Roditelji u Nigeriji ustali protiv novoga kurikula

Roditelji srednjoškolaca juniora u Nigeriji, ustali su protiv udžbenika Nigerijskih društvenih studijâ, koji se koristi u prvom razredu srednje škole. Prema njihovu mišljenju – koje zastupa «Udruga zabrinutih majki», udžbenik koji se nudi njihovoj djeci u školi, nije ništa drugo doli «promicanje necjelovite i opasne ideologije».

Istraživanje je jasno pokazalo da je riječ o jednom od najpodmuklijih napada na sigurnost, zdravlje i nevinost naše djece. Spomenuti spolni odgoj tvrdi da ima dokazivo-informirani pristup učinkovitom spolnom odnosu, odnosima općenito kao i odgoju u pogledu bolesti AIDS-a. Ipak, ova ideologija, koja je već u pogonu vladinim, kao i u nekim privatnim školama u našoj zemlji, promiče takve stvari kao što su pobačaj, homoseksualnost, masturbacija i druge kontroverzne spolne ideologije, našoj djeci već u dobi od 8 godina, kažu Ngozi Agu i Chinelo Ujubuoñu, iz «Udruge zabrinutih majki».

Roditelji posebno uvredljivim smatraju 50. stranica knjige, a uvjereni su da udžbenik djecu «seksualizira». Udruga je već pisala federalnom Ministru obrazovanja, tražeći da se sporna knjiga povuče. Roditelji su isto su tako nesretni u poglédu gender obrazovanja, nigerijskoga školskoga kurikula.

Odgoj u Nigeriji nadzire Ministarstvo obrazovanja. Lokalne vlasti preuzimaju odgovornost za primjenu politike javnog obrazovanja pod nadzorom države i državnih škola na regionalnoj razini. Đaci u srednjoj školi provode šest godina, od čega tri godine u junioratu.

Udruga zabrinutih majki je registrirana nevladina organizacija koja promiče obiteljske vrednote i podiže svjesnost o pravima i dužnostima roditelja u Nigeriji. Udruga također provodi aktivnosti usredotočene na obitelji i moralno obrazovanje djece.

Radio Vatikan

2 comments

 1. kristijan

  Veli djecu se seksualizira a klinci se troše naveliko i bez te seksualizacije.
  Da im ne bi uvalili puste priče kako prije braka nema ništa jer je to grijeh.
  Bolje da znaju kako se zaštititi jer:
  “Nigeria has the second-largest number of people living with HIV”.

 2. MOLOTOV

  A da slučajno Boris Jokić inače domaći redikul, nije prepisao nigerijski kurikul ?

Odgovori

Skip to content