NEPOZNATI BRAČ: Jama vještica i zloduha

Vičju jamu na Vidovoj gori često nazivaju jamom vještica i zloduha. Od svih je, kažu brački speleolozi, najljepša Povaljska lipotica u blizini mjesta Povlja, a s 337 metara najdublja Podgračišće II, nadomak Pražnica. Speleolozi su zavirili i u Brački šupak

Najdublja bračka jama je Podgračišće II, nadomak Pražnica, koja ima 337 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 534 metra, u narodu je najpoznatija Vičja jama na Vidovoj gori, a najljepša je Povaljska lipotica blizu istoimenog mjesta, tvrde to Davor Cvitanić i David Pivalica, čelnici bračkog Planinarskog društva “Profunde“ i njihove speleološke sekcije koja već godinama istražuje podzemlje otoka Brača.Na Braču, prema njihovim saznanjima, ima više od 400 speleoloških objekata. Od toga su 15 posto špilje, a ostatak jame. Bračani kažu da gotovo ne postoji vlasnik nekog posjeda a da na njemu nema jame, špilje ili kaverne. Jame su dosta godina bile neistražene pa su u puku o njima kolale razne kontraverzne priče obavijene nikada potvrđenim istinama.

Bio je to mističan svijet, koji se zahvaljujući i speleolozima bračke “Profunde” sve više otkriva. Oni su do sada uspjeli otkriti 16 novih jama, ali na tome neće stati.Vičja jama i Vičja lukaNa Vidovoj gori, najvećem vrhu svekolikih jadranskih otoka, nalazi se Vičja jama, za koju legenda govori da je podzemljem u vezi s Vičjom lukom u Bobovišćima na suprotnoj strani otoka. Nadalje, legenda koja se prepričava s generacije na generaciju kaže kako su jednom čovjeku u tu jamu nepažnjom upali volovi da bi ih podzemni tokovi nakon nekoliko dana izbacili upravo u Vičju valu kraj Bobovišća. Stoga se ta jama u puku često naziva jamom vještica i zloduha. Tu priču podgrijava i činjenica da je njezin otvor u obliku lijevka, dobro je skriven u borovoj šumi i nije ga lako pronaći.To je i bio izazov hrabrim članovima speleološkog tima “Profunde“ da prije nekoliko godina zakorače i istraže tu najmističniju jamu na otoku te su utvrdili da je duboka 96 metara.

Istražili su njezinu veliku podzemnu dvoranu širine 50 metara, dužine 130, a visine 60 metara.Na dnu jame pronađena je veća količina starog bojevog streljiva i ljudskih ostataka, najvjerojatnije iz Drugog svjetskog rata. Sve ostalo plod je nagađanja i pretpostavki, jer je taj mistični podzemni svijet uvijek kod Bračana izazivao duboko strahopoštovanje.Bračke speleologe posebno se dojmila jama Povaljska lipotica, koja je duboka 36 metara i ima dvije prekrasne dvorane.

Povaljska_012

Jama Povaljska očarava svojom ljepotom

Zaštićeno područjeOsam jama je dubljih od dvjesto metara, a među njima su najpoznatije Podgračišće, Bežmekova jama i jama kod Matešićeva stana u blizini Gornjega Humca.– Niti jedna bračka špilja ni jama nije uređena poput dugopoljske špilje Vranjače, tako da bi ljudi mogli ući i razgledati je, a malo je izgleda da će se eventualno neka od njih urediti. To je područje ušlo u “Naturu 2000” kao zaštićeno područje i to je dobro, ali da bi se nešto po tom pitanju pokrenulo u svrhu turističkog razgledavanja potrebno je riješiti more papirologije, pojasnio je Cvitanić.Cijeli Brač je, naime, vertikala i jame su uglavnom vertikalne. Nema mogućnosti negdje se spustiti i šetati. Najviše se može prošetati, tvrde naši sugovornici, nekih stotinjak metara, što je jako malo. Saznali smo kako su u jamama koje su istraživali znali pronaći oružje, ali i ljudske kosti. Dakle, podzemni svijet bračkih jama još uvijek čuva mnoge tajne.Dvorana lijepih sigaPod vodstvom članova “Profunde“, skupina Bračana razgledala je i obišla špilju “Minjera“, a riječ je o ugaslom rudniku bitumena. Tamo su naišli na predivne prizore koje je oblikovala priroda kao što su stalaktiti, stalagmiti, saljevi, kamenice… Tako je jedan njezin dio nazvan Dvoranom lijepih siga. Velika je 10×20 metara. Jama krije mnoštvo isprepletenih kanala, kopanih u živoj stijeni, te prirodnih kaverni, od kojih su neke većim dijelom godine pune vode.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content