Kukasti križ kao dio kampanje o fašističkoj Hrvatskoj

Provokacija s kukastim križom na travnjaku splitskog stadiona uoči reprezentativnog susreta s Italijom nije nimalo bezazlena kad se dovede u vezu s posljednjim događajima usmjerenim na diskreditaciju demokracije u Hrvatskoj koja idu tako daleko da nastoje Hrvatsku stvorenu u Domovinskom ratu proglasiti fašističkom državom.

Treba podsjetiti da je začetnik te ideje sam bivši predsjednik Republike Ivo Josipović izjavom u izraelskom Knessetu o navodnoj ustaškoj guji u Hrvatskoj, ali i njegovim postupcima kojima je praktički osporavao uspostavu demokratske Hrvatske, što je najviše došlo do izražaja njegovim nastojanjem o povlačenju tužbe protiv Srbije za genocid i u podržavanju „lex Perković“.

Nakon njegovog poraza na predsjedničkim izborima skupina na čelu sa Stipom Mesićem, Zoranom Pusićem, Ivanom Fumićem i Vesno Teršelić formira fantomsku Antifašističku ligu. Oni u Hrvatskoj vide opasnost od fašizma, a sami se služe fašističkom retorikom, a istodobno uporno izbjegavaju odgovornost komunističkog režima za počinjene zločine. Sve je to sinkronizirano s četničkim izjavama najviših srbijanskih dužnosnika kojima u Hrvatskoj na čelu svojevrsne „pete kolone“ pomaže notorni i samozvani predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac kojega u toj manjini podupire samo 7,9 posto birača. Reagirajući na izjavu eurozastupnice Ruže Tomašić, Milorad Pupovac je u pismu predsjedniku Europskog partamenta Martinu Schulzu optužio Hrvatsku da u protekle tri godine tolerira političku i etničku netoleranciju i antimanjinsku atmosferu, iako to ne odgovara činjeničnom stanju, jer za razliku od brojnih država Europske unije Hrvatska ima poseban ustavni zakon koji brani njihova prava i osigurava im zastupljenost u parlamentu. Na tome Milorad Pupovac nije stao, nego je nedavno okupio osam zastupnika nacionalnih manjina koji su objavili Deklaraciju o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj. Tu deklaraciju proslijedili su Europskom uredu za ljudska prava i proširili je po svijetu, potpuno neutemeljeno napadajući i blateći Republiku Hrvatsku. Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić zatražila je da se u Saboru povede rasprava jesu li nacionalne manjine diskriminirane i na koji način.

Hrvatska je zbog navodnog jačanja etničke i vjerske netolerancije napadnuta i na međunarodnom planu u posebnom izvješću Ruskog ministarstva vanjskih poslova koje o tom pitanju u svjetlu ukrajinske krize optužuje zemlje članice Europske unije i NATO saveza. Rusko ministarstvo čak govori o neonacizmu u nekim dijelovima Hrvatske te da su agresivni nacionalizam, etnička i vjerska netolerancija usmjerani većinom protiv Srba te da je njih 30.000 pokatoličeno.

Kad se sve to ima u vidu, onda je očigledno da je Hrvatska u izbornoj godini propagandno i čak subverzivno napadnuta na unutarnjem i vanjskom planu. Stoga pojava kukastog križa na utakmici Hrvatska-Italija nije slučajna, jer su svjetski mediji to s obzirom na popularnost nogometa široko prihvatili stavljajući provokaciju u širi politički kontekst. Pri tome se postavljaju dva ključna pitanja. Prvo je, što rade hrvatske obavještajne službe da bi se spriječile takve provokacije kakve su bile za vrijeme Domovinskog rata postavljanje bombe na Židovsku općinu u Zagrebu i sjedište Pravoslavne crkve. Drugo je pitanje, zašto o cijeloj toj kampanji šuti službena Hrvatska, jer se može zaključiti da u izbornoj godini ovakvo etiketiranje može ići u prilog samo vladajućoj koaliciji suočenoj zbog nesposobnosti s gubitkom idućih izbora.

Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content