HDZ razmišlja o promjeni političkog i glavnog tajnika, spominje se ovo ime

U vrhu HDZ-a traju intenzivne konzultacije o novim imenima kojima bi se ojačalo predsjedništvo, odnosno tajništvo HDZ-a. Iako nikakva odluka još nije donesena, kako doznajemo od sugovornika iz vrha HDZ-a i osoba bliskih vrhu, cilj je ojačati stranku i rasteretiti na neki način ljude iz vrha stranke koji su preuzeli dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Traži se, dakle, na neki način zamjena Gordanu Jandrokoviću, glavnom tajniku HDZ-a, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskoga sabora i ima sve manje vremena za bavljenje strankom.

Uz međunarodnog tajnika Miru Kovača tu je i politički tajnik Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova, o čijoj se zamjeni također nagađalo, ali koji, zasad, prema našim informacijama, sigurno ostaje na toj funkciji. Nova bi osoba na neki način upravljala stranačkim poslovima.

Iz neslužbenih kontakata s pojedinim ljudima iz vrha stranke, jasno proizlazi da bi to mjesto trebao zauzeti iskusni političar koji dobro poznaje stranku, ali i da je prihvatljiv širokom krugu unutar stranke. Jedno od imena koje se u tom kontekstu spominje jest i pomalo zaboravljeni Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a i član predsjedništva HDZ-a, koji je na tom mjestu početkom godine zamijenio Milana Kovača i uživa veliko povjerenje premijera Andreja Plenkovića. Kapulica je prvi predsjednik HDZ-ove Mladeži, nekadašnji saborski zastupnik i jedan od osnivača Hrvatskog bloka s Ivićem Pašalićem. U HDZ se vratio prije dvije godine dok je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko.

Sam Kapulica u izjavi za Direktno opovrgava mogućnost da postane glavni ili politički tajnik.

”To se neće dogoditi i o tome se nije razgovaralo”, poručio nam je Kapulica.

Gjenero: Nije dobro da se dužnosti spajaju, Brkić je bio odličan tajnik

Davor Gjenero, politički analitičar, ističe da je potpuno normalno da se na poziciji glavnog tajnika traži profesionalac.

“Stranka ne smije dozvoliti da se nitko ne bavi stranačkom infrastrukturom dok je stranka na vlasti. Posljedice nisu dobre ako taj posao rade ljudi koji su isključivo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Dnevna rutina oduzima im puno vremena”, pojašnjava Gjenero.

“Stranka mora kontrolirati svoje ljude u izvršnoj vlasti i nije dobro da se te dužnosti spajaju. Stierov potez, odnosno odlazak iz izvršne vlasti je viteški i rijetko se događa te zaslužuje veliko poštovanje. Nije točno da se strankom bolje upravlja iz izvršne vlasti, jer svatko kad uđe u izvršnu vlast ima drugačiji fokus, orijentira se na četiri godine. Tajnik bi morao razmišljati o dužem razdoblju i pripremati stranku za iduće izbore. Glavni tajnik je operativna funkcija. Primjerice, izvrstan tajnik bio je Milijan Brkić, a fantastičan bi bio Tomislav Karamarko jer je neprijemčiv široj javnosti, a istovremeno je izvrstan organizator. Isto vrijedi i za predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je bolji kao glavni tajnik”, ističe, među ostalim, Gjenero.

Ako u HDZ-u na tom mjestu ipak bude promjena, o funkciji glavnog tajnika vjerojatno se neće odlučivati prije jeseni i unutarstranačkih izbora.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content