BiH s radošću očekuje posjet Pape Franje

Treća u nizu tiskovnih konferencija za medije pred posjet pape Franje Bosni i Hercegovini održana je 3. lipnja 2015. u VIP salonu u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

O završnim pripremama u svezi pohoda Svetog Oca novinare su informirali članovi Državnog i Crkvenog odbora za doček Svetog Oca: šef Pododbora za promidžbu dr. Nevenko Herceg, član državnog Organizacijskog odbora i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, član Crkvenog odbora i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) „Ivan Pavao II.“ vlč. dr. Šimo Maršić i predstavnik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Na početku press konferencije predstavljena je prigodna pjesma i spot „Mir vama“. Autor teksta je Miroslav Pilj, glazbu potpisuje Rajko Dujmić, aranžman su uradili Nenad Tešić i Vanja Rupar, a izvođači su Dražen Žerić Žera, Željka Katavić-Pilj, Ivica Šarić, Dragana Glumac te Ansambl Art Vivo i zborCaritasovac, uz glazbenu pratnju Sarajevo Big Banda.

Prema riječima dr. Nevenka Hercega, svi planovi Pododbora za promidžbu za doček Pape do sada su završeni. „Mogu reći da smo sve manje-više završili i s radošću očekujemo subotu kada će nas pohoditi Sveti Otac Franjo“, kazao je Herceg, dodavši kako je većina aktivnosti spomenutog Pododbora bila usmjerena na promociju i odašiljanje poruke koju je Sveti Otac odabrao za pohod BiH, koji ima dvostruku dimenziju – pastoralnu i državničku.

Istaknuo je kako je urađeno 15 120 različitih akreditacija što dovoljno govori o razini organiziranosti ovoga događaja. Za novinare je, kako je iznio, predviđeno 1 300 akreditacija koje su vrlo praktično i funkcionalno dizajnirane te imaju visok stupanj zaštite pa ih je nemoguće kopirati i zlouporabiti.

Svima koji 6. lipnja namjeravaju biti u Sarajevu Herceg je poručio da krenu mnogo ranije nego što je to uobičajeno jer su mogući zastoji, te da prate one koji su zaduženi za red. „Pozivam sve građane BiH na dostojanstveno ponašanje, poštivanje, uvažavanje, iskazivanje dobrodošlice našem dragom gostu i svima koji će toga dana pohoditi Sarajevo i BiH“, rekao je Herceg.

„Manje je od tri dana od velikog događaja koji svi s radošću iščekujemo. Dolazi nam i državni poglavar i poglavar Katoličke Crkve koji nosi poruku mira. Molim sve da takve poruke prenosimo i do posjeta, i tijekom pohoda i nakon toga“, kazao je Marinko Čavara. Naglasio je da Papine poruke trebamo iskoristiti kako bi ovih dana bili optimističniji i s više nade gledali budućnost te govoriti o pozitivnim aspektima Papina pohoda BiH. „Vjerujem da će ovaj događaj proteći u najboljem redu i čestitam svima koji su dali i dat će ubuduće svoj doprinos. Želim da nam ovi dani proteknu u ozračju Svetog Oca“, kazao je predsjednik Federacije BiH.

„Djelatnici, volonteri i mladi Bosne i Hercegovine, kao i svi oni koji su se prijavili, sretni su biti dio prvog, povijesnog susreta mladih BiH s Papom. Osobno ovo doživljavam kao blagoslov i kao obvezu nastaviti brigu za mlade u ime Katoličke Crkve zajedno sa svim prijateljima i partnerima za bolju budućnost mladih u ovoj zemlji“, naveo je vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) „Ivan Pavao II.“. Za susret mladih s Papom prijavilo se 4 550 osoba, odnosno 115 skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije, dok će na svim lokacijama biti raspoređeno 800 mladih volontera.

„Spomenimo i da će na pretprogramu na Koševu i u NCM-u „Ivan Pavao II.“ nastupiti 26 glazbenih skupina iz BiH, Hrvatske i Srbije. Dolazak mladih na susret s Papom u centru za mlade predviđen je od 16 sati“, napomenuo je ravnatelj Mašić.

„Kad je riječ o našim aktivnostima, one idu kontinuirano, bez problema. Sve policijske i druge sigurnosne agencije izvršavaju ono što je planom predviđeno. Činjenica je da ćemo imati mnogo gostiju i hodočasnika i iz BiH i iz inozemstva, pa treba napomenuti da će sve policijske agencije u BiH učiniti ono što je u njihovoj nadležnosti, kako bi ovaj posjet prošao što bolje“, istaknuo je predsjednik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić, rekavši i kako je svim privrednim subjektima koji imaju objekte u blizini trase kretanja Pape i lokacija koje će posjetiti sugerirano da svoje radno vrijeme prilagode događaju, te kako će od petka biti uklonjene ljetne bašte s prostora u blizini trase prolaska i mjesta dolaska Pape.

„Od petka u 18.00 sati do subote u 00.00 sati na području Kantona Sarajevo, na autocesti i magistralnim putovima, bit će zabranjeno prometovanje za vozila teža od 3,5 tone“, napomenuo je Nefić.

Po završetku press-konferencije novinari su na Olimpijskom stadionu Koševo, mjestu održavanja liturgijskog slavlja s papom Franjom 6. lipnja, snimili i fotografirali oltar i ambon, procesijski križ i stolicu na kojoj će sjediti Sveti Otac, potom raspelo isklesano iz jednog komada drveta, kao i ostale liturgijske predmete, o čijim je značajkama i simbolici progovorio mons. mr. Tomo Knežević, mjesni ceremonijar zadužen za pripremanje cjelokupne liturgije.

Napomenuo je kako će Svetom Ocu gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić predati Ključ Grada Sarajeva i povelju kojom je Papa postao počasni građanin Sarajeva. Kazao je i kako će Papi dar prinijeti samo jedna obitelj. „Dar će prinijeti samo jedna obitelj iz Rame, obitelj Ivančević. Imaju šestero djece – pet seka i jednoga bracu koji će dogodine imati mladu misu i postati svećenikom. Tu je simbolika – poruka da se ne treba bojati života“, rekao je, između ostaloga, mons. Knežević, poručivši svima da budu dobri domaćini svima onima koji dolaze u Sarajevo. (kta/kt)

glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content