Poštuj Predsjednicu ako želiš biti smijenjen!

Zapovjednik ATJ Lučko smijenjen je jer je podnio prijavak predsjednici Grabar Kitarović, a ne Ranku Ostojiću!

Vjerovati u službena priopćenja ove vlade o tome zašto je netko smijenjen ima smisla koliko i vjerovati u priopćenja Centralnog Komiteta o tome zašto je neki od visoko pozicioniranih drugova nestao bez traga i izbrisan sa službenih fotografija. Da biste povjerovali u službeno priopćenje kako je Alen Klabot smijenjen s dužnosti zapovjednika te jedinice kojoj je na čelu bio preko deset godina jer je koristio službeni auto u privatne svrhe, i to ne jednom nego čak dvaput u zadnjih godinu dana, morate biti totalni idiot.

“Potvrđeni su navodi iz anonimnoga podneska da je zapovjednik ATJ Lučko 8. studenog 2014. i 8. kolovoza 2015. koristio službeno vozilo u privatne svrhe, odnosno nenamjenski koristio sredstva Ministarstva unutarnjih poslova”, izvijestilo je Ravnateljstvo policije jučer. Pa kud baš “anonimna” prijava! I to za korištenje službenog auta u privatne svrhe, i to lani! Mogli bi naučiti smišljati i bolje izgovore! Ali što očekivati od Ranka Ostojića koji se nije u stanju niti dogovoriti se sa svojim partijskim šefom oko toga tko će što slagati, pa im se desi da u isti dan daju dvije posve oprečne izjave o tome što se zapravo gradi na Prevlaci u Konavlima! A njegov šef se izgleda nije u stanju niti dogovoriti sam sa sobom. Obrazloženje smjene Klabota je ipak suviše glupo čak i za Ostojića.

Zanimljiva je ta stvar sa službenim autima u Hrvatskoj. Često ih i načelnici nerazvijenih općina ili tajnici agencija za procjenu učinka suvišnih agencija imaju na raspolaganju 24 sata dnevno. Često ih na raspolaganju ima i srednji management u privatnim tvrtkama. Vesna Pusić koristi vladin avion kad joj se ne da ići na jedan od tri redovna leta tog dana, naručuje ga da dođe po nju iz Zagreba, i onda to pravda time da je to jeftinije od avionskih karata, u što valjda ne vjeruje ni Ava Karabatić. Zoran Milanović koristi avione, aute, helikoptere, vlakove, više prijevoznih sredstava nego James Bond, da bi se svakog vikenda dokopao Krka pod bilo kojim izgovorom, pa je ove godine tamo već otvorio nekoliko dječjih vrtića (posljednji put prošli vikend). Policajci i ostali normalno voze djecu u školu službenim autima, i nitko ne radi preveliku dramu od toga, uostalom čak ni u Švedskoj nitko ne radi preveliku dramu od takvih stvari.

Ali u Hrvatskoj očito važi ona “Quod licet Iovi, non licet bovi”, pa se tako ono što jednima prolazi glatko drugima stavlja na dušu kao neoprostiv grijeh. Podsjetimo, u optužnici protiv Bandića mnogima je pao u oči detalj s ustupanjem službenog auta ženi bolesnoj od raka za odlazak u Austriju na liječenje. Što je eto nešto što je istraživao USKOK. Malo pretenciozno, zar ne? Pa kao što tamo to nije pravi razlog uhićenja, nije ni ovdje pravi razlog smjene.

Podsjetimo, pred tri tjedna je ATJ Lučko kojoj je Alen Klabot na čelu proslavila jubilarnu 25. godišnjicu svog osnivanja. Osnovana je 7. rujna 1990. Ranko Ostojić i Zoran Milanović su imali plan kako to upotrijebiti u predizborne svrhe: Ostojić je trebao organizirati Milanovićev dolazak i patriotski govor pred jedinicom uz izravni TV prijenos. Milanović se naime zadnjih dana fura na patriotizam na koji se nije furao spomenute devedesete, jer je bio premlad da bi išao u rat (bilo mu je samo 24 godine, jadan, neki moji prijatelji koji su otišli sa 16 i ostali invalidi kažu da im je ipak drago da nije bio s njima jer bismo izgubili rat.) Planove je “a je to” dvojcu pokvarila Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. koja je odlučila doći na proslavu obljetnice i to na poziv same jedinice. Premijer Milanović je tada odlučio ne doći: je li to zato što je procijenio da bi ga Kolinda po običaju zasjenila, ili zato što je jednostavno nezreo i balav i duri se, nije poznato, no otkazao je svoj dolazak.

Ostojić je, navodno, tražio da se prijavak ne preda Predsjednici, nego njemu kao ministru, ali nije uspio: Alen Klabot je, kako zakon i protokol nalažu, odlučio prijavak predati nazočnoj vrhovnoj zapovjednici. Ostojić je stoga bojkotirao prijavak i nije bio u pratnji Predsjednice u obilasku postrojene postrojbe, kako je inače uobičajeno u svim sličnim prigodama. A danas je pokazao svoju osvetoljubivost: smijenio je čovjeka čisto zbog svog povrijeđenog ega. Zašto? Jer se držao zakona…

A da stvar bude još licemjernija – Ostojić je nedavno snimljen u Pragu kako se sa suprugom ukrcava u avion za Hrvatsku. Ne bi to bilo tako neobično da tamo nisu bila čak dva službena auta RH – superluksuzni Audi A8 i terenac VW Touareg. Na novinarski upit što će mu čak dva auta luksuzna službena auta tamo kad ionako leti avionom, a ionako je u privatnom posjetu, ministarstvo je izdalo priopćenje: “Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova g. Ranko Ostojić boravio je tijekom vikenda u inozemstvu, a sve troškove putovanja i boravka članova njegove obitelji je snosio sam. Što se tiče osiguranja ministra kao štićene osobe korišteni su automobili Ministarstva unutarnjih poslova RH”. Nakon toga, smjena Klabota djeluje još ljigavije.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content