NEOPROSTIVA POGREŠKA MILANOVIĆEVE VLADE: Zadužili se u stranoj valuti, pa nas čeka financijski krah!

Ako dolar krene rasti – što je vrlo izvjesno, imat ćemo velikih problema s vraćanjem duga. Milanovićevi ministri nasjeli su na navlakušu: nikad povoljnije kredite u stranim valutama, ne vodeći računa da kamate mogu rasti

Nakon što su cijene dionica na azijskim burzama u ponedjeljak ponovno potonule te dosegnule najnižu razinu u tri godine – jer se ulagači i dalje pojačano povlače s tržišta uslijed potresa uzrokovanog padom dionica na kineskim burzama, nastala je panika na svim svjetskim tržištima.

Kako hrvatski stručnjaci komentiraju potrese koju su izazvali Kinezi? Slijedi li doista jesenski financijski krah mitskih razmjera, kao što neki analitičari najavljuju, te što bi ti potresi mogli značiti za Hrvatsku, koja se i dalje vrtoglavo zadužuje a da pritom ne bilježi ekonomski rast, upitali smo vodećeg hrvatskog monetarnog stručnjaka, sveučilišnog profesora dr. Ivana Lovrinovića.

”Ovo s Kinom se moralo dogoditi. Mislim da je riječ o nepovratnom početku slabljenja kineske ekonomije. Prema projekciji, do 2050. godine Kina više neće imati stope rasta kao zadnjih godina – od pet do deset posto, već će se pojaviti stalan pad. To je poruka investitorima da više od Kine ne mogu očekivati ono što su očekivali 20 godina. Očito je da ovo tržište više nije tako stabilno. U takvoj situaciji, kada se počinje povlačiti jedan dio investitora, slijedi ga i drugi dio ulagača – što je uvod u krizu. Investitori se žele riješiti dionica na burzi, zbog čega dolazi do značajnog pada cijena tih dionica. Pitanje je samo – dokle će cijene padati”, ističe u uvodu dr. Lovrinović.

Dodaje potom kako kineska monetarna vlast sada pokušava deprecijacijom yuana sačuvati izvoz, no to im ne uspjeva jer su i druge azijske zemlje počele slabiti svoje valute.

”Na globalnoj razini, najveća osovina postoji između Kine i SAD-a. Kinezi su zadnjih godina postali financijeri američkog javnog duga. SAD-e su bile rastrošne, a Kinezi su – otkupljujući njihov dug – osiguravali suficit, na čemu je rastao kineski izvoz. Tim istim dugom oni kupuju američke državne dionice, što je vrlo opasna igra. Kina može destabilizirati SAD, jer su vrlo snažno zagrljeni. Zbog svega navedenog, možemo očekivati pogoršanje situacije na financijskim tržištima. Moguć je, dakle, snažan udar i nova kriza. Ono što je sigurno, financijska tražišta otela su se kontroli i dogodit će se puknuće. Investitori će zato bježati u druge valute, pa možemo očekivati da će se vrijednost drugih valuta ubrzano mijenjati”, podvlači profesor i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Profesor Lovrinčević pojasnio je zatim što tako snažni potresi na svjetskim burzama mogu značiti za Hrvatsku.

”Ova je Vlada napravila neoprostivu pogrešku jer je povećala udio vanjskog javnog duga nepotrebno se zadužujući u stranim valutama. To je neoprostivo! Donedavno je omjer duga u stranoj valuti bio oko 30 posto, da bi danas čak preko 50 posto bili zaduženi u stranoj valuti. Na taj način Vlada je opasno destabilizirala državu. Ako krene aprecijacija (porast vrijednosti) dolara, naše će obaveze rasti, što znači da ćemo imati veće probleme s vraćanjem duga. Milanovićevi ministri nasjeli su na nikad povoljnije kredite u stranim valutama ne vodeći računa da kamate mogu rasti. Ovi potresi na burzama velik su nagovještaj da će se upravo to i dogoditi. Opće je poznato da su iznimno povoljno zajmovi uvijek neka navlakuša, zbog čega treba biti oprezan. No, Hrvatska vlada, ali i prethodne vlade, napravile su čitav niz pogrešnih koraka i politika. Sve to govori da i SDP-ove i HDZ-ove vlade sustavno destabiliziraju zemlju. I sve dok Hrvatska bude tako visoko eurizirana, bit ćemo žrtve valutnih poremećaja”, dodaje dr. Lovrinović.

Pojašnjava potom da sedam godina duga ekonomska depresija Hrvatsku neminovno vodi ka scenariju nemogućnosti otplate duga.

”Ne bih htio gatati i prognozirati kada bi Hrvatska mogla doći u situaciju da neće moći servisirati dugove jer Republika Hrvatska ima i svojevrsnu žilavost, no bjelodano je da aktualna vlada, kao i sve bivše vlade, Hrvatsku vodi prema ponoru. Zato smo i odlučili politički se aktivirati. U roku od dva tjedna naš pokret predstavit će se hrvatskoj javnosti. Već imamo spremne politike koje podrazumijevaju posve drugačiji pristup, jer smo predvidjeli što Hrvatsku čeka. Naša najača karta je ekonomski program, jer jedini imamo odgovor na aktualna zbivanja i ekonomska kretanja. Očito je da SDP i HDZ ne shvaćaju u kakvoj je Hrvatska opasnosti”, dodaje profesor Lovrinović, predsjednik udruge Promijenimo Hrvatsku, udruge koja nastoji povezati dijelove političkog pokreta kojeg će Lovrinović i suradnici uskoro predstaviti hrvatskoj javnosti, a o čemu je dr. Lovrinović nedavno opširno govorio i u intervjuu za tjednik 7dnevno.

”Pokret kojeg ćemo predstviti za desetak dana objedinit će više političkih stranaka, udruga i nezavisnih intelektualaca u jednu političku snagu koja će ujedinjena izaći na slijedeće parlamentarne izbore. Vjerujemo da će narod prepoznati naš potencijal i činjenicu da jedini imamo ekonomski program uz pomoć kojega možemo ozdraviti i promijeniti Hrvatsku”, zaključuje profesor dr. Ivan Lovrinović.

Autor: Damir Kramarić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content