PUSIĆ I TERŠELIĆ I DALJE DEJSTVUJU

HNES je danas izdalo priopčenje o postupku policije prema predsjedniku HNES, profesoru emeritusu Sveučilišta u Zagrebu, članu Europske akademije znanosti i umjetnosti:

HNES – Hrvatsko nacionalno etičko sudište

Predsjedništvo Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, na svojoj konferenciji za medije održanoj u Zagrebu, 19. svibnja 2015. godine, izdalo je sljedeće

P R I O P Ć E N J E  ZA  J A V N O S T

Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES) najoštrije osuđuje postupanje tijela policije koja su u ponedjeljak, 18. svibnja o. g. naložila prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću, predsjedniku HNES-a, dolazak na obavijesni razgovor u policijsku postaju u Nehajskoj ulici. Policija je poziv izdala “u svezi s obavljanjem obavijesnog razgovora u svojstvu svjedoka na okolnost prijave Vesne Teršelič o uznemiravanju”. Prethodno je Sudište uputilo gospođi Teršelič optužnicu za moralnu veleizdaju, stavljajući joj na teret sasvim konkretna postupanja protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

HNES ocjenjuje da se ovakvim postupkom policije na najvulgarniji način zlorabi tijela državne represije u korist politički podobnih miljenika trenutne vlasti. Radi se o brutalnom nasrtaju na građanska prava i slobode, a bez ikakvih zakonski opravdanih razloga. Neodgovorno postupajući po instrukciji gospođe Teršelič, a bez suvislih operativnih indikacija, policija je grubo povrijedila profesionalne standarde. Nije postojala nikakva kaznena ili prekršajna prijava, a tobožnje “uznemiravanje” je samo subjektivan, proizvoljan i posve promašen opis gospođe Teršelič. Uznemiravanje može biti posljedica njezine nečiste savjesti.

Iako je dotična gospođa iskusna javna osoba i na raspolaganju su joj brojni načini pobijanja optužnice, ona nije osporila ni jedan navod Sudišta. Umjesto odgovora na optužbe, ona oprobanom metodom pokušava diskreditirati svoje tužitelje, alarmira brojne društvene institucije i politikantski potiče policijski progon. Rekordno kratak rok u kojem je policija nekritički “privela” prof. Šeparovića govori o političkom diktatu njezinih mentora.

Krim-policajka Edita Dubrović, koja je saslušavala prof. Šeparovića, napomenula je da se radi o neformalnom postupku. Međutim, policija ne može i ne smije privoditi građane na neformalna saslušanja. Hrvatska nije policijska država.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište ocjenjuje da se ovakvim ishitrenim policijskim postupanjem pokušava zastrašiti članstvo HNES-a u propitivanju veleizdajničke rabote jednog dijela hrvatske političke elite. Policija time grubo nasrće na slobodu javne riječi, slobodu govora i izražavanja vrijednosnih sudova. Poglavito onih domoljubnih.

Nakon Ustavnog suda, koji je svojom politikantskom odlukom zabranio sudovanje protiv Ive Josipovića zbog bezočnog vrijeđanja članova HNES-a, sada se i policija uključila u provođenje političkog nasilja protiv onih koji se ne mire s nacionalnom izdajom.

GLAVNI TAJNIK

Zdravko Vladanović, dipl. pravnik, v.r.

Posebno bih se osvrnuo na konstataciju Predsjedništva HNES-a:

Iako je dotična gospođa iskusna javna osoba i na raspolaganju su joj brojni načini pobijanja optužnice, ona nije osporila ni jedan navod Sudišta.

Zapravo to što nije pokušala osporiti niti jedan navod optužbe iako ju je HNES-a pozvao da to učini:

UPUTA ETIČKI OPTUŽENOJ

Etički ioptužena biti će pravodobno obaviještena o javnoj raspravi kojoj može nazočiti osobno ili preko pravnog zastupnika,

Ili

Može izraziti kajanje i tražiti oprost o čemu odlučuje Hrvatsko nacionalno etičko sudište u plenarnoj sjednici.

Teršelička svojim postupcima priznaje da ne može osporiti niti jednu točku optužbe, i samo optužuje da će HNES biti kriv ako bude napadnuta zato što je navodno neki napadać podtaknut presudom u kojoj je skupljeno mnogo njenih postupaka protiv nacionalnih interesa hrvatskog naroda.

Ovim ona samo vrijeđa pamet hrvatskog naroda, koji je itekako svjestan njene prljave veleizdajničke rabote.

Zapravo, hrvatski povjesničar Zlatko Hasanbegović je sjajno komentirao policijsko nasilje nad profesorom Šeparovićem zahvalivši se Teršelički jer je nju Ivo Josipović nazvao savješću Hrvatske, pa mu je narod na izborima pokazao što misli o tome.

Na drugačiji, ali tsakođer duhoviti način reagirao je Damir Kalafatić:

JELI TO TERŠELIČKA U’APSILA ŠEPAROVIĆA!?

Predsjednica protuhrvatski nastrojene Documente-Centra za suočavanje s prošlošću Teršelička navodno je kazneno prijavila prof.dr. Zvonimira Šeparovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta jer taj je sud nju, kao i još neke njoj slične tipove, osudio za ‘izdaju zemlje’ na svojoj trećoj sjednici održanoj krajem travnja ove godine u Zagrebu.

Teršelička je (kazneno) prijavila Šeparovića, jer je uznemirena stavovima Etičkog sudišta; a to bi joj moglo naškoditi rijetko viđenoj prirodnoj ljepoti.

Slijede li sad kaznene prijave protiv Šeparovića i od strane ostalih ‘etičkih’ veleizdajnika, Josipovića, Mesića, Pusićke, Pupovca…., jesu li i oni poput ove Slovenke-nepoznatog podrijetla-jako uznemirenu pa će Zvonimir Šeparović, prof dr. emeritus, morati još nekoliko puta dolaziti na obavijesni razgovor u Ostojićevu policiju kako bi i tu bulumentu veleizdajnika utješio u njihovoj etičkoj uznemirenosti; svakog od njih ponaosob?

Međutim, nakon ‘obavijesnog razgovora’ na policiji Šeparović je izjavio kako kaznene prijave Vesne Teršelič protiv njega uopće nije ni bilo.

U policijsku je postaju primljen, kaže on, s respektom, a rečeno mu je da je senzibilna gospođa Vesna Teršelič samo došla obavijestiti Policijsku postaju Trešnjevka da je ona etički optužena i jako, jako u dubini svoje plemenite duše…..uznemirena.

Pa, nedavno odlikovana Teršelička je ipak ‘naša savjest’ kako to lijepo kaže jednaki joj etički veleizdajnik, poznati ZAMP-ovac Ivo Josipović!

Treba vjerovati profesoru Šeparoviću(80) kako kaznene prijave nije bilo ali onda ostaje pitanje zašto je nekadašnji Tuđmanov ministar VP uopće i morao doći na ‘obavijesni razgovor'(ovaj izričaj podsjeća na jedna davno prohujala, olovna vremena druga Tite, Aleksandra Rankovića, op. a.)?

Pitamo se i po čijem nalogu je to privođenje provedeno, dali po nalogu Ostoje Rankovića, pardon, ministra policije Ranka Ostojića ili onog dubrovčanina Orsata Miljenića, ministra pravosuđa koji je nedavno s jednim slavonskim seljakom u četiri oka potajno dogovarao zaposlenje/uhljebljenje njegove kćerke, ugledne SDP-ovke(video na ‘Bujici’)!?

Bilo kako bilo, poziv na obavijesni razgovor uza sav respekt i pristojno ponašanje policije ipak ima određenu poruku u smislu: pazi što radiš ili po srbijanski rečeno: druže, ne talasaj…makar se radilo i o takvom, uglednom čovjeku naše lijepe Domovine!

Ma kako god bio formalan, i sam poziv na razgovor u policiju je itekakvo poniženje za jednog bez ikakve sumnje velikog čovjeka koji je sve svoje znanje i ljubav poklonio pri stvaranju neovisne i slobodne države Hrvatske!

Očito, figurativno rečeno, tajanstvena Slovenka, Vesna Teršelič ipak je u’apsila Hrvata Šeparovića; sramotno i neviđeno da se to događa u jednoj državi koja se farizejski diči demokracijom!

Teršelička nije opovrgla nijedan navod iz presude etičkog suda osim što je zbog te presude ‘jako uznemirena’ a policija zbog toga poziva profesora Šeparovića umjesto Teršeličke koja bi trebala opovrgnuti teške navode iz te presude, jer, ako to nije učinila znači da je kriva za veleizdaju, makar i etičku!

Policija bi barem trebala točno utvrditi obiteljski ‘pedigre’ te javne osobe koja godišnje ošteti državni proračun za barem dvadesetak milijuna kuna!

Uostalom, ako je već tako uznemirena mogla je poput kćeri Ivana Krmpotića zatražiti policijsku zaštitu!?

Usporedimo kako to Ostojićeva policija, za razliku od ‘slučaja jako uznemirene Teršeličke’, ‘savjesno’ radi u ‘slučaju Perković’:

„Nije točno da ste željeli, kako tvrdite, pružiti zaštitu našem ocu Ivanu Krmpotiću. Dva puta smo Vas zvali, potom dva puta tražili od krim inspektorice da kontaktira nadređenog i ona nam je dva puta potvrdila kako naš otac ne može dobiti zaštitu zbog prijetnji koje su mu upućene, kao i činjenice da je provaljeno u zgradu u kojoj živi.

Netočno je također da Vas moj otac nikada do sada nije kontaktirao, iako Vaša korespondencija, doduše jednosmjerna, traje od 2013. godine.

Kako je moj otac trenutno na sigurnom, (ali)u Njemačkoj, uspjeli smo pronaći svega nekoliko dopisa koje Vam je uputio, a na koje nikada niste našli shodno za odgovoriti“, stoji u elektronskom pismu koje potpisuju Ivanove kćeri Gabrijela Krmpotić Kos i Helena Krmpotić, a u čijem su privitku i fotografije dopisa na koje se pozivaju.

A sad nešto sasvim osobno:

Teršelička se nedavno zaputila duboko u prošlost – u tristo godina daleku povijest. Odlučila je protresti Sinjsku alku (i Sinjsku Gospu), suočiti i nju s prošlošću, s jedne strane, a s druge, aktualnu Predsjednicu Grabar Kitarović zbog pokroviteljstva te viteške igre.

Pametno – jednim udarcem padaju dvije muhe – prastara Alka i aktualna Predsjednica – obje se moraju suočiti s Teršeličkinom ‘prošlošću’.

E, kao Sinjanina, to me je jako potreslo, strašno me uznemirilo, pa molim ministra Rajka Ostojića da privede na obavijesni razgovor ovu strankinju, Slovenku, Vesnu Teršelič jer bestidno vrijeđa tri stoljeća staru hrvatsku ostavštinu, zaštićenu po UNESCO-u…i hitno je strpa u dobro čuvanu ludaru jer tamo joj i mjesto!

Na kraju Priopćenja HNES spominje i Ustavni sud, koji je svojom politikantskom odlukom zabranio sudovanje protiv Ive Josipovića zbog bezočnog vrijeđanja članova HNES-a profesora Josipa Jurčevića i Zdravka Tomca. Zapravo je i Josipović pokazao, kao sada Teršelička, kako ne može suvislo odgovoriti na optužbe, što je na kraju rezultiralo tako da je tražio zaštitu Ustavnog suda. Međutim, to njegovo posredno priznanje ubrzalo donošenje etičke osude za veleizdaju. Za očekivati je da će i Teršeli čkino posredno priznanje ubrzati proces donošenja etičke osude za vceleizdaju i za nju. Zato je zanimljivo vidjeti kako je npr. Josip Jurčević komentirao na policijsko maltretiranje profesora Šeparovića:

DRŽAVNI VRH ŠTITI UBOJICE IZ MÜNCHENA, A ŠEPAROVIĆA ZOVU NA RAZGOVOR

Viviene Reding je nedavno rekla kako ‘najviše institucije države Hrvatske, štite najgore vrste zločinaca i ubojica’, što se danas u Hrvatskoj očituje, a povezano je i sa suđenjem i zastrašivanjem svjedoka

Direktno.hr: 19. 05. 2015.Autor: Petra Zahran

Sveučilišni profesor Zvonimir Šeparović danas je morao doći na obavijesni razgovor, jer je kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta izrekao osudu Vesne Teršelić, Stjepana Mesića, Ive Josipovića, Vesne Pusić, Milorada Pupovca. Povjesničar Josip Jurčević ovu situaciju smatra apsurdnom, jer se državni vrh jako brine kada su u pitanju ovakvi događaji, ali je potpuno kontradiktoran, kada treba zaštititi vlastite državljane, koji dobivaju prijetnje smrću, misleći pritom na svjedoke na suđenju Perkoviću i Mustaču u Muenchenu.

Podsjetimo, predsjednica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič kazneno je prijavila prof.dr. Zvonimira Šeparovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta jer taj je sud nju, kao i još neke, osudio za “izdaju zemlje” na svojoj trećoj sjednici održanoj krajem travnja ove godine u Zagrebu. Teršelička je kazneno prijavila Šeparovića, jer je uznemirena stavovima Etičkog sudišta.

Jurčevića je cijeli slučaj podsjetio na riječi potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding.

“Ona je javno rekla još 2013. godine da ‘najviše institucije države Hrvatske, štite najgore vrste zločinaca i ubojica’. To se danas u Hrvatskoj očituje, a povezano je i sa suđenjem i zastrašivanjem svjedoka. Dakle, s jedne strane netko mora ići na obavijesni razgovor, a u kontekstu suđenja Perkoviću i Mustaču u Muenchenu, kada važan svjedok treba biti zaštićen od ubojica onda državni sustav ne radi ono što bi trebao. Hrvatske institucije ne žele štititi svjedoke, uključujući Krmpotića, nego Njemačka mora nalaziti načine da se zaštiti čovjek”, rekao je Jurčević.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište je, inače, utemeljeno prošle godine u vrijeme Uskrsa kako bi etički sudilo za izdaju zemlje.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/15247/Dr%C5%BEavni-vrh-%C5%A1titi-ubojice-iz-M%C3%BCnchena-a-%C5%A0eparovi%C4%87a-zovu-na-razgovor.htm

Pored HNES-a „antifašistima“ je trn u oku i nedavno registrirano Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Na taj napad za koji je zadužen Zoran Pusić reagirao je i naš poznati kolumnist i publicist Vjekoslav Krsnik:

„ANTIFAŠIZAM“ ZORANA PUSIĆA KAO BORBA PROTIV HRVATSTVA I DEMOKRACIJE

Iako se tzv. Antifašistička liga Republike Hrvatske već pri samom utemeljenju deklarirala, kad su u pitanju demokratski standardi, kao antidemokratska, dakle u stvari fašistička udruga jer je cilj udruge borba protiv hrvatstva kao pojma i kao prakse, njezin predsjednik Zoran Pusić odmah je požurio dokazati kako će se toga dosljedno pridržavati.

Zoran Puić je ministru uprave Arsenu Bauku uputio zahtjev da se poništi upis Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac u Registar udruga, jer se po ocjeni Zorana Pusića radi o društvu koje revitalizira zločinački karakter NDH. Treba podsjetiti da je prvotni zahtjev tog Društva Ured za opću upravu Grada Zagreba odbio, pa je tek nakon što se na takvu odluku spomenuto Društvo žalilo, ono ipak upisano u registar, čime je steklo pravo punog djelovanja. Obrazlažući pozitivnu odluku o registraciji Gradski ured je ocijenio da će nezavisna istraživanja događaja iz prošlosti doprinijeti razvoju znanstvenih istraživanja o logoru Jasenovac.

Zahtijevajući od ministra uprave da poništi reegistraciju Zoran Pusić je u obrazložernju iznio niz zahtjeva i tvrdnji koji se kose s ustavnim pravom o slobodi govora i slobodi udruživanja, pa ako ćemo uporabiti retoriku same Antifašističke lige, on zahtijeva fašističko postupke portiv neistomišljenika. On smatra da će se djelovanjem registriranog Društva zanemariti postojeći podatci skupljani s raznih strana i proglašavati ih dijelom jedne zavjere nevjerojatnih dimenzija. Pri tome Zoran Pusić drugim riječima opravdava upravo takvu zavjeru koja je do nevjerojatnih dimenzija za vrijeme komunizma manipulirala čak s brojem od 700.000 osoba ubijenih u Jasenovcu. Ta je velika laž tek posljednjih godina osporena za svakog normalnog promatrača, ali očito ne za samog Zorana Pusića i njegovo društvo u Antifašističkoj ligi Republike Hrvatske.

Tražeći od ministra uprave poništenje registracije Društva Zoran Pusić osporava ustavno pravo znanstvenog istraživanja te upozorava kako se tu ne radi o bezopasnim oriđinalima s akademskim titulama, jer ideje i politika koju propagiraju u sadašnjosti nisu bitno različite od onih iz doba NDH. Zoran Pusić očito još živi u doba komunističkog režima kad je postojala samo jedna partijska istina, a to se osobito odnosilo na logor u Jasenovcu o kojemu se nije smjelo ni pisati ni istraživati. Tako je monstruozna laž o 700.000 likvidiranih ljudi u Jasenovcu preživjela sve do prije nekoliko godina, a u Srbiji i Republici Srpskoj u duhu srpske politike zasnovane na lažima još je uvijek koriste.

Pri samom osnivanju Antifašističke lige Republike Hrvatske nije bilo dvojbe o tome kakvu će politiku zagovarati to društvo kojemu nepodnošljivo smeta prije svega samo postojanje Republike Hrvatske kao demokratske i neovisne države. Intervencija predsjednika Lige Zorana Pusića samo dokazuje da sve ono što dovodi u pitanje komunistički konstruirane laži o tragičnoj hrvatskoj prošlosti u Jugoslaviji bit će na meti samozvanih čuvara revolucionarne prošlosti kakav je i sam Zoran Pusić.

Završit ću ovaj pregled Otvorenim pismom biskupa dr. Vlada Košića, koje pokazuje koliki je značaj Društva i njegovih, po Pusiću, „znanstvenika“. Naime, u svom tekstu naš veliki biskup se poziva upravo na jednog od tih „znanstvenika“ – mr. sc. Mladena Ivezića:

BISKUP VLADO KOŠIĆ – OTVORENO PISMO NEOKOMUNISTIČKOM POVJESNIČARU

Glas Brotnja, Svibanj 19, 2015.

Biskup sisački Vlado Košić osvrnuo se na izjave Hrvoja Klasića u emisiji “Nedjeljom u 2“.

Sad sam tek uspio odgledati veći dio emisije A. Stankovića Nedjeljom u dva (na kompjutoru, Emisije na zahtjev) u kojoj je gostovao povjesničar Hrvoje Klasić i čuo njegovu izjavu u kojoj i mene spominje.

Tu on kaže da je meni postavio pitanje, na koje kaže nikad nije dobio odgovor, naime, koga je slijedio sisački župnik koji je na kraju mise u travnju 1941. pozdravio vjernike: Živio Hitler, živio Pavelić!? Želim ovdje odgovorno reći da nikada do sada nisam čuo ovo pitanje, niti sam od spomenutoga gospodina dobio ikada ovaj upit, niti sam do sada ikada čuo za ovaj slučaj iz 1941.!

Drugo, kad već spominje Keltsku noć i moju reakciju sljedeći dan na misi – a bilo je to 9. rujna 2012., na komemoraciji za gotovo 300 od partizana pobijenih Zrinjana, vjernika katolika koje su kao civile pobili “osloboditelji” – bilo bi fer da je spomenuo da je to bilo u Zrinu, tom mučeničkom svjedoku zločinačke naravi “osloboditeljskog pokreta” kojeg je veličala Keltska noć. I ja sam to povezao: veličanje partizana i spomen sv. Kvirina. Za mene i danas to je nespojivo: jedni su činili zločine, a drugi, naš svetac je očito podnio mučeništvo i činio samo dobro. No, spomenuti povjesničar očito želi pomiriti zločince i svece, što je ipak dijametralno suprotno i što ja nikada neću prihvatiti.

Što se pak tiče spomenutog župnika i njegova pozdrava, upućujem na Mladena Ivezića i njegov osvrt na taj nedavni intervju, u kojem osvrtu se daje neko tumačenje ili moguće viđenje zašto je to tadašnji župnik, u to vrijeme, dakle u travnju 1941. rekao – a ja bih samo nadodao da je tada Hitler jednako kao i Staljin morao biti drag svim komunistima jer su bili u savezu, tako da bi – da je tada bio živ naš vrli neokomunistički povjesničar – i on morao jednako klicati u čast obojici, sad znamo, megazločincima! Koje je slijedio i njegov uzor JB Tito, koji međutim nije ništa manje zločinac zato što ga neki još uvijek veličaju, da li zbog neznanja ili zbog pokvarenosti, ne znam, Bog zna. Neka nam se Bog smiluje s ovakvim interpretatorima povijesti!

Izvor: Kamenjar.com

Odgovori

Skip to content