PLENKOVIĆ KOMENTIRAO PRESUDU UDBAŠIMA: Ismijao Milanovićevu izjavu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Središnjici HDZ-a dao je izjavu za medije vezano uz presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su u Münchenu osuđeni na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

Tom je politikom Zoran Milanović doveo Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU. To jako dobro zna naš povjerenik Neven Mimica koji je vidio dokumente, rekao je Plenković

Plenković je kazao je da je presuda bivšim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču osuda režima koji je radio protiv hrvatskog iseljeništva, a neprihvatljivima je ocijenio i tvrdnje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su Perković i Mustač bili dio HDZ-a.
“Manipulacije i laži kojima se koristio Milanović su neprihvatljive. Niti su ti ljudi bili dio HDZ-a, niti su davali putovnice”, kazao je Plenković u sjedištu HDZ-a.

Dodao je i da je providno kako Milanović takvim izjavama skreće pozornost sa “najveće sramote svoje Vlade”, tzv. lex Perković.

“Svi oni koji su se u jednom trenutku stavili u službu hrvatske države, kao i Perković i Mustač, jer je opstanak Hrvatske bio ugrožen, dali su doprinos. Ali, s kuta gledanja HDZ-a to ih ne amnestira od odgovornosti”, rekao je Plenković.

Podsjetio je i da je HDZ prilikom izglasavanja “lex Perković” izašao iz sabornice te da je Milanović tim zakonom doveo Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU.

O Srbiji

Dotaknuo se i odnosa sa Srbijom. “Srbija je tek na početku pregovora s EU. Srbija je zemlja čiji je režim izvršio agresiju na Hrvatsku. Srbiju još očekuje ozbiljno suočavanje s prošlošću, katarza. A kamoli da bi zemlja koja je kandidat docirala članici EU. Srbija ne može stvarati pravnu nesigurnost državljanima Hrvatske ili braniteljima. Ne prihvaćamo njihov zakon o progonu branitelja”, kazao je Plenković. Rekao je da će Hrvatska uvijek voditi računa o srpskoj manjini, a da ona još nije rezervirala niti jedno mjesto koje zastupa Hrvate u Srbiji, dok ih u Hrvatskoj imaju tri. “Odgovornost je na Srbiji, a ne na Hrvatskoj”, kazao je.

“Izražavamo pijetet prema svim žrtvama, osobito civilne, međutim hrvatsko pravosuđe je dokazalo da je spremno raditi neovisno i raditi na pomirbi unutar društva, te time dati primjer i drugima”, zaključio je press konferenciju šef HDZ-a.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content