Bravo predsjednice: Antifašizam da, komunizam ne

Kome uopće mogu smetati riječi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović izrečene u šumi Brezovica, na obilježavanju 22. lipnja, Dana antifašizma i dana osnutka Sisačkog partizanskog odreda, prve antifašističke postrojbe u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji. “Antifašizam želimo čuvati kao povijesnu vrijednost, komunizam ne”, rekla je predsjednica.

Medijski naslovi sugerirali su kako je nekoliko stotina sudionika proslave u Brezovici burno pozdravilo premijerov govor, Milanoviću su skandirali, a predsjednici poručili: vaš je govor bio odličan. Konkretno, učinio je to Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH).

Nakon micanja Titove biste s Pantovčaka, rekli bismo, vrlo kurtoazno sa strane SABAH-a. Čak štoviše, za vrijeme govora Grabar-Kitarović, suprotno nekim očekivanjima, nije bilo zvižduka i negodovanja. Svoj raport s obilježavanja Dana antifašističke borbe novinar EPH iz Siska Mate Piškor zaključuje ovim riječima: “Na opće iznenađenje, među sudionicima proslave nisu primijećeni osobenjaci s titovkama, crvenim maramama i drugim obilježjima partizanskog pokreta”(!)

Za razliku od navedenog izvještaja, na istoj stranici Jutarnjeg lista na dnu je i vijest s komemoracije kod jame Jazovka na Žumberku u spomen na ubijene ranjenike koje je partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica – ne podsjeća li vas to na četničku JNA i pogubljenje ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari – te bez suđenja smaknula i bacila u tu jamu. Vijest s Jazovke, u kojoj su dosad pronađeni ostaci 447 žrtava, ali jama skriva još kostiju pobijenih, potpisana je samo s JL.

Ove je godine komemoracija na Jazovki prvi put održana pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Njena izaslanica Bruna Esih istaknula je tom prigodom kako se u Hrvatskoj ne provodi, i ne postoji, fašizacija društva, već se ona izmišlja kao povod i opravdanje za obračun s političkim neistomišljenicima. Na kraju vijesti s Jazovke konstatira se da je “zapaženo i nekoliko pojedinaca s ustaškim obilježjima”(!)

I tako se već skoro mjesec dana predizborna kampanja odvija i na mjestima stradanja hrvatskoga naroda u i nakon Drugog svjetskog rata, od Jasenovca preko Bleiburga do Jazovke. U glavnim ulogama su premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. I dok ona nastoji pomirljivo prema svima, onaj prvi se trudi produbljivati podjele u hrvatskom društvu, točno onako kako su on i njegova Vlada radili cijelog proteklog mandata.

Pa kad nije uspio sa živim Hrvatima kojima je nastojao nametnuti svjetonazorsku reformu, onda pokušava tamo gdje su spomen- obilježja mrtvima. Tako je, primjerice u Jasenovcu Milanović održao vatreni govor gdje je okupljene išao pridobiti na liniji mi ili oni, odnosno dao je do znanja kako su oni iz SDP-a pravi izbor za Hrvatsku, pledirajući na još jedan mandat i produžetak agonije u koju su zakopali Lijepu našu.

Rezultat njihova političkog bauljanja je i nedavni gubitak predsjedničkih izbora, koji je doživio njihov kandidat Ivo Josipović. Kad se sjetimo kako je taj u vrijeme dok je vladao zemljom hvalisao partizansku kapu titovku, od koje se, kako vidimo u novije vrijeme distanciraju i otac i sin Goldstein prokazujući i druga Tita odgovornim za brojne ratne i poratne komunističke zločine, pa njegova famoznog govora u izraelskom Knesetu gdje je dr. Ivo snivao nekakve ustaške zmije koje dižu glavu, onda su Kolindine riječi u Brezovici izrečene s mjerom i na pravom mjestu.

Bravo, predsjednice!

IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content