VLADA U GADNIM PROBLEMIMA: KREĆU POSTUPCI PROTIV 20 MINISTARA, POMOĆNIKA I VLADINIH DUŽNOSNIKA

KREĆU POSTUPCI PROTIV 20 MINISTARA, POMOĆNIKA I VLADINIH DUŽNOSNIKA: Donosimo popis osmero najpoznatijih! – Postupak je pokrenut protiv ministara Branka Grčića, Gordana Marasa, Borisa Lalovca, Ivana Vrdoljaka, Anke Mrak-Taritaš, Orsata Miljenića, Berislava Šipuša i Darka Lorencina.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak je odlučilo pokrenuti postupke protiv 20-ak ministara, njihovih pomoćnika te drugih državnih dužnosnika koji su istodobno s obavljanjem dužnosničke funkcije bili članovi Upravnog vijeća Agencije za ugljikovodike, Upravnog vijeća Agencije za investicije i konkurentnost te Upravnog vijeća Savjetodavne službe. Postupak je pokrenut protiv ministara Branka Grčića, Gordana Marasa, Borisa Lalovca, Ivana Vrdoljaka, Anke Mrak-Taritaš, Orsata Miljenića, Berislava Šipuša i Darka Lorencina. No, kada bi se nadležne institucije doista poželjele baviti aferama i čudnim poslovima ovih hrvatskih ministara tada bi doista imali pune ruke posla. Ipak, kada već govorimo o glavnim akterima ove priče, valja spomenuti neke njihove afere koje su se provukle kroz javnost.

Branko Grčić

Primjera radi, Grčić se unatoč svom svojem optimizmu može svrstati u skupinu najneuspješnijih ministara, što i nije težak posao. Ali čovjek se u tome doista trudi. Koliko god se trudio Grčić – ili nema znanja ili mu manjka sreće. Novac namijenjen Hrvatskoj iz riznice EU fondova potpuna je nepoznanica ministra uz koji se uvijek veže poneki problem. Nedavno mu je iz ruku izmakla dodjela sredstava iz europskih fondova za turizam i infrastrukturu gradova i općina. Njegovi suradnici naprosto su prepisali poljski model u kojekm stoji da se na natječaj za fondove ne može javiti grad koji je od granice udaljen manje od 50 kilometara. Čini se međutim da Grčiću geografija nije jača strane, jer da istu poznaju znao bi da u Hrvatskoj od Vukovara do Dubrovnika ne postoji nijedan grad koji je od granice toliko udaljen. Hrvatska iz EU fondova može povući 12,5 milijardi kuna, ali Grčićevom politikom i rukovođenjem do sada nismo povukli skoro ništa. Ključni čovjek u Milanovićevoj vladi u mandatu je malo toga učinio da propusta ne bude. Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova na čijem je čelu ne radi dobro. I koliko god se vječni optimist javnost trudio uvjeriti u suprotno, malo je onih koji njegovom optimizmu vjeruju. Njegova nesposobnost, čini se, ne stvara probleme ni Milanoviću, niti SDP-u jer u stranačkoj hijerarhiji na samom je vrhu. Prvi potpredsjednik Vlade zalagao se svojedobno za zaokret privatnim ulagačima što se ubrzo pokazalo pogrešnim jer domaći i strani investitori u našoj zemlji potpuna su nepoznanica. Nakon te propale ideje osmislio je restrukturu javnih poduzeća čime se prebacio na uprave javnih poduzeća koji su vladajućima trebali pomoći. Za 2014. godinu, primjera radi stavka ulaganja izrazito je visoka i iznosi 12,4 milijarde kuna. Grčić je pak u tome računao da će javna poduzeća u zatvaranju svojih financijskih konstrukcija izvlačiti novac iz famoznih EU fondova. No, sam ministar pokazao je koliko je nevješt u tome pa se iz dana u dan sve više stječe dojam kako se vrti u začaranom krugu iz kojega nema izlaza. U njegovu mandatu gotovo nijedan investicijski projekt nije realiziran u skladu s najavama.

Ivan Vrdoljak

HNS-ova ministra prozivali su nedavno oporbenjaci zbog pogodovanja pri raspodjeli financijskih sredstava. Ministar se dovodi u vezu s nizom tvrtki koje slove na ime njegove supruge i i prijatelja, a koje su poslovno procvjetale otkako se on aktivirao u političkim vodama. Kako se on ugodno smjestio u ministarsku poziciju, tvrtke s kojima je bio povezan, kao što je ATO inženjering, iz nekog razloga bilježe značajan rast, a da je tome tako svjedoče i javno dostupni podaci. Naravno, posve slučajno poslovni uzlet tvrtke poklapa se s Vrdoljakovim ulaskom u ministarsku fotelju, a time i u HEP. Popis Vrdoljakovih afera, doista je impresivan. Od Ledove škrinje, kojom se njegova supruga hvalila na fejsu, do lažiranja vrijednost stana kada je zatajio gotovo 50 kvadrata šupe kako je sam kazao te još pokoju sitnicu. Javnost je tako danima svjedočila zbivanjima u, i oko Vrdoljakova stana, ali zanimljivo je spomenuti sumnje da je do njega došao na pomalo upitan način. Je li Vrdoljak uistinu sredio poslove tvrtki od koje je kupio stan po povlaštenoj cijeni, pitanje je koje je ostalo u zraku, premda je priča dospjela do dijela javnosti. Do dijela javnost dospjela je i priča o Vrdoljakovom pogodovanju kumovima.

Mrak Taritaš

U Gunji i drugim okolnim poplavom uništenim mjestima Mrak Taritaš često je gostovala pa se tako kroz dio medija provukla priča o kupnji vile u Malinskoj za 700 tisuća eura. Ekskluzivna vila u Malinskoj se nalazi na adresi Riječka broj 16 u neposrednoj blizini hotela Malin. Ime bivše vlasnice nekretnine u Malinskoj je Živana Gorički iz Zagreba na adresi Selska cesta 34. Kako smo pisali, tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nije negirala niti demantirala mega-šoping njene šefice na otoku Krku u direktnom telefonskom upitu na ovu temu. Naknadna pamet i javno oglašavanje nervozne ministrice Mrak Taritaš na ovu temu kako se radi o 700 tisuća kuna a ne o 700 tisuća eura, samo je dodatni motiv da joj Porezna uprava RH – Odjel za nadzor vrlo brzo pokuca na vrata s dodatnim pitanjima o mogućoj utaji poreza na promet. Dodatnu sumnju pobuđuju i ugovori Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s kooperantima koji su vršili radove na obnovi kuća i gospodarskih objekata na poplavljenim područjima RH gdje se cijena građevinskih radova penje do vrtoglavih 3 tisuće eura po stambenom kvadratu.

Miljenić

Premda se u biografiji ministra pravosuđa Orsata Miljenića mnogo toga može pronaći, zanimljivo je spomenuti kako je riječ o čovjeku koji je jedno vrijeme prozivan stoga što je istodobno vodio odvjetnički ured naplaćujući građanima ovrhe, dok je s druge strane vladao hrvatskim pravosuđem. Nedavno se proslavio videom u kojem ocu jedne SDP-ovke nudi zapošljavanje kćeri, zbog čega nije dao ostavku. Ministar je ujedno složio pravni tim za spor sa Srbijom u Haagu, a radi kojega smo prema tvrdnjama pravnih eksperata isti izgubili te je dakako vrhnje s kolača pokupio i u slučaju Lex Perković kada se grčevito zalagao za svoju Vladu koja je njemačkom pravosuđu odbijala izručiti Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Borislav Šipuš

Šipuš je u ministarskoj fotelji svega nekoliko tjedana jer je iz nje brzinom munje izbačena Andrea Zlatar Violić. Ipak, niti on ruke od Andreinih grijeha do kraja nije oprao. Ministar kulture ujedno je Josipovićev čovjek u vladi. A dotični je u 2015. godini kao zamjenik ministrice vlastitim projektima dodijelio 30 posto javnih sredstava za glazbu. Točnije riječ je o 2.440.000,00 kn dok mu je gradski Ured za kulturu kojim rukovodi Tedi Lušetić dodijelio dodatnih 1.245.000,00 kuna. Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba do sada su putem Vijeća za glazbu raspodijelili oveća sredstva manifestacijama kojima je upravo Šipuš bio na čelu. Riječ je Ansamblu Cantus, Osorskim glazbenim večerima, Hrvatskoj glazbenoj mladeži te Muzičkom biennalu Zagreb. Muzičkom Biennaleu u kojem je Šipuš bio umjetnički direktor od 1997.-2011. u ovoj godini dodijeljeno je kroz Ministarstvo 850 tisuća kuna, a Ured za kulturu kapnuo je još 500 tisuća kuna. S druge strane izdašna sredstva stigla su i do Ansambla Cantus za projekt Cantus, a tamo se također spominje Šipuševo ime, jer dotični je tako bio umjetnički voditelj od 2001. do 2012. godine., a danas je tamo počasni voditelj. Za 2015. Ministarstvo je Ansamblu dodijelilo 490 tisuća kuna, a gradski ured za kulturu za ciklus Cantus&Lisinski 200 tisuća kuna te za Cantus 55 tisuća kuna. Hrvatska glazbena mladež gdje je Šipuš volonter predsjednik u ovoj godini Ministarstvo je dodijelilo 450 tisuća kuna, a Ured za kulturu 490 tisuća kuna. Te na koncu Osorske glazbene večeri gdje je Šipuš direktovao od 2009. do 2011. godine za ovu godinu dobile su od Ministarstva 650 tisuća kuna.

Lorencin, Maras i Lalovac

Lalovac se u Milanovićevoj vladi dobro snašao reći će mnogi članovi partije, no teško se oteti dojmu da je upravo ovaj mladi ministar financija sjedio u fotelji zamjenika Slavka Linića. Je li moguće da kao takav nije znao niti upleo prstiće u sve Linićeve afere od kojih je zbog jedne ostao bez funkcije? Danas, mjesecima nakon toga, Lalovac se naziva novom nadom Partije, od koje se očekuje čak i mogućnost preuzimanja stranke. Stranku zato preuzeti neće napadač Lalovac koji u svojem sektoru nije napravio ništa, ali se zato nada odlasku u diplomatske vode. Nije daleko otišao Lorencin zadnjih tjedana. Išao je samo do Pule u najluksuzniji hrvatski restoran, gdje je troškove obroka za sebe i četiri dame platio iz državnog proračuna.

Autor: Iva Međugorac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content