Je li Milanovićeva retorika priprema za državni udar?

Retorika, uvrede, kvalifikacije, sotonizacija i poruke Milanovića i Ostojića, svih njihovih medija, prorežimskih civilnih udruga i beskrupuloznost u nepoštivanju Ustava tijekom mandata, klasičan su obrazac pripreme javnosti na fizičku eliminaciju političkih suparnika. Sprema li se u Hrvatskoj državni udar, ako Milanović izgubi izbore?

Prateći samo djelomično riječi i poruke koje je Milanović izgovorio na račun svojih političkih suparnika tijekom zadnje četiri godine, a pogotovo u aktualnoj kampanji, više je nego jasno da se tim porukama ne obraća suparniku nego – smrtnom neprijatelju.

Nema ničega iz najnižega huškačkoga repertoara, što Milanović, Ostojić, Pusić, zatim ministri Jovanović, Matić, Bauk, saborski zastupnici Stazić, Kolman, Richemberg i Pupovac, nisu izgovorili HDZ-u i svim desnim političkim strankama i civilnim inicijativama.

Pogotovo Katoličkoj crkvi.

Može li se zanemariti u trenutku gubitka izbora i vlasti, histerično ponavljanje da je svatko drugačiji od Milanovića i Pusić – nacist, zlo, mrak?

Ako tome dodamo javni nasrtaj stotina navodnih civilnih aktivista, koji nisu izbjegavali ni fizički napad na neistomišljenike, huškačke tekstove pune otvorene mržnje i agitacije prema svim desnim i konzervativnim inicijativama u Hrvatskoj, čemu je javnost izložena godinama s televizijskih programa HTV-a, RTL-a, desetina portala koje financira Milanovićeva Vlada, sa stranica EPH izdanja, Novoga lista, Večernjeg lista, iz SPC-a i svih srpskih institucija u Hrvatskoj, nužno je pitati – je li to sve samo politička borba ili je uvod u nešto puno zloćudnije?

Sve bi se to čak i moglo nazvati političkom retorikom, istina najprimitivnijom koja postoji, da nije nasrtaja policije na branitelje, teških zloupotreba državnoga sustava u pravosuđu, kroničnoga manipuliranja tajnim informacijama iz USKOK-a i DORH-a, da nije cijela Hrvatska gledala slike upada specijalne policije po nalogu Ranka Ostojića u Crkvu sv. Marka, da nije bilo višestrukog nepoštivanja Ustava, da nije otvorenih prijetnji njihovih intelektualaca i sveučilišnih profesora svakome tko se usudi misliti drugačije od njih.

Je li Hrvatska zašla u ulicu u kojoj je moguć udar na demokratski poredak i rezultate izbora hrvatskoga naroda?

Ja ne bih isključio takvu mogućnost. Milanovićeva retorika ne nudi sigurnost pri zaključivanju da im i takav scenarij ne pada na pamet.

Ako se prisjetimo izborne noći i postizbornih dana nakon izbora 2003. godine, kada je Vesna Pusić doslovno javno progonila Račana da usprkos porazu proglasi pobjedu, ako se prisjetimo ponašanja iste te Vesne Pusić i Milanovića nakon izbora 2007. godine kada su danima nakon evidentnog poraza pokušavali formirati vladu, ako se sjetimo nevjerojatnog ponašanja Milanovića i Pusić u noći prošlih predsjedničkih izbora, uz sve gore navedeno, nitko razuman ne smije isključiti ništa.

A pogotovo ako rezultati izbora budu tjesni, na što se priprema javnost već dugo vremena, posebno anketama notornog Ipsos pulsa i analizama prorežimskih „analitičara“.

Imaju li na tu mogućnost odgovor politički takmaci, a još važnije, sam hrvatski narod.

Autor: Marko Ljubić/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content