ZASTRAŠUJUĆI PODATCI: Procurio tajni izvještaj o njemačkim islamistima!

Procurio izvješaj tajnih službi o njemačkim islamistima – otkrio zastrašujuće podatke

NJEMAČKE sigurnosne službe dobro prate i analiziraju slučajeve u kojima ljudi iz Njemačke odlaze u Siriju i Irak i pridružuju se Islamskoj državi.

Kroz njihove je ruke prošlo 670 slučajeva, osoba koje su do lipnja ove godine otišle kako bi se pridružile militantima, piše Deutsche Welle.

Službeno, rezultati analize nisu dostupni, no domogle su ih njemačke TV postaje NDR i WDR te dnevni list Suddeutsche Zeitung. Došli su do glavnih 11 stranica izvještaja te objavili podatke prije nego su oni službeno izašli.

Radi se o vrlo mladim ljudima

Polovica osoba koje su napustile Njemačku i otišle u rat priključila se ISIS-u. Većinom su to muškarci, iako je među njima i 21 posto žena. Prije nego li su se odlučili za put u Siriju, većina islamista živjela je u većim njemačkim gradovima. Njihova prosječna starost je 25,9 godina.

Zastrašujući podatak govori kako se često radi o vrlo mladim ljudima, starima od 15 do 18 godina.

409 novoregrutiranih militanata rođeno je u Njemačkoj, 399 njih ima njemačko, dok 160 osoba ima dvojno državljanstvo. Trećina osoba već su roditelji. Broj onih koji su promijenili vjeru prije odlaska je 114, a to su većinom uradili prije 22. godine starosti.

Dosta je velik postotak onih koji su dobro obrazovani. U 80 posto slučajeva radi su o studentima koji su išli na fakultet, no većinom nisu završili studij. 82 posto njih ima završenu srednju školu, dok je 63 posto mladih za Siriju otputovalo ravno iz škole.

Veliku ulogu u radikalizaciji ima internet

Polovica osoba je već imala policijski dosje, najčešće zbog uvreda, krađa, droge i seksualnih prijestupa.

Veliku ulogu u radikalizaciji ima internet, a to se pokazalo u 30 posto slučajeva. U 37 posto slučajeva s tim su imale veze prijateljstva, a kontakti u džamijama 33 posto.

Od 670 slučajeva obuhvaćenih istragom, 234 džihadista su se vratila u Njemačku, a 23 su već završila u zatvoru.

Sigurnosne agencije nadaju se da će podatke iskoristiti kao osnovu za zajedničku strategiju za prevenciju islamske radikalizacije, kao dodatni napor u aktivnostima i inicijativama koje je država već poduzela u tom smjeru. Vlasti, pod određenim uvjetima, mogu zaplijeniti putovnice osumnjičenih islamista kako bi spriječile njihov odlazak u terorističke kampove u Siriji.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content