Novinari lijevog portala reketare i prijete da će napadati navijače

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva pisao je, prema vijesti objavljenoj na Hrvatskom radiju, predsjedniku Europske novinarske federacije. Hrvatski kolega traži od europskog da piše predsjedniku UEFA-e zbog toga što je Hrvatski nogometni savez novinarima portala index.hr zabranio dolazak na događaje koje HNS organizira. U ovome je sve legitimno za razliku od toga što novinari i urednici spomenutog portala klasičnim medijskim reketom žele u svoje ratove sa Šukerom i društvom uvući i navijače hrvatske nogometne reprezentacije.

Kao što je poznato, prije par dana Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije Uvijek vjerni potpisao je ugovor o suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom. Navijači koji godinama prate najbolje hrvatske nogometaše time su osigurali pravo prvokupa ulaznica hrvatske nogometne reprezentacije. Na samoj konferenciji za tisak predstavnici Kluba navijača Uvijek vjerni jasno su rekli da se navijači ne slažu s izborom Ante Čačića i da ne žele da se problemi klupskog nogometa, odnosno HNS-a i pojedinih klubova prenose na reprezentaciju. Oni su vojska onih koji prate i bodre reprezentaciju. Oni su zadnji stup nacionalnog zajedništva. Oni su zadnji neokaljani hrvatski simbol u svijetu. Nekome to izgleda smeta.

Kad su mi se prije par dana požalili kolege iz udruge Uvijek vjerni, kojoj sam jedno vrijeme bio i predsjednik, kako im novinari portala index.hr prijete da će ih napadati dok im sve podružnice ne okrenu leđa ako Klub navijača potpiše ugovor s HNS-om, odmahnuo sam rukom. Rekao sam da na indexu ipak rade profesionalni novinari koji ne bi sebi tako pucali u noge. Nažalost, nisam bio u pravu.

Zašto portal kojem posao dobro ide radi nešto zbog čega će se jednog dana svi njegovi novinari sramiti toga? Stvar je više nego očita. Riječ je o mediju koji nikad nije skrivao svoju naklonost lijevoj političkoj opciji. Da budem iskren, nikad im se nije previše sviđalo isticanje nacionalnog u hrvatskoj politici. Takav stav jest njihovo legitimno pravo. Međutim, oni nemaju baš nikakvo pravo u svoje obračune s vodstvom hrvatskog nogometnog saveza uvlačiti navijače koji samo žele pratiti hrvatsku nogometnu reprezentaciju i koji žele, dekorom kojeg priređuju u europskim gradovima, i dalje biti prepoznatljivi nacionalni simbol. Oni nemaju nikakvo pravo u ime lijeve političke opcije navijače optuživati da su skloni kriminalu samo zato što vole hrvatski grb i zastavu i što s ponosom po europskim trgovima pjevaju „Moja Domovina“ i druge domoljubne pjesme. Ne mogu novinari portala index.hr sve koji vole domovinu optuživati da su lopovi ili da štite lopove. Neka oni svoje ratove vode sami. Navijači se ne trebaju dati reketariti.

Navijači hrvatske nogometne reprezentacije su ostali zadnji stup nacionalnog jedinstva u Hrvatskoj, zadnje što projugoslavenske političke opcije nisu uspjele uzdrmati ili urušiti. Nažalost, izgleda da ni oni nisu bili sasvim homogeni. Pokazalo se to i sad kad je nekoliko podružnica počelo iskazivati nezadovoljstvo time što će Uvijek vjerni ostati zauvijek vjerni Bogu, domovini i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. No, kao što bi ljudi rekli, nije svako zlo baš ni zlo. Svojim kolegama u Klubu navijača, kojeg sam nekad vodio, poručujem da im takvi nikad nisu ni trebali. Neka idu na one utakmice veterana Jugoslavije. To im index.hr neće zamjeriti.

Uvijek vjerni su imali pogrešnih odluka i koraka, ali ako su nekad nešto dobro napravili, onda je to sad. Oni hrvatske nogometne reprezentativce nisu ostavili na cjedilu. Pokazali su snagu kad su znali da će biti najteže, da će biti napadani i vrijeđani. Ostali su Uvijek vjerni. Bravo momci! Ponosan sam što sam bio vaš predsjednik!

Autor: Ante Gugo/politikaplus.com

Odgovori

Skip to content