Pročitajte žustru prepisku između predsjednice i šefa Sabora

Od društvenog pravobranitelja samoupravljanja do smjene generacija – Pročitajte žustru prepisku između predsjednice i šefa Sabora u kojoj Leko Kolindi pokušava čitati lekciju o obnašanju dužnosti

U Hrvatskoj je postignut konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko potrebe izlaska iz arbitraže sa Slovenijom, no političke strasti izbile su na novom, neočekivanom mjestu – između hrvatske Predsjednice i predsjednika Hrvatskog Sabora.

Sve je počelo objavom (na portalu telegram.hr) kako je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović telefonom zvala predsjednika Sabora RH, Josipa Leku i “izrazila želju za sudjelovanjem na izvanrednoj sjednici Sabora, a na kojoj bi Sabor trebao izglasati hrvatski izlazak iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom”.

Nakon toga joj je, navodno Leko odgovorio kako za to ne postoji nikakva zakonska osnova, te da može jedino u Sabor doći kao građanka i sjediti na galeriji.

S Pantovčaka, pak stižu informacije da je priča medijski “iskrivljena”. Predsjednica je, naime doista nazvala Leku, no s pitanjem “kakva je procedura ako bi željela doći na ovu sjednicu Sabora?”. Potvrđuju, međutim da ju je Leko stvarno, potom uputio na – galeriju. Možda bi na svemu ovome i stalo, no jutros od predsjednika Sabora stiže opširno pisno, u kojemu Leko drži lekciju predsjednici i opovrgava da je priča o telefonskom pozivu otišla u medije sa strane Sabora.

U svom pismu, koje je objavio vecernji.hr, Leko kaže predsjednici; “RH je uređena kao država parlamentarne demokracije, što je utvrđeno Ustavom RH, u kojoj su vladavina prava i trodioba vlasti ustavni postulati kojeg bi se sve grane vlasti trebale striktno držati”.

Nakon takvog pisma, svoj odgovor Leki piše i predsjednica i ne ostaje mu dužna.

Predsjednica je ostala iznenađena tim Lekinim pismom kojim se opravdava zbog toga što je prenio u medije iskrivljeni sadržaj njihova razgovora.

Također, sumnja i da je to pismo Leko napisao također iz istog razloga da dođe u medije.

Predsjednica nije željela ući u polemiku oko sadržaja Lekina pisma, jer to ne bi pridonosilo duhu novog hrvatskog zajedništva.

No, ne dopušta ni čitanje lekcija o obnašanju predsjedničke dužnosti, za koju ju je izabrao hrvatski narod.

Također je istaknula i da uvažava Lekino dugogodišnje političko iskustvo „od društvenog pravobranitelja samoupravljanja do danas.

Iskazala je u pismu i razumijevanje za to što Leko „pokazuje osobnu nesklonost prema njenu načinu i stilu rada. U tom duhu, Predsjednica očekuje da će i Leko razumjeti njen stav.

Poručuje mu, ustvari da je “zastarjeli kadar”, jer piše Leki “Hrvatskoj je uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila potrebe građana za sadržajem a ne formom”.

Prepisku pogledajte u nastavku.

Lekino pismo Kolindi

get_img

get_img (1)

Kolindin odgovor Leki

get_img (2)

Izvor: direktno.hr

 

Odgovori

Skip to content