS-a zasjela bi rado i neka druga lica poput onoga Matije Posavca, koji se polako ali sigurno budi zazivajući bivšeg šefa Čačića. Mladi Posavec i ranije je dao naslutiti ono o čemu ovih dana Vrdoljak diskretno progovara. Kada napuste vladajuću koaliciju HNS-ovci već vide uporište za sebe u nekim novim redovima. Konkretnije, rado bi zaplivali trećim, Josipovićevim putem. Od toga novog puta ne zazire niti Pusić, zbog sve lošijih odnosa s Milanovićem. Posljednji puta sukobili su se oko datuma izbora. U skladu sa sve učestalijim sukobima nedavno je posložila karte na stol i ispila kavu s Josipovićem. Ondje se donekle dogovorila strategija za osvajanje, ali i ostanak na vlasti. Pusić bi tako trebala napustiti stranku i prebjeći u bijeli svijet, a Josipović je taj koji će ostalo posložiti.

Valja imati na umu da ni Josipović nije naivac pa tako u pregovorima lukavo sjedi na dvjema stolicama. Dok u javnost pušta spinove o svojem trećem putu, s druge strane poručuje kako je njegovo srce na ljevici te najavljuje mogućnost koaliranja sa SDP-om nakon parlamentarnih izbora. No, Josipović se u koaliciji sa SDP-om vidi tek pod jednim uvjetom, onim da na čelu te stranke ne sjedi Milanović. Svjesni su toga i u Partiji, u kojoj ionako mjesecima kuhaju smjenu predsjednika stranke. Dok oni kuhaju, bivši predsjednik obilazi restorane gradeći tim za novu stranku, u čemu mu pomaže i poznati zagrebački odvjetnik Anto Nobilo. Za stol je predsjednik sjeo i sa odanom mu kolegicom Mirelom Holy, čiji ORaH polako, ali sigurno vene.

Istodobno, stvara se na hrvatskom političkom nebu još nekolicina zvijezda, a zna se da Josipović nema ništa protiv zvijezda. Dio tima za treći put o kojem progovara i Posavec, mogao bi postati i bivši ministar Slavko Linić, a jakog aduta vide i u Jakovčićevom IDS-u, koji se s Milanovićem ionako nikada nije složio. Kako god bilo, očito je kako je pred nama burno, predizborno razdoblje u kojem će svi akteri hrvatske političke scene pokušati ugrabiti dio vlasti, koja je svim navedenima i više od slasti.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content