GRABAR-KITAROVIĆ: Nitko nema potporu dovoljno zastupnika

GRABAR-KITAROVIĆ NAKON KONZULTACIJA: ‘Nitko nema potporu dovoljno zastupnika. Prvo zasjedanje Sabora bit će 3. prosinca, a drugi krug konzultacija 7. prosinca’

Odlučila sam da prvo zasjedanje Sabora bude 3. prosinca. Nema potrebe za odugovlačenjem, kazala je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas održava konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate na parlamentarnim izborima te s manjinskim zastupnicima. Prvi na redu je bio IDS, a najveće koalicije, Hrvatska raste i Domoljubna koalicija, zadnje su na redu.

Tijek današnjih događaja pratite u nastavku:

19.20 sati – Završila sam prvi krug konzultacija sa saborskim zastupnicima.One su pokazale kako trenutno nitko ne raspolaže dovoljnom potporom zastupnika za imenovanje mandatara. Drugi krug konzultacija će se održati 7.prosinca 2015. godine. Odlučila sam da prvo zasjedanje Sabora bude 3. prosinca. Nema potrebe za odugovlačenjem. Neka se Sabor konstituira i počne s radom, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon cjelodnevnih konzultacija.

– U cilju potpune transparentnosti, s hrvatskom javnosti želim podijeliti zabrinutost s činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim, tako i institucionalnim…, izjavila je dramatičnim tonom predsjednica i pozvala sve aktere u ovom političkom procesu na “punu odgovornost”.

– Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone RH, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti, rekla je

19.05 sati – Vjerujem da bi kroz desetak dana mogli završiti pregovore. Svaki dan otežava našu situaciju. Moramo imati čvrstu vladu s programima što mi i imamo. Nema nikakvog pridobivanja Mosta. Mi smo postupili vrlo otvoreno i principijelno, prezentirali smo naše programe. Mi smo relativni pobjednici ovih izvora. Nadam se da će građani prepoznati razliku između onih koji imaju konkretne programe i onih koji sustavno uništavaju hrvatsko gospodarstvo, kazao je Tomislav Karamarko nakon konzultacija s predsjednicom.

Osvrnuo se i na Mirka Raškovića, zastupnika iz redova SDSS-a koji je mimo Milorada Pupovca zatražio konzultacije s predsjednicom te izjavio kako nije potpisao za Milanovića te kazao da se na njega vrše pritisci.

– Zastupnici nacionalnih manjina moraju predstavljati interese pripadnika manjina, a ne političkih stranaka. Ne vidim zašto bi predstavnici manjina a priori morali dati podršku lijevoj opciji. Pritisci nisu dobri, kazao je Karamarko.

Upitan koliko potpisa imaju kazao je:

– Bit će ih dovoljno, neće nem biti potrebni svi potpisi zastupnika Mosta. Očekujemo s njima dogovor i s njima ćemo imati puno, puno više od 76, rekao je Karamarko.

18.30 sati – Odmah nakon završetka presice Mosta, iz Ureda predsjednice izašla je delegacija koalicije “Hrvatska raste”, koju je predvodio Zoran Milanović, a u pratnji Vesne Pusić, Nansi Tireli i Silvana Hrelje. Milanović je kod predsjednice bio najkraće moguće vrijeme. Novinarima je izjavio da je skupio 66 potpisa, dakle nedovoljno da postane mandatar vlade.

– Sve ovisi o Mostu, ponovio je i kazao kako očekuje da će pregovori s Mostom, na kraju završiti uspješno, te je izjavio da on želi koalirati s cijelim Mostom, a ne razbijenim.

Sve je jasno za sada, ja kao kandidat za mandatara imam 66 potpisa, a to nije dovoljno, vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. I idemo dalje s pregovorima, s razgovorima. Sve je jasno za sada, drugi krug konzultacija je 7 prosinca i to je to, rekao je te dodao : “Naravno, bez Mosta ne možemo”

Milanović je u svom obraćanja kazao i kako očekuje da će sutra biti objavljeni povoljni gospodarski pokazatelji, odnosno rast u 3. kvartalu znatno veći nego u drugom kvartalu.

Vjeruje da će i razgovori s Mostom dobro završiti.

Mi bismo htjeli cijeli Most i to sam rekao u izbornoj večeri, da krenemo razgvarati o budućnosti Hrvatske. Čelnik SDP-a polazi od toga da su članovi Mosta zajedno i potvrdio je da bi oni bili u vladi.

– Ovo nije stvar priklanjanja već uključivanja. To je bila moja poruka i u izbornoj večeri – ne trebate se priklanjati, uključite se, kazao je Milanović.

Rekao je i da će “Sabor biti sazvan nekoliko dana prije ustavnoga roka a on je 13. prosinca, nedjelja. Dakle, Sabor će biti sazvan par dana ranije, a to će vam reći predsjednica, to nije nikakva tajna. Sabor se konstituira izborom predsjednika običnom većinom, mada je to uvijek bila aklamacija a vidjet ćemo hoće li i sada biti tako”.

Govoreći o pregovorima s Mostom, Milanović je ponovio da je dobiti 19 mandata – odgovornost.

– Ja nemam politiku da pecam kao moji prethodnici jednog po jednog predstavnika manjina, nastavio je i dodo da je “šest predstavnika manjina je potpisalo…, ne želim prejudicirati hoće li još tko potpisati. Ja ni na koga ne vršim pritisak”. Govoreći o g. Raškoviću iz SDSS-a, koji nije za njega potpisao, Milanović je rekao da ga nije poznavao do prije tjedan dana i ne zna o čemu se tu radi.

Nije odgovorio na pitanje jesu li “preostali” SDSS-ovci Pupovac i Horvat i fizički potpisali potporu njegovoj koaliciji.

Cijeli članak možete pročitati na vecernji.hr

 

Odgovori

Skip to content