BRUXELLES JE GRAD DUHOVA: Nešto se veliko događa, ali nitko ništa ne govori

Ovo je grad duhova, na ulicama su samo vojnici i policija… Nešto se veliko događa, ali nitko ništa ne govori – Trenutna situacija u centru Bruxellesa je između ratnog stanja i neobičnog mira. Centar je prazan kao grad duhova, a tu i tamo neki zalutali turist dobije preporuku da se vrati u hotel i da zbog svoje sigurnosti ostane u sobi. Na središnjem trgu i okolnim ulicama patroliraju vojka s dugim cijevima i policija, uz sve više specijalnih policajaca i neuniformiranih osoba koje oko sebe imaju pancirke.

Neke ulice oko djela grada od središnjeg trga Grand Place do Južnog kolodvora su zatvorene i čini se da se tamo koncentrira operacija policije. Taj dio grada je inače nedjeljom poslijepodne i navečer najživlji jer se nalaze znamenitosti poput Grand Placa, Maneken Pisa te južni željeznički kolodvor iz kojeg vozi vlak Eurostar za London i Thalis za Pariz. Obično se u nedjelju navečer puno ljudi vraća ili odlazi doma tim vlakovima. Službenih obavijesti o nekoj operaciji nema, ali je očito da se nešto događa. Čuju se i helikopteri kako nadljeću neke dijelove grada. Čini se da je Belgijska policija uz potporu vojske započela još jednu operaciju u samom centru Bruxellesa, odmah nakon što je Predsjednik Vlade Charles Michel obznanio odluku o produljenju izvanrednog stanja i za ponedjeljak.

Građanima koji su se zatekli u nedjelju navečer u središnjem trgu Grand Place i okolnim restoranima je poručeno da idu doma ili u hotele. Naoružani vojnici su bili i ispred nekih hotela a u nekima i unutra. Gostima je isto tako poručeno da ostaju unutra i stanovnicima centra grada da izbjegavaju prozore. Bilo je očito da je u tijeku velika operacija iako policajci nisu govorili što se točno događa.

Tako je izgledao glavni grad Europe i u nedjelju navečer pod izvanrednim stanjem i tako će ostati i u ponedjeljak. Ulice i trgovi su dva dana bile pusti i to upravo u trenucima dok se dovršava ukrašavanje uoči blagdana, a podzemna željeznica ostaje zatvorena i u ponedjeljak. Neće raditi niti škole, a institucije Europske unije će održati samo nužne sastanke. Osoblju je preporučeno da mogu raditi i od kuće.

Belgijski premijer Michel je ponovio kako su ove mjere uvedene zbog uvjerljivih informacija da u Bruxelleškoj regiji postoje osobe s naoružanjem i eksplozivnim napravama koje bi mogle poduzeti napade sličnim onima u Parizu, znači nekoliko istovremenih napada u raznim dijelovima grada, što je i razlog za nastavak izvanrednih mjera. Jedan od glavnih osumnjičenih za masakr u Parizu Salah Abdeslam je u bijegu, a vjeruje se da se nalazi u Bruxellesu i postoji mogućnost da na sebi ima samoubilački prsluk. Njegov brat Muhamed je na Belgijskoj televiziji uputio poziv bratu da se preda. Međutim, belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon je rekao kako se “nažalost” ne radi samo o jednom osumnjičenom teroristu kojeg traže, već je prijetnja znatno veća.

Belgijska vlada je bila danas pod pritiskom i nije bilo lako odlučiti da li otvoriti podzemnu i je držati zatvorenom, jer je lako držati grad pustim za vikend, ali je nešto sasvim drugo radnim danom. Međutim, iz vlade su poručili da “postoje stvari koje su važnije od ekonomije”, te da će odluku donijeti isključivo na osnovu sigurnosnih procjena. Zato su odlučili do danas navečer zadržati najviši stupanj uzbune na razini 4, što znači da postoji neposredna opasnost od terorističkog napada, dok je u ostatku Belgije ona na razini 3, što je isto tako prilično visok stupanj. U ponedeljak popodne će Belgijske vlasti još jednom razmotriti situaciji i odlučiti što dalje.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content