UGLEDNI STRUČNJAK govori o oduševljenju predsjednicom RH i zašto to Milanoviću smeta

Predsjednica RH zna govoriti, zna se postaviti, nije inatna i nije svadljiva. Što je najvažnije, nastupa sigurno. Kada govori ne postavlja alternative a to je važno za političare, rekao je ugledni psihijatar

Sposobnost, intelekt, suosjećanje, humanost, topli osmjeh, čvrstina, odlučnost…teško je odrediti koji su najjači aduti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Međutim, jedno je sigurno; građani Republike Hrvatske prepoznaju i oduševljeni su kvalitetama predsjednice RH. Pokazalo se to i na nedavnoj ‘Trci na prstenac’ u Barbanu gdje su ovacije koje je izazvala Grabar-Kitarović naprosto zbunile i samog premijera Milanovića. ”Pogledaj kako joj plješću, ja to ne kužim”, prokomentirao je viđeno premijer u kratkom razgovoru sa Stipom Mesićem.

Zato je razloge privrženosti građana RH svojoj Predsjednici vrlo lako za portal direktno objasnio psihijatar Vladimir Gruden. Prema njegovom mišljenju ključna su tri razloga.

”Zbilja ima iskustva u svome političkome radu u javnosti jer je dulje vremena bila u raznim europskim tijelima. Drugo, odlučna je. Treće i najvažnije, žena je. U svim ljudima u pozadini se nalazi potreba za majkom, ali ljudi ne žele i ne smiju znati da im je to svjesno. Zato će pronaći puno razloga da si to objasne na različite načine”, objasnio je Gruden.

Međutim, ugledni psihijatar ističe kako to nisu jedine osobine koje je čine najpopularnijom političkom osobom u zemlji.

”Predsjednica RH zna govoriti, zna se postaviti, nije inatna i nije svadljiva. Što je najvažnije, nastupa sigurno. Kada govori ne postavlja alternative, a to je važno za političare, jer građani trebaju osjetiti da nema dvojbe”, rekao je Gruden.

Istaknuo je kako je Grabar-Kitarović svjesna koliko vrijedi što upućuje na visoku i zdravu razinu samopouzdanja. A kada ima samopoštovanje, nastavio je Gruden, onda nema potrebu za prepiranjem već samo staloženim izražavanjem mišljenja.

”Ona i treba biti uvjerena u sebe, jer ako nema povjerenja u sebe, zašto bi uopće vodila državu. Lijepo je da je žena, poput Katarine Velike, Margaret Thatcher ili engleskih kraljica koje su bile posebno štovane. Međutim, pored osjećaja majčinstva, ona ima odlučnost i samopoštovanje, što nije umišljenost, a što se traži od bilo kojeg vođe”, komentirao je Gruden.

Isto tako, jedna od odlika vođe koji će narod slijediti jest i manifestacija ‘ja sam onaj koji jesam’, što premijer u ovom slučaju, preispitujući popularnost predsjednice RH, nije baš i pokazao.

”Ni u kojem slučaju ovakvu popularnost i odanost naroda predsjednici RH ne treba zamjerati, a niti o tome raspravljati. Premijer bi se na ovakvu situaciju trebao samo smješkati, svjestan toga da svatko radi svoje. Trebao bi biti siguran u sebe”, zaključio je Gruden.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content