Carl Bildt osumnjičen za zločine protiv čovječnosti u Sudanu

Kako javlja švedski dnevnik „Expressen“ u svom izdanju od 20. lipnja 2015., Carl Bildt (65) (političar i diplomat, švedski premijer u razdoblju 1991. – 1994., Visoki predstavnik UN za BiH u razdoblju 1995. – 1999., a onda i poseban izaslanik generalnog tajnika UN za Balkan, ministar vanjskih poslova kraljevine Švedske u razdoblju 2006. – 2014.) u Hrvatskoj i BiH poznat kao zaštitnik i zakrilnik Biljane Plavšić i Slobodana Miloševića, optužen je za zločine protiv čovječnosti.

Carl Bildt je jedini visokopozicionirani političar koji je javno osudio vojno redarstvene akcije Bljesak i Oluju i koji se svim silama upinjao opravdati srpsko-srbijansku agresiju na Hrvatsku i BiH; prema pouzdanim izvorima u Švedskoj isti je pred Državnim tužiteljstvom ispitan kao predsjednik uprave Lundin Oila (danas Lundin Petroleum), a na okolnosti zločina protiv čovječnosti u Sudanu u razdoblju 1997. do 2003. godine kad je u toj afričkoj državi raseljeno 180 000 ljudi i pobijeno 12 000.

Naime nakon strelovite političke karijere kako u Švedskoj tako i u međunarodnoj politici, bivši se švedski premijer jedno vrijeme „sakrio“ u vrlo profitabilan posao s naftom tako da je od 2000. do 2003. godine bio na poziciji direktora Lundin Oila i vodio poslove te kompanije u Sudanu.

Švedsko Državno tužiteljstvo posljednjih je pet godina istraživao moguću krivnju švedske naftne kompanije i njezine ozloglašene privatne milicije za zločine u Sudanu za vrijeme građanskog rata. Do sada je Državno tužiteljstvo ispitalo 21 svjedoka, među njima i tri misionara, koji su svojim izjavama potkrijepili informacije da je privatna milicija Ludlin Oila gazila ljudska prava i počinila zločine nad stanovništvom, do temelja palila sela, ubijala neposlušne i raseljavala stanovništvo; modus operandi vrlo sličan današnjem ISIL-u. Posebno se to odnosi na Block A u Sudanu, gdje je ta privatna milicija stvorila vlastiti režim života i smrti.

Magnus Elvin i Krister Peterson, dva tužitelja International Public Prosecution Office u Stocholmu, godinama ispituju mogućnost da je švedska kompanija sudjelovala u zločinima u Sudanu i aktivno sudjelovala u građanskom ratu. Krister Peterson je prošle godine posjetio Sudan gdje je ispitao mnoštvo svjedoka kako bi razumio okolnosti te se uvjerio u opseg i narav nasilja i zločina. U isto se vrijeme u Švedskoj je pokrenuta istraga o aktivnostima Lundin Oila u Sudanu. Još su lani vlasnici naftne kompanije, Ian i Lukas Lundin, su ispitani. Koliko je stvar ozbiljna govori i podatak da glavni državni tužitelj, Anders Perklev da nije želio ništa i nikome komentirati. Isto tako Carl Bild je preko svojih veza „začepio“ sve medije da se njegovo saslušanje na okolnosti krivnje Lundin Oila uopće spomene u medijima i ne dovede u vezu s privatnom milicijom Lundin Oila koju je regrutirao.

Carl Bild se neprestano vrti oko ratova, tuđa krv i nafta za njega su ista roba. Razmažen visokim političkim startom u Švedskoj i poslije međunarodnim pozicijama on je umislio da razumije narode i ratove kao da je riječ o igri. Oženivši se za Srpkinju (drugi brak) uvjeren je da je postao ekspert za Balkan, postao je bizantinac pa mu se tako dogodilo da nije u svoju imovinsku karticu unio (poklonjenu) kuću na Korčuli koju nije deklarirao, pa ga tužiteljstvo i za to progoni.

Vesna Pusić izgubila je snažnog zakrilnika svoje kampanje za Generalnog tajnika UN; Carl Bildt ima i sada previše briga da bi se bavio lobiranjem za trećerazrednu diplomatkinju. Čeka ga suočenje sa švedskim Državnim odvjetnikom i svjedocima sudanskih zločina.

L. H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content