LETICA: MOST mora pametno odlučiti; Marić: Povezuju nas mnoge vrijednosti

Domoljubna koalicija osvojila je 3 mandata više i to se može nazvati pobjedom. MOST je osvojio respektabilan broj mandata i te rezultate treba poštivati, rekao je Goran Marić

Koliranje sa SDP-om ili HDZ-om velik je rizik za MOST, no bilo bi loše da ne postoji komunikacija između njih. MOST u ovjerenoj bilješci nije nikoga prevario jer na njoj piše da MOST ne ulazi u koaliciju ni s kim, istaknuo je politički analitičar Slaven Letica večeras u Bujici.

“Došlo je do žestoke polarizacije između hrvatske desnice i ljevice i zgodno je iskoristiti metaforu da ih MOST spaja. Sad će se otkriti kako će se te dvije strane odnositi prema MOST-u, a bilo bi dobro da MOST u svojim pregovorima pokuša izbaciti svoje programske zahtjeve na koje bi trebali doći s pripremljenim pregovaračkim platformama”, kazao je Letica, dodavši da se ponavlja situacija iz izbora 2005. godine.

Tada su se Dražen Budiša i HSLS našli u sličnoj situaciji, no nadam se da će MOST pametnije iskoristiti svoju situaciju, istaknuo je Letica.

Veliki tragičari izbora su i Ivo Josipović, Mirela Holy, Slavko Linić i Jadranka Kosor, no veliki tragičar izbora je Živi zid koji je zbog D’Hondtove metode dobio samo jedan mandat.

“Vjerujem da će rasplet biti relativno brz i siguran sam da neće doći do rušenja MOST-a”, ocijenio je Letica.

Zoran Milanović se pokazao boljim u kampanji, nego na premijerskoj funkciji, dodao je Letica, naglasivši da je mudro poslušao savjet američkog PR-ovca te u kampanji svoje koalicije koristio pozitivno kulturno domoljbulje koje je trend na europskoj ljevici.

U kratkom telefonskom razgovoru, pobjednik u 6. izbornoj jedinici, HDZ-ov Goran Marić ocijenio je da HDZ i MOST povezuju mnoge vrijednosti.

“Domoljubna koalicija osvojila je 3 mandata više i to se može nazvati pobjedom. MOST je osvojio respektabilan broj mandata i te rezultate treba poštivati. Mnoge vrijednosti nas povezuju, a MOST-ov Ivan Lovrinović i ja slično promatramo ekonomsku znanost i situaciju u Hrvatskoj. S MOST-om se može razgovarati, a ne pregovarati te kroz razgovor doći do rješenja. Neke od zajedničkih točaka su nam porezno rasterećenje, smanjenje stope PDV-a, smanjenje cijena električne energije, smanjenje javne uprave… Većina birača koji su odabrali MOST, naklonjeno je Domoljubnoj koaliciji, no logično je da MOST pregovara s obje strane”, zaključio je Marić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content