Pametno je zaokružiti listu

Dragan Zelić iz interesne skupine GONG naglašava da je na izbornom listiću dovoljno zaokružiti preferiranog kandidata. Pamet u glavu – nakon toga zaokružite i istu listu.

Već desetljećima se priča kako su kod nas rezultati glasovanja zapravo slika sklonosti timova koji nadziru izbore. Bilo je svega, pa pamtimo da su jedne kutije dolazile sa izbornog mjesta a druge stizale u izbornu središnjicu. Znalo se dogoditi da jedan kombi sa kutijama sa izbornog mjesta ode do najbližeg jarka, a posve drugi stigne iz neke stranke u izbornu središnjicu. Izborni inženjering prisutan je od samih početaka RH. Primjerice, na prvim višestranačkim izborima dogodio se nevjerojatan fenomen – plebiscitarno podržani HDZ morao je na nekim izbornim mjestima namještati rezultate, i još je jedva pobijedio. Kako je to moguće? Pa, suprotna strana namještala je rezultate još više. Navodno su se kontrolori izbora od 90-tih na ovamo dramatično popravili, ali će prije biti da su postali sofisticirani.

Pravila su slijedeća. Možete zaokružiti samo svog jednog preferiranog kandidata i/ili samo jednu listu – u protivnom će vaš listić biti nevažeći. Kao da niste izašli na izbore. Ako zaokružite svog preferiranog kandidata na jednoj listi i onda zaokružite drugu listu, glas preferiranom kandidatu kao da niste dali – glasovali ste za zaokruženu listu. Suprotno savjetu Zelića, dovoljno je zaokružiti listu, jer time onemogućavate složan nadzorni tim na izbornom mjestu da vaš glas pripiše nekoj listi koju ne podržavate. Dakle, u svakom slučaju zaokružite listu, čak i ako ste na istoj zaokružili svog preferiranog kandidata, jer onda složan nadzorni tim može dodavanjem kružića učiniti vaš listić nevažećim, ali ga ne može preusmjeriti za neku drugu opciju.

Pametno je da svog preferiranog kandidata ili svoju listu, ili oboje, zaokružite sa svojom privatnom kemijskom olovkom, tako da kontrola nevažećih listića može detektirati dvije različite tinte na istom listiću, što bi ukazivalo na moguću zloporabu povjerenja od strane kontrolora tog izbornog mjesta.

Autor: Tvrtko Dolić

Odgovori

Skip to content