U Marini prikazan film “Srce Vukovara”

  • Written by:

U sklopu programa Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u organizaciji Općine Marina i Hrvatske udruge Benedikt dana 12. studenoga u kinodvorani općine Marina prikazan je dokumentarni film „Srce Vukovara“.

Nazočnima su se prigodnim riječima obratili načelnik Općine Marina Ante Mamut te Marijo Popović kao predstavnik Hrvatske udruge Benedikt. Posebne zahvale idu gospođi Dariji Najev Jurač, pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Marina za uloženi trud i angažman.

Srce Vukovara je hrvatski dugometražni dokumentarni film. Priređen je i kao serijal od četiri epizode. Govori o Domovinskom ratu i vukovarskoj ratnoj bolnici. Vukovarska bolnica bila je simbol obrane Vukovara od velikosrpske agresije. Filmom je prikazano funkcioniranje bolnice u nemogućim uvjetima nakon granatiranja. 

Film je sniman dvije godine. Snimaju ga udruga hrvatskih branitelja Trpinjske ceste i produkcijska kuća Amico Studio. Glavni protagonisti filma su dr. Andrija Hebrang, ministar zdravstva, ravnateljica bolnice dr. Vesna Bosanac te niz liječnika, medicinskog i tehničkog osoblja i nekoliko ranjenih branitelja. U filmu su snimke djelatnika bolnice Zlatka Jurčevića. Prikazan je rad kirurgije na čelu s dr. Jurjem Njavrom.

Ono što posebno ohrabruje jest da su se uključila i djeca koja su prije samog prikazivanja filma čitali ulomke iz pjesama posvećenih Vukovaru i Domovinskom ratu.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content