Jandroković: Sve što sada Slovenija čini je potez očajnika!

”Ne znam ni za jedan slučaj gdje se na ovakav način zloupotrijebila institucija arbitražnog suda, i ovo je veliki problem za međunarodni ugled Slovenije”, komentirao je Jandroković.

Nakon što se hrvatski državni vrh jednoglasno odlučio za izlazak iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, iz susjedne su države stigle brojne reakcije, iz kojih se u prvi plan izdvaja ona premijera Mire Cerara, koji je prozvao Hrvatsku zbog ”netolerantnog postupanja” u nastaloj situaciji.

Gostu emisiji RTL Direkt bio je glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji je takkođer prokomentirao slučaj ”arbitraža”.

”Ne znam ni za jedan slučaj gdje se na ovakav način zloupotrijebila institucija arbitražnog suda, i ovo je veliki problem za međunarodni ugled Slovenije, sve što sada čine su ustvari potezi očajnika, komentirao je Jandroković. Podsjetio je i kako je arbitraža posljedica pritiska Slovenije koja je, dok je Hrvatska ulazila u EU, inzistirala da se rješenje graničnog pitanja postavi kao dio pregovora.

”Mi smo to odbijali, no članice EU-a nisu imale snage da dovoljno pritisnu Sloveniju kako bi ona odustala od tog uvjeta. Temelj ovog sporazuma bilo je međunarodno pravo, što je bilo dobro. Čini mi se da se sve ovo dogodilo jer su Slovenci uvidjeli da im međunarodno pravo baš i ne ide na ruku zbog čega su posegnuli za drugim sredstvima, od lobiranja kod sudaca, umetanja određenih dokumenata u postupak naknadno i ostalih stvari”, rekao je Jandroković.

Izvor: kamenjar.com

Odgovori

Skip to content