Približavanje MOST-a lijevoj opciji bilo bi njihovo političko samoubojstvo

Književnik i analitičar Hrvoje Hitrec u novoj se kolumni bavi analizom izbornih rezultata ali i postizbornim slagalicama, uz jasne poruke čelnicima MOST-a.

-Istina je jedino da su crveni poraženi, da je Domoljubna koalicija pobijedila. Bilo bi naravno bolje da je dobila i veći broj mandata, ali ne treba relativizirati relativnu pobjedu jer je i ona pobjeda, ma kako se zvala. Za razliku od naših uvijek filozofski nastrojenih političkih analitičara, vanjski analitici i mediji u Europama i drugdje, pa čak i na Balkanu, jednostavno i bez ulaženja u nepotrebne detalje obavještavaju da je u Hrvatskoj pobijedila Domoljubna koalicija pod vodstvom HDZ-a. I točka – tvrdi Hrvoje Hitrec u svojoj novoj kolumni objavljenoj na portalu HKV-a.

Uvjeren je da će predsjednica Republike mandat za sastavljanje vlade ponuditi relativnom pobjedniku ovih izbora Tomislavu Karamarku.
-Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dat će mandat Tomislavu Karamarku, a onda slijede zanimljivi dani i tjedni. Ukoliko je Most, a jest, kod bilježnika zabilježio da ne će ulaziti u koalicije ni s kim, ne znači da ne može dati uvjetovanu potporu Domoljubnoj koaliciji u oblikovanju izvršne vlasti pa iz saborskih klupa (kad već navodno ne će iz izvršnih) promatrati kako se udvoljava ili ne udovoljava njegovim političkim čežnjama. I na kraju, može ako hoće izazvati nove izbore što je riskantno jer narod ne voli da ga se vuče po biračkim mjestima. – navodi Hitrec.

U nastavku pobrojava sve “uspjehe” Zorana Milanovića i njegove vlade u posljednje četiri godine.
-Nakon što je hrvatski narod od crvene protuhrvatske klateži četiri godine doživljavao najveće moguće psine, nakon što su ga vrijeđali i ponižavali, nakon što su mu pokušali oduzeti djecu i odgajati ih u državnim crvenim logorima, nakon što su se rugali hrvatskim braniteljima pa i stopostotnim invalidima iz Domovinskoga rata, nakon što su na stopostotne slali specijalce i provaljivali u crkve, nakon što su junačnom Vukovaru protuzakonito lijepili ćirilične ploče, nakon što su stotine tisuća Hrvata otjerali iz Hrvatske, nakon što stotine tisuća Hrvata iseljenika nisu doveli u Hrvatsku nego ih štoviše na sve moguće načine sprječavali da se vrate, nakon što su hrvatski gospodarski rejting pretvorili u smeće, nakon što su izmišljenu regiju kojoj Hrvatska ne pripada pretvorili u svetu kravu kojoj se treba klanjati, nakon što su se bolećivo ulizivali Srbiji kao da je Hrvatska bila agresor u ratu a ne ta vajna Srbija, nakon što su hrvatsku Vladu toliko napumpali srpskim kadrovima da je i doista postala hrvatsko-srpska, nakon što su u hrvatske intstitucije instalirali svoje poćudne i nesposobne kadrove, nakon što su doslovce uništavali hrvatsku kulturu, hrvatski nacionalni i kulturni identitet, uništavali hrvatski jezik oktroiranim pravopisom, hrvatski film pretvorili u regionalni to jest jugoslavenski, u hrvatska kazališta uveli provokatore, i tako dalje – znači nakon svih tih zloćudnih unutarnjih agresija na RH, normalan bi čovjek očekivao da će normalan hrvatski čovjek, normalna Hrvatica i Hrvat stajati u redovima pred biralištima već u sedam ujutro da svojim glasovima napokon otjeraju bagru koja ih je bezdušno kinjila četiri godine – ocijenio je Hitrec.

Ukazuje i na odgovornost onih koji su 8. studenog odlučili ostati doma i uživati u sunčanom danu.
-No, velim, i opet se uglavnom ponovilo isto što gledamo godinama, mnogi Štef i Stipe, Franjo, Fran i Frane odlučili su uživati u sunčanom danu, ne umarati se napornom šetnjom do birališta koje je stotinu koraka od njihova doma. Ostali su doma valjda da pokažu kako su privrženi domu i domovini, da jesu za dom i da su zato u njemu ostali te nedjelje 8. studenog – smatra Hitrec.

Relativno mali izlazak u XI. izbornoj jedinici gleda u sasvim drugom svjetlu.

-S puno više opravdanih razloga ostali su doma Hrvati u BiH, hrvatski državljani, jer su im podli gadovi i ovaj put tako razmjestili biračka mjesta da su do njih morali putovati stotinu kilometara. Isto tako, i još mnogo gore, razmještena su mjesta u inozemstvima da bi što manje hrvatskih iseljenika glasovalo za Domoljubnu koaliciju – ističe Hitrec.
Rješenje problema vidi u uvođenju dopisnog glasovanja.
-Hrvatskim iseljenicima treba omogućiti dopisno, internetsko i slično glasovanje, a ne vozati ih registracijama, restrikcijama, zrakoplovima i autobusima – smatra Hitrec.

Mogućnost postizbornog približavanja MOST-a Zoranu Milanoviću smatra političkim samoubojstvom.

-Koliko mi je poznat svjetonazor mostaša, a djelomično jest, oni nikako i ni na jedan način ne spadaju u orjunaško krilo pa bi njihovo približavanje crvenim štetočinjama bilo političko samoubojstvo nakon tako velikoga uspjeha. Toga su svjesni, naravno. A što su izabrali treći put i vlastite nazore u pitanjima funkcioniranja države, hrvatske države, njihova je stvar, s tim da reforme koje predlažu – a ja u ovom trenutku o njima ne znam previše – trebaju izložiti i za njih se zalagati na politički promišljen način, uputiti se u sve detalje promjena koje imaju na umu, kako i naoko (nekima) privlačne ideje ne bi na kraju rezultirale neprovedivošću u zbilji ili izazvale nemire – zaključuje Hitrec.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content