KANCELARKA MERKEL POTPUNO JASNA: Milanoviću odlazi!

Kancelarka Merkel jasno je poručila da Milanović mora otići – Merkel prekršila jedno od najčvršćih pravila diplomacije i s oporbenim čelnikom druge države razgovarala o tome kako bi on vodio ovu migrantsku krizu.

Ne bi bilo ništa novo što je premijerka Merkel, kao pripadnica demokršćanske političke opcije uoči izbora primila Tomislava Karamarka, svog političkog svjetonazorskog kolegu, kad ne bi bilo drugih političkih zbivanja koja su prethodila tom događaju i da nije jedne vrlo važne teme o kojoj su razgovarali.

Gospođa Merkel je inicirala krizni mini summit koji je prošle nedjelje održan u Bruxellesu i na kojem je ostatak Europe Milanoviću poručio da se Hrvatska ne može ponašati kao da je se ne tiču interesi ostalih članica EU. Njemačka kancelarka je s Karamarkom razgovarala o problemu izbjeglica, što baš i nije tema za sastanak na kojem se daje samo predizborna podrška.

Nikad ranije se nije događalo da pripadnici iste političke opcije koji su u nekoj državi na vlasti, a žele na izborima dati podršku svojim kolegama iz oporbe u drugim državama, na tim sastancima razgovaraju o pitanjima koja se raspravljaju samo s nositeljima vlasti. Podrška vlastitoj političkoj opciji jest važna, ali ne toliko koliko je važno održavanje dobrih bilateralnih odnosa između dvije države. To je abededa diplomacije koja se ne preskače. Zato se s oporbenim kolegom ne razgovara o tome što bi radio ako dođe na vlast, jer to bi moglo narušiti međudržavne odnose ako u dotičnoj državi ne dođe do promjene na izborima. Međutim, njemačka kancelarka Merkel ovaj put je napravila izuzetak od tog pravila. To nije baš mali iskorak, pa se valja upitati zašto je do njega došlo?

Sjetimo se samo kako nam je premijer Milanović poručivao da Europa ne trpi žice i ograde i tvrdio je da će Mađarska svoju morati skinuti pod pritiskom Europske unije. Također je ismijavao Predsjednicu Republike kad je ona od njega tražila da rasporedi vojsku na granicu prema Srbiji kako bi bio spriječen nekontrolirani ulazak migranata. Tvrdio je i da se on o svemu dogovrio sa svojim Slovenskim i Austrijskim kolegama. Dok je Predsjednica Republike bila na sastanku Višegradske skupine i dogovarala strateške pretpostavke za ostvarenje gradnje LNG terminala na Krku, što bi Hrvatsku učinilo najvažnijom europskom energetskom točkom, Milanović je posprdno govorio o čelnicima tih država, sugerirajući da su oni manje važni, bahateći se kako on razgovara s Cameronom i Merkel. Mislio je tada vjerovatno da smo svi mi jako kratkog pamćenja i da smo zaboravili kako je baš kancelarka Merkel dolazila u Hrvatsku, u Dubrovnik, na skup povodom 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata odbijajući se službeno sresti u četiri oka s Milanovićem. To je politika koju vodi premijer Milanović i koju Europska unija očito ne želi i ne podržava.

Kad je neodgovorno ponašanje Zorana Milanovića vezano uz migrantsku krizu toliko kulminiralo da je on počeo štititi interese Srbije na račun članica Europske unije, u Bruxellesu su upaljena crvena svjetla za uzbunu. Njemačka, država koja će prije ili kasnije podnijeti najveći teret migrantskog vala, na zamolbu Slovenije i Austrije koje nisu uspjevale pronaći zajednički jezik s Milanovićem koji se o svemu dogovara samo sa Srbijom, inicirale su sastanak država koje se nalaze na migrantskoj ruti od Turske do Austrije. Na tom sastanku nitko niti jednom rječju nije kritizirao mađarskog premijera Orbana. Na tom sastanku nitko nije rekao kako se vojska ne smije raspoređivati na granice, što je tvrdio Milanović. Dapače, zbog njegove politike mi ćemo sad dobiti međunarodne vojne snage na našim granicama. Mogli smo, kad je Predsjednica upozoravala, sami rasporediti svoju vojsku. Na tom sastanku nitko nije govorio protiv ograda.

Na tom mini summitu svi su se složili da je potpuno neprihvatljiv način na koji Hrvatska postupa u migrantskoj krizi. Riječ je o potpunom nedostatku komunikacije sa susjedima i iskrcavanju migranata na obale hladne rijeke da ilegalno ulaze u Sloveniju.

Treba li se nakon svega ovoga čuditi što je njemačka kancelarka Merkel prekršila jedno od najčvršćih pravila diplomacije i s oporbenim čelnikom druge države razgovarala o tome kako bi on vodio ovu migrantsku krizu? Ovaj susret s Karamarkom sasvim je jasna poruka što Njemačka u budućnosti očekuje od Hrvatske. Milanović mora otići!

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

1 comment

  1. Gorislav Bednjač

    Gotovo je sa kukuriku kokošarenjem , samo ovoj zlobnoj djeci partizani i udbaša to još nije došlo iz guzice u glavu ! Možda im bude puno jasnije 8.11.2015.godine , negdje oko 22 sata ..

Odgovori

Skip to content