Ministrice, zašto najbolje studente tjerate iz Hrvatske?!

Foto Srđan Vrančić/HANZA MEDIA

‘Sin mi je izvrstan na fakultetu, a nakon što je dva mjeseca radio honorarno da zaradi koju kunu – država mu je uzela sve!’

Nakon teksta o splitskoj studentici koja je vratila dekanovu nagradu u iznosu od 2000 kuna jer je državi, zbog oporezivanja tog primitka, njezina majka trebala platiti trostruko više, redakciji se obratilo još roditelja koji su se našli u ovakvoj situaciji.

Poreznim rješenjem ostao je šokiran i naš sugovornik A.K. (točni podaci poznati redakciji) čija kći, inače, stipendistica Grada Splita, studira poslovnu ekonomiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Osobni odbitak

– Kad sam vidio da moram platiti državi 9600 kuna poreza, u prvi sam trenutak pomislio da je u pitanju neka greška. Potom sam shvatio da me za povrat terete s osnova osobnog odbitka djeteta. Naime, ispalo je da je moja kćerka lani imala više od 13.000 kuna primitaka, što je maksimum koji je, kao uzdržavani član obitelji, smjela “zaraditi”. Ispalo je da nije smjela uzeti nagradu iz programa “Erasmus” u iznosu od 400 eura i otići kratko na studij i razmjenu u Austriju jer bi, da se računala samo mjesečna stipendija u iznosu od 800 kuna, prošli “lišo”…

Ovako smo kažnjeni što je ona, kao izvrsna studentica, sudjelovala u programu EU-a za obrazovanje. Da mogu, i ja bih vratio tih 400 eura ili tri tisuće kuna u protuvrijednosti koje su mojoj kćeri isplaćene, ali ne znam kako. Stoga podržavam majku koja se odlučila zahvaliti dekanu na nagradi – potičeš dijete da uči, bori se i trudi, a onda se pitaš imaju li sva ta odricanja smisla – kaže nam Splićanin kojemu nije preostalo ništa drugo nego da što prije plati 9600 kuna, budući da bi ga država za kašnjenje kaznila još i naplatom kamata.

Identičan iznos sprema se podmiriti i Ž.R. iz Šibenika, majka izvrsnog studenta zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva kojeg je do početka ove godine “koristila” kao poreznu olakšicu.

– Stav ove države je “Podobni ostanite, izvrsni van!” Ne vidim, naime, da će itko podržati roditelja u nastojanju da odgoji jedno pametno i vrijedno čeljade… Moj sin, inače izvrstan student zagrebačkog FER-a i, kao takav, korisnik stipendije Grada Šibenika u iznosu od 700 kuna mjesečno, poželio je lani zaraditi koju kunu… Dva mjeseca je honorarno bio angažiran na jednom projektu i dobio 10.000 kuna. Sada ja moram državi dati sve ono što je moje dijete zaradilo! Što da vam kažem, pao mi je mrak na oči, ne dopuštaju mi ni da iznos podmirim u ratama – priča majka iz Šibenika.

U Poreznoj upravi objasnili su joj kako je spomenutom zaradom i stipendijama njezin sin prekoračio limit primitaka od 13.000 kuna koje u godini dana može imati uzdržavana osoba.

Neka ode vani

– Kako je uopće moguće da se stipendija koju studenti dobivaju na osnovu izvrsnosti, a ne imovinskog cenzusa, oporezuje?! Što nam država savjetuje – da odgajamo inertne mlade ljude, pijavice koje će koristiti roditelje umjesto da sami nauče kako je teško danas zaraditi kunu… Zbog svega toga ja svom djetetu neću dopustiti da ostane u Hrvatskoj. Ne želim gledati kako nekadašnjeg državnog prvaka iz matematike i fizike, a danas vrhunskog programera, šef izrabljuje za 5000 kuna mjesečno, a on s, druge strane, ima vile i bazene… To je država u kojoj živimo – u kojoj izvrsni nemaju što raditi – ogorčena je Šibenčanka.

SPLIĆANKA

Primila je nagradu iz programa “Erasmus” u iznosu od 400 eura i otišla na studij i razmjenu u Austriju

– Njezin otac sada državi mora platiti 9600 kuna poreza

ŠIBENČANIN

Dva mjeseca je honorarno bio angažiran na jednom projektu i dobio 10.000 kuna

– Njegova majka sada državi mora platiti 9600 kuna poreza

Bez odgovora iz Ministarstva

Pokušali smo doznati i kakav je stav Ministarstva znanosti i obrazovanja kad su ovakve situacije u pitanju – smatraju li oni da se oporezivanjem nagrada za izvrsnost najbolje studente, u stvari, destimulira… Što uopće Ministarstvo znanosti konkretno može napraviti? Je li Blaženka Divjak, koja je “friško” na funkciji ministrice, uopće upoznata s ovim problemom?
Na žalost, do zaključenja ovog teksta odgovore na ta pitanja nismo dobili.

Autor: Linda Perić/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content