Slučajem Mamić utjeruju strah u kosti, žele diskreditirati osobe bliske HDZ-u

Čičak je, iz vlastitog iskustva, naveo kako se niti za vrijeme komunizma pretresi nisu na ovaj način provodili

“Šokantno je da institucije države čekaju da oni odu u Sloveniju. Znaju da su na pripremama tamo. I to uzimaju kao tajming da bi proveli pretres. Pretres se vrši sa sudskim nalogom, a vidimo da su došli bez naloga”, komentirao je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak za direktno.hr jučerašnji pretres kuća Zdravka i Zorana Mamića zbog sumnje u utaju poreza.

Čičak dodaje kako je posebno interesantan izbor tajminga pretresa, upravo u trenutku kada počinje hrvatsko nogometno prvenstvo te Dinamo ide u kvalifikacije za Ligu prvaka.

“Namjera je da se obezglavi vodstvo i ukloni ključni čovjek uprave i trener sa zavidnim uspjesima. Što se tiče inkriminacije, mislim da će Mamić i obrana biti dovoljno snažni da se obrane pred sudom ako nisu krivi. Zadatak državnih institucija je da vrše svoj posao, ali ne na način da metoda njihova rada unaprijed baca sumnju da se radi o političkom procesu. Tajming i način pretresa je nešto suludo”, zgrožen je Čičak, koji podsjeća kako je on prošao komunističke pretrese, koji nisu bili niti slični ovima.

“Zadnji put kada sam bio u zatvoru 1987. godine, policija je obavila pretres stana i morao sam svugdje biti prisutan. Optužen sam isto za utaju poreza, a pokazalo se da se radilo o političkom procesu. Metode su mi poznate iz vlastitog iskustva. Kada ne mogu drugačije ukloniti nekoga, onda ga optuže za utaju procesa”, rekao je.

Dodaje kako je očekivao ozbiljnije optužbe za neki ogromni kriminal te je podsjetio na priču o Jadran kamenu na Braču.

“Koliko je novaca tamo opljačkano i ništa od toga nema, država sjedi skrštenih ruku, Bruno Orešar je i dalje direktor”, dodao je.

Objašnjava kako se u ovom slučaju kazneno gonjenje vodi po unaprijed prepoznatljivim kriterijima, međutim, navodi kako sjenu baca činjenica da se unaprijed zna kako će se ići na pokušaj diskreditiranja osoba bliskih HDZ-u.

“Nisam nikada bio blizak HDZ-u, ali je nedopustivo da se unaprijed zna da je cijeli dio političkog aparata odstranjen iz sustava i da je jednoj posebnoj grupici dano da vodi ovakve postupke. Cilj im je pred izbore diskreditirati ljude bliske HDZ-u ili ljude koji su vrlo aktivni protiv ove vlasti da bi ljudima utjerali strah u kosti. Masovnost skupova koji se događaju na ovim jamama, na Jazovki se skupilo deset tisuća ljudi, znači da su se ljudi počeli lišavati straha. Vjerujem u pravnu državu i u principe vladavine prava. U tom kontekstu nadam se da DORH i MUP znaju što rade. Ako se jednom pokaže da je bilo tko zloupotrijebio dijelove sustava RH za obračun s političkim nepoćudnim osobama njima je mjesto u zatvoru i to na temelju sudskih postupaka koji bi trebali biti utemeljeni na dokazima i zakonu”, zaključio je Čičak.

Izvor:direktno.hr

Odgovori

Skip to content