OTVORENO: Milanović je nasamario Prgometa zato što se boji novih izbora

Očekujem da će Most predložiti Božu Petrova za mandatara i pet ključnih reformi. Most se proziva da nisu spremni preuzeti odgovornost. Most drži ključeve Sabora, ima neproporcionalnu političku moć, rekla je Kolarić

Zbog sastanka sa Zoranom Milanovićem, a koji je trebao biti tajan, Drago Prgomet više nije član Nacionalnog vijeća Most-a. Je li to kraj njegove političke karijere, što to znači za budućnost Most-a i političku sliku Hrvatske? Jesu li nam prijevremeni izbori pred vratima? O tim su pitanjima u večerašnjem Otvorenom HRT-a razgovarali Aleksandra Kolarić, Boris Rašeta, Anđelko Milardović i Đurđica Klancir.

“Očekujem da će Most predložiti Božu Petrova za mandatara i pet ključnih reformi. Most se proziva da nisu spremni preuzeti odgovornost. Most drži ključeve Sabora, ima neproporcionalnu političku moć. Visoki izvor iz vlade je nekorektno kompromitirao Prgometa. Identičnu stvar je Zoran Milanović na isti način napravio Mireli Holy i Đuri Glogoškom. To je modus operandi Zorana Milanovića. U slučaju novih izbora Prgomet će loše proći. Problem je u tome što je Prgomet krenuo s SDP-om smjenjivati Tomislava Karamarka. Most mora okrenuti priču na program. Ako nastave preuzimati inicijativu bit će dobro. Reforme ne vrijede ništa bez premijerskog mjesta zato što će Karamarko i Milanović kao premijeri učiniti sve da ne bude reformi. Novi izbori bi značili da će jedan veliki igrač izaći kao veliki gubitnik. Most je tu u 50:50 situaciji. Jer ovdje se radi o političkom preživljavanju Milanovića i Karamarka”, kaže Kolarić, komunikacijska stručnjakinja.

“Prgomet je postao svjetski prvak u izbacivanju iz stranaka, a Most svjetski prvak u raskolima. Ovdje imamo dva Mosta. Prgomet je izbačen iz Mosta, ne dajući mu priliku da se brani. Tim više što ne postoji neki statut Nacionalnog vijeća Mosta. Oni su džentlmenski dogovor. Na puškomet kamere je bilo nekoliko važnih ljudi NATO saveza. Ili se to dogovorilo ili naše sigurnosne službe ništa ne rade. Ne postoji niti jedna matematika kojom HDZ može formirati vladu, osim ako im se pridruži cijeli Most. Joe Biden dolazi krajem mjeseca. Zoran Milanović uživa podršku NATO saveza. Hrvatsku Amerikanci neće prepustiti slučaju. Božo Petrov se na kraju priklanja Karamarku, no meni se to čini kao znanstvena fantastika. No, već se danas ide s političkom trgovinom. U ponovljenim izborima Most neće dobro proći. Ne treba zaboraviti da je Most financiran iz redova Crkve i krupnog kapitala. Prijevremeni izbori bit će labuđi pjev velikih stranaka, ovo je njihov vrhunac”, naglasio je Rašeta, kolumnist 24 sata.

“Prgomet se distancirao od te grupe. Most je nešto što spaja, a ovaj potez nije nešto što spaja. Kad je riječ o Mostu imamo samo dvije opcije. Ići preko mosta ili ga dići u zrak. Važno je da je to fotografija koju je objavio Tportal sa službenikom američke ambasade. Koja je svrha izbornoga procesa ako američka ambasada formira vladu? Jesmo li mi Honduras? Zašto nisu preko svojih medija imenovali mandatara? S naslova demokracije, to nije u redu. Milanović kao premijer je priča zapada. Koja je uloga Predsjednice? Koja je uloga obavještajnih službi? Sada ljude zanima što će se dalje dogoditi. Velika koalicija je otpala, imamo mogućnost nastavka pregovora, disoluciju Mosta i novi izbori. Najrealnija je ona kombinacija gdje će Most nuditi reformski program, a koalicija će značiti ministarska mjesta za one reforme koje predlaže Most. Strukturne reforme razbijanja statusa quo nije moguće bez premijerskog mjesta Mostu. Ako se zalažu za pet reformi moraju uzeti pet ministarstava. Na ta bi mjesta mogli ponuditi naše stručne ljude iz svijeta. Mi smo sada u talačkoj situaciji. Samo model Europe 2020 prolazi. Treba nam hibridni model”, objasnio je Milardović, iz Instituta za migracije.

“Vidjelo se da je g Prgomet jako potresen, da je neuvjerljiv. Očekivala sama otvaranje karata. Most je koalicija jakih osoba za njega, da su samostalni igrači. Nemam dokaza, ali meni je izgledalo da su svi u SDP-u znali za namještanje. Fotografija Prgometa sa službenikom američkog veleposlanstva nastala je na javnom mjestu. Drago Prgomet ne bi smio zaboraviti da je dio Mosta, da je išao sam ne bi polučio takav rezultat. On je pokrenuo proces koji nije dovršio. Većina Mosta je nakon toga ponavljala podršku g. Petrovu. Ne bih se usuglasila s time da će se dio Mosta prodati za aute i saborske plaće. Oni su igrali na moral i emociju i izdržat će. Ne vjerujem da oni žele prijevremene izbore, jer bi to bio poraz Mosta. Vidjelo se golim okom, Most je imao skromnu kampanju. Najskuplju kampanju imala je Hrvatska raste. Zoran Milanović je čvrst i jak i želi pokazati da on vodi igru. On mora dobiti desetak Mostovaca, a HDZ-u treba znatno više. On je kralj ljevice. U prijevremenim izborima on bi najbolje prošao. Pogrešno je Mostu u zadatak stavljati veliku moć. Oni su u prilici posložiti karte na drugi način. Velika koalicija je pokušaj Mosta za kupovinu vremena”, rekla je Klancir, glavna urednica tportala.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content