SRAMOTA U JADOVNU: Srpski ministar usred Hrvatske Stepinca nazvao ustaškim vikarom

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin zgrozio je svojom izjavom na nedjeljnoj komemoraciji žrtvama ustaškog režima u logoru Jadovno. Kako javlja HRT, zasmetala mu je najava proglašenja svetim Alojzija Stepinca, kojega je nazvao ustaškim vikarom.

”Ako je Stepinac svet – što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti. Ako je nebo dovoljno veliko i za vikara ustaške vojske i za 14 000 poklanih i poklane djece u Jasenovcu, što da kažem kakvo ih nebo čeka, što da im kažem kuda su se oni zaputili”, rekao je Vulin.

Dodao je kako živima treba mir.

”Nemojte mrtve da mirite jer ne mogu se pomiriti dželati i žrtve, ne može isti vijenac u Bleiburg i Jasenovac”.

Zahvalio je hrvatskim državnim predstavnicima što su došli u Jadovno “da sa mnom dijele stid što ne znam što reći svojoj romskoj braći kada na stadionima gledamo kukaste križeve”.

“Pijetet žrtvama – Da! Četničko-komunističkom antifašizmu – Ne!”

Uoči komemorativnog skupa Dan sjećanja na Jadovnu 1941., dva kilometra dalje kod Spomen-križa vitezovima Velebitskog ustanka 1932., u nedjelju je treću godinu za redom održan kontraskup Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke i Gospića, piše direktno.hr

Mile Biondić, predsjednik riječkog UHDDR-a grada Rijeke, poručio je kako iz udruga izražavaju žaljenje zbog žrtava ustaškog logora, ali i napominju kako su nakon Drugog svjetskog rata na ovom mjestu pobijeni u brojnim jamama i mnogi Hrvati s Bleiburga i križnih puteva, “pa bi valjalo utvrditi i njihovu sudbinu i broj”.

Na upit Hine o njegovim saznanjima o broju žrtava u Jadovnom, odgovorio je kako branitelji smatraju da se brojevima manipulira, da je puno manje žrtava u Jadovnom, te da država to mora istražiti.

Predstavnici braniteljskih udruga koji sudjeluju u kontraskupu su transparentom, na kojem piše “Pijetet žrtvama – Da! Četničko-komunističkom antifašizmu – Ne!”, prepriječili cestu i prolaz do komemorativnog skupa izaslanstvima i posjetiteljima, ali ih je policija ubrzo uklonila s ceste.

kamenjar.com

1 comment

  1. Siniša Posarić

    Još je veća sramota što je tom mitologijskom skupu nazočio trenutačni ministar kulture, g Šipuš, kojemu je “nepoznat netko” sastavio govor prepun fraza i laži. Kakav blesan?! Evo, javljaju mi znanci na međumrežju da je taj Šipuš nekakav masonski slugan; valjda kočijaš koji se lahko date upregnuti – u konja! Bože dragi…

Odgovori

Skip to content