Skandolozna izjava srbijanskog ministra i još skandaloznije ponašanje hrvatske Vlade

To što je srbijanski ministar Aleksandar Vulin izjavio na provokativnoj komemeraciji žrtvama koncentracijskog logora Jadovno, nazivajući blaženog kardinala Alojzija Stepinca ustaškim vikarom, ali i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog istog vijenca u Jasenovcu i na Bleiburgu, nije nikakvo iznenađenje. Pravo je iznenađenje što su hrvatske vlasti samo dva mjeseca nakon što je Alaksandar Vulin Antu Gotovinu nazvao ustaškim generalom, a samoorganizirani egzodus hrvatskih Srba iz takozvane Krajine nazvao etničkim čišćenjem optužujući za to Hrvatsku, dopustile da takav provokator, bolje rečeno četnički glasnogovornik srbijanske vlade uopće uđe u Hrvatsku. 

U Beogradu, ali nažalost i u Zagrebu, još uvijek ima političara koji se ponašaju kao da Jugoslavija još postoji, pa se nesmetano može prelaziti granice novih suverenih država i u najboljoj maniri velikosrpske propagande, temeljenoj na laži po Dobrici Ćosiću, kao moćnom srbijanskom oružju, vrijeđati i ugrožavati državni suverenitet i integritet Republike Hrvatske. Hrvatska je trebala nakon prve izjave o Anti Gotovini i navodnom etničkom čišćenju proglasiti Aleksandra Vulina za „persona non grata“, ali ne samo da se to nije dogodilo, nego na njegove uvredljive i provokativne izjave Vlada uopće nije reagirala.

Tako se dogodilo da je ohrabren nereakcijom službene Hrvatske predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac koji već duže vrijeme vodi unutarnji specijalni rat protiv države u kojoj je saborski zastupnik pozvao Aleksandra Vulina u Jadovno.
I dosad su vodeći srbijanski političari počevši od predsjednika Srbije četničkog vojvode Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića davali izjave kojima se grubo miješaju u unutarnje stvari susjedne države. Kako s hrvatske strane, dok je bio predsjednik Ivo Josipović, ali sad i premijer Zoran Milanović nema odgovarajućeg oštrog reagiranja na te izjave, nije slučajno da se u Jadovnu pojavio Aleksandar Vulin s još skandaloznijim nastupom. Naravno glavni režiser te političke provokacije i nasrtaja na integritet i suverenitet Republike Hrvatske bio je Milorad Pupovac.

Još je više skandalozno što je izaslanik Vlade u Jadovnu ministar kulture Berislav Šipuš prešao preko Vulinove diverzije kao da se ništa nije dogodilo, nego je štoviše izjavio da nikakav revizionizam u pogledu žrtava nije dopustiv, jer su po njemu činjenice neumoljive. Naravno, ne radi se samo o Jadovnom, nego još više o Jasenovcu o kojemu se tek sad otkrivaju kolosalne laži o broju žrtava. Drugim riječima, Vlada Kukuriku koalicije je na izvjestan način suučesnik u ovom skandaloznom performansu. Potvrda suučesništva Kukuriku koalicije bit će u slučaju da službeni Zagreb opet prođe šutke preko sknadaloznog nastupa srbijanskog ministra Aleksandra Vulina.

Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content